hirdetés
hirdetés

Csökkent pajzsmirigyműködés és a hideg elleni védekezés

Szubklinikus hypothyroidismusban hideg környezetben észlelhető csökkent hőtermelés a pajzsmirigy hormonszintjeinek sikeres normalizálásával helyreállítható.

hirdetés

A Thyroid c. folyóirat 2019. áprilisi számában online megjelent cikk szerzői nem csak azt fedezték fel, hogy a szubklinikus hypothyroidismus korlátozza a hideg környezethez való alkalmazkodást, hanem azt is, hogy a csökkent védekezőképesség pajzsmirigyhormonok adásával helyreállítható.

A pajzsmirigy enyhe-, vagy éppen szubklinikus alulműködése a fejlett államok lakosságának kb. 4,3%-ánál, a rejtett hypothyreoidismus a lakosság 0,3%-ánál mutatható ki, és akaratlan testsúlynövekedéssel, valamint a hideg-expozícióra való fokozott érzékenységgel jár. A pajzsmirigyhormon (TH) igen fontos szerepet tölt be az energia homeosztázisban: szabályozza az alapanyagcserét, fokozza az ATP termelést, serkenti a Na+/K3ATP-ázt, és a sarcoplasmatikus/endoplasmatikus reticulum Ca²+ATP-ázt érintő ciklusokat, jelentős szerepet játszik a termogén barna zsírszövet (BAT) keletkezésében és működésében.

Emlősökben a maghőmérséklet számos vegetatív mechanizmuson keresztül szigorúan szabályozott. A hőmérséklet homeosztázisában legfontosabb szerepe az alapanyagcserének (BMR) és a fizikai aktivitásból származó energia-felhasználásnak (EE) van. Mérsékelten hideg környezet hatására a bőr erei összehúzódnak, ily módon csökken a test hőleadása. Ha ez nem elégséges a maghőmérséklet fenntartásához, akkor az izmokban vagy a barna zsírszövetben növekszik az energiafelhasználás (CIT, adaptív vagy hideg indukálta termogenezis). Állatkísérletekben igazolták, hogy (a propilltiouracil adásával előidézett) súlyos hypothyreoidismusban drasztikusan csökken a hideg-indukálta termogenezis mértéke és ezáltal védő hatása.

A svájci kutatás vezetője, Dr. Matthias Johannes Betz (University Hospital, Basel) és munkatársai vizsgálatukba 42 szubklinikai vagy teljesen rejtett hypothyreoidismusban szenvedő beteget vontak be, akik thyrotropin (TSH, thyreoideastimuláló hormon) szintje >4,5 mIU/l (normál szenzitív TSH tartomány 0,300-4,200 mU/l), vagy szabad thyroxin (fT4) szintje

A vizsgálatba vont betegeknél a diagnózis felállítása utáni 2 héten belül levothyroxin adagolást kezdtek. Az energiafelhasználást indirekt kalorimetriával mérték 30 percen át, meleg körülmények között. Ezután 90 percen át hideg vizet keringető csőrendszerrel mérsékelten hűtötték a beteg környezetét, a hőmérsékletet fokozatosan csökkentve 14 Celsius fokig. A hideg expozíció utolsó 30 perce során ismét mérték az energiafelhasználást. Minden beteg jól tűrte a hűtést, és a didergés elkerülésén a személyzet őrködött. A vizsgálatokat 3 hónap múlva, a pajzsmirigyhormon megfelelő pótlása után megismételték.

A vizsgálatot 33 beteg fejezte be. Az energiafelhasználás a meleg expozíció során átlagosan 1330kcal/24 óra kiindulási értékről 1442kcal/24 óra értékre emelkedett, amikor a betegek pajzsmirigy szintje a hormonpótlás révén elérte a normál tartományt (+8,5%, P=0,0002). Mérsékelt hideg expozíció alatt erősebben nőtt az energiafelhasználás: 1399 kcal/24 óráról 1610 kcal/24 órára (+15%, P<0,0001). A hideg-indukálta termogenezis (a mérsékelt hideg és a meleg körülmények közötti energiafelhasználás különbsége) 102%-kal nőtt (a kiindulási 55 kcal/24 óráról 111 kcal/24 órára, P=0,011).

Az adatok azt támasztják alá, hogy a hideg-indukálta termogenezis spontán hypothyroid állapotban csökken, és a T4 megfelelő adagban való pótlása (az euthyroid szint visszaállítása) jelentősen növeli a hideg-indukálta termogenezis mértékét. Megfigyelték, hogy a szabadtéri hőmérséklet és a hideg-indukálta termogenezis között szoros összefüggés van (P=0,001). Az egyes viziteknél mért szérum fT4 szintek szintén összefüggést mutattak a hideg-indukálta termogenezis mértékével (P= 0,021). Ha a szabadtéri hideg és meleg hőmérsékletet, valamint a fT4 összefüggését vizsgálták, akkor a hideg-indukálta termogenezis 75%-os változatosságát észlelték.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News 

2. Thyroid 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.