hirdetés

Diabeteses látásromlás: a feketék vannak nagyobb veszélyben

A látásromlás egyik leggyakoribb oka a diabetes, és jobban fenyegeti a fekete, mint a fehérbőrű lakosságot. A szűrés lehetővé teszi a korai diagnózist és kezelést, de még a betegség későbbi szakában is van kezelési lehetőség a látásromlás visszafordítására.

hirdetés

A diabetes mellitus és annak szisztémás, valamint szemészeti komplikációi népbetegséggé váltak a nyugati világban a XXI. század elején. A cukorbetegség prevalenciája az USA-ban jelenleg 7%, ami azt jelenti, hogy a mintegy 300 millió amerikai állampolgárból 21 millió szenved cukorbetegségben, Magyarországon 5-6 % között van, azaz közel 500 000- 600 000 felnőtt lakost érint. A 20 és 74 éves kor közötti amerikai állampolgárok látásromlását a leggyakrabban a diabetes-szel járó komplikációk okozzák. A diabeteses retinopathia ilyen módon évente 12 000 – 24 000 ember teljes látásvesztését okozza. A rendszerint fájdalmatlanul és alattomosan kezdődő diabeteses macula-ödéma (DME) kezdetben centrális homályban jelentkezik, majd a súlyosságától függően enyhe és szinte tünetmentes maradhat, de a látás teljes elvesztésével is járhat. A retina különböző folyadékok és fehérjék felszaporodása miatt megvastagszik. Becslések szerint az amerikai felnőtt cukorbetegek körében kb. 30%-ra tehető a DME szövődmények aránya, ami proliferatív retinopathia esetén elérheti akár a 71%-ot is (Javadzadeh).   

Bár több felmérést is közöltek a diabeteses retinopathia prevalenciájáról és kockázati faktorairól, a JAMA Ophthalmology 2014. augusztus 14.-én online megjelent számában a szerzők összehasonlító felmérést közöltek a DME megbetegedések arányáról (Varma). megjegyzik, hogy vizsgálataik szerint az Egyesült Államokban élő, 40 éves, vagy idősebb cukorbetegek körében minden 25.-ik betegnél előbb-utóbb diabeteses macula-ödéma (DME) alakul ki. A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005 és 2008 közötti anyagából 1038, 40 év fölötti cukorbeteget vizsgálatának elemzése során 55 betegnél találtak diagnosztizált DME-t, ami egy összességében súlyozott 3,8%-os prevalenciát jelent (95%CI 2,7-4,9%) (746 000 főt).

A cukorbetegséghez társuló macula-ödémát csaknem háromszor gyakoribbnak találták a diabeteses afro-amerikaiak körében (az odds arány (OR) 2,64 volt (95%CI 1,19-5,84, p=0,02), a spanyol ajkúaknál közepes volt a gyakoriság, és a nem spanyol fehérek körében volt a legalacsonyabb. A 10 éve vagy annál régebben fennálló cukorbetegség (OR 8,51, p<0,001), illetve a glikozilált hemoglobin A1c emelkedett értékei (vagyis a nem jó kontrollált betegség) szintén növelték a DME prevalenciáját (OR 1,47, 95%CI 1,26-1,71, p<0,001).

A cukorbetegen rendszeres szemészeti vizsgálatokat kellene végezni, de ez gyakran nem történik meg. A szűrés pedig korai diagnózishoz és korai kezeléshez vezetne, de még a betegség későbbi szakában is van kezelési lehetőség a látásromlás visszafordítására. Egy szintén friss közleményben (Bressler) már rámutattak arra, hogy a DME-ben szenvedő betegek csaknem a felével soha nem közölték az orvosok, hogy a látásromlásuk összefügg a cukorbetegségükkel. A felvilágosítás és a korai szűrés tehát elengedhetetlen. Utóbbi része lehet a modern „optical coherence tomography” (OCT) is, de „olcsóbb eszközöket lehetne a gyógyszertárakba és az élelmiszerboltokba (!) telepíteni” – állapította meg Dr. Varma.   

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Ophthalmology

3. BMC Ophthalmology

4. JAMA Ophthalmology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.