hirdetés

Erőfeszítések a protonpumpa gátlók felesleges használatának csökkentésére

Egy nagy esetszámú vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy a  protonpumpa gátlók ritkább használata nem befolyásolja a savtúltengés következményeit.

hirdetés

Egy több mint 4 millió idős beteget (veteránt) tartalmazó retrospektív vizsgálat szerint a protonpumpa gátlók (PPI-k) használata a betegek és az orvosok felvilágosításának segítségével biztonságosan csökkenthető.

A PPI-k manapság az egyik leggyakrabban használt gyógyszercsoport.  Számos – savcsökkentő - előnye mellett (reflux, Helicobacter pylori, Barrett-oesophagus, stb.) sajnos fokozza az olyan komplikációk kockázatát, mint a csonttörés, a különféle fertőzések, a szívinfarktus, a vashiány, a B12-vitamin hiány, a vesebetegségek és a demencia (Brisebois).

A felvilágosító tevékenységnek köszönhetően évek alatt csökkent a PPI-k túlzott használata, miközben nem szaporodtak a gyomorsavval összefüggő betegségek, mondta el a Digestive Disease Week (DDW) virtuális konferenciáján Dr. Jacob E. Kurlander (University of Michigan, Ann Arbor), ezért egyre nagyobb az érdeklődés a PPI-szedés lehetséges visszaszorítása iránt, ilyen a betegek és a szolgáltatók felvilágosítását célzó, az American Board of Internal Medicine által kezdeményezett Choosing Wisely (Dönts okosan!) kampány. Ugyanakkor szigorúan véve még az egyik ilyen kampány sem bizonyult hatásosnak, a legtöbb tanulmány nem számolt be az eredményekről, márpedig így nem tudjuk, hogy mennyi a valódi klinikai haszon, illetve mennyi az esetleges káros hatás.

Kurlander és munkatársai  ezért egy 10 éves vizsgálatot végeztek 2009 és 2019 között. A felvilágosítást a Veterans Integrated Service Network 17 adatai alapján 192.607 és 250.349 idős ember között végezték, míg a kontroll csoportot más veterán hálózatokból származó 3.775.978 – 4.360.908 veteránból képezték. Hat hónaponként azokat vették be a vizsgálatba, akiknél az elmúlt 2 évben legalább két esetben történt háziorvosi vizit történt, és kizárták azokat, akiknél három eltérő helyen történt beavatkozás. Az analízis elsőrendű céljai a következők voltak: felmérni a bármilyen dózisú PPI receptekkel rendelkező veteránok arányát, a felső gyomorbél-traktus betegség miatti kórházi felvételek arányát (kizárva a felső GI traktus, nyelőcső visszerek vérzéseit, vagy angiodyspláziáját, illetve a nem vérző peptikus fekélyt), valamint felbecsülni a háziorvosi vizitek számát, a gasztroenterológiai vizitek számát és az oesophago-duodenoszkópiák (EGD-esek) számát.

Az analízist két időszakra osztották: az első kb. 5 évre (felvilágosítás előtt) és egy második 5 évre (felvilágosítás után).  A felvilágosítás utáni 5 év során az intervenciós veteránok körében a PPI receptek felírása relatív 5,9%-kal csökkent a kontroll csoporthoz képest (P<0,001). Ugyanezen időszak alatt nem emelkedett szignifikáns mértékben a fölső GI vérzések miatti kórházi felvételek aránya, a háziorvosi- és a GI szakorvosi vizitek száma, illetve az EGD-k szükségessége sem.

Az alcsoport analízisben kimutatták, hogy a felső GI vérzésre igen nagy kockázatú betegeknél (pl. akik ebből a szempontból magas kockázatú gyógyszert, pl. warfarint szednek) relatíve 4,6%-kal csökkent a felvilágosított személyeknél a PPI-k szükségessége a kontroll csoporthoz képest (P=0,003). A fölső GI traktus betegségei miatti kórházi felvételek száma nem különbözött szignifikánsan a két csoport 65 év fölötti betegei között.

Dr. Kurlander kijelentette, hogy a programnak köszönhetően tartósan csökkent a PPI-k használata, de a feltétlen szükséges gyomorvédelem (gasztroprotekció) is csökkent, ami megkérdőjelezhető lenne, de tanulmányuk alapján úgy néz ki, hogy a ritkább PPI használat során nem fokozódott a fölső GI betegségek miatti kórházi felvételek száma.

Dr. Philip O Katz (Weill Cornell Medicine, New York) szerint a tanulmány ismételt kísérletet tett arra, hogy csökkentse a fölösleges PPI használatot. Ugyanakkor a PPI használat elég ellentmondásos kérdés. Dr. Katz egyetért azzal, hogy egy betegség kezelésére lehetőleg a legkisebb hatásos adagban kell gyógyszereket alkalmazni, ezért csökkenteni kell, akár teljesen meg is kell szüntetni a fölösleges PPI használatot. Nemrég megjelent tanulmányukban Dr. Katz és mtsai egy nagy prospektív vizsgálatot javasolnak annak eldöntése érdekében, hogy kinek szükséges a PPI-k hosszú ideig tartó, folyamatos adagolása, és kinek nem (Schnoll-Sussman).

Forrás:

Pass W. Intervention reduces PPI use without worsening acid-related diseases. Medscape Medical News > Conference News > DDW 2021. May 28, 2021.

Brisebois S, Merati A, Giliberto JP. Proton pump inhibitors: Review of reported risks and controversies. Laryngoscpoe Investing Otolaryngol 2018¿3(6):457-462.

Schnoll-Sussman F, Niec R, Katz PO. Proton pump inhibitors: the good, bad, and ugly. Gastrointestinal Endoscopy Clinics of North America. 2020, 30(2):239-251.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.