hirdetés

Fágterápia

A baktériumokat elpusztító vírusok nem csak diffúzióval, hanem átmenetileg a fehérjékhez kapcsolódva is mozogva is vadásznak áldozataikra.

hirdetés

Bizonyos vírusok a betegségek bakteriális kórokozóinak elpusztításával támogatják a szervezet immunrendszerét. Ezek a bakteriofágok többek között a nyálkahártya váladékában vadásznak a mikrobákra. Habár a vírusok nem képesek aktív mozgásra, és a zsákmányuk önálló felkutatására, nem csak a diffúzió általi véletlen mozgásra hagyatkoznak. Vadászatuk sikerét úgy növelik, hogy újra és újra rövid ideig a nyálkahártya váladékának fehérjéihez kapcsolódnak. Ezt a vadászati technikát genetikai változásokkal még inkább optimalizálni lehetne annak érdekében, hogy például cisztás fibrózis esetén a nyálkahártya-fertőzések fágterápiával jobban kezelhetőek legyenek, olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben.

Alacsony bakteriális sűrűségnél, vagy sok különféle baktériumfajta esetén kicsi annak a valószínűsége, hogy a fág kizárólag passzív diffúzióval rátaláljon  zsákmányára. Ilyen körülmények között egy „szubdiffúz” mozgás előnyösebb: hosszabb ideig egy helyen maradva több idő jut a zsákmány megtalálására, mondja Jeremy Barr (San Diego State University, USA). A kutatócsoportnak egy speciális biochip segítségével sikerült a fágok mozgását láthatóvá tenni a váladékban. A parányi kultúrát tartalmazó tégelybe emberi tüdősejteket raktak, amelyek folyamatosan nyákot termeltek, amit aztán a keresztüláramló tápoldattal elszállítottak. Ehhez a kultúrához E. coli baktériumokat, és T4-fágokat adtak, melyek elkapták, és elpusztították a baktériumokat. A fágokat aranyrészecskékkel jelölték meg, hogy a helyváltoztatásuk egy speciális mikroszkóppal nyomon követhető legyen.

Az így megfigyelt mozgás, nem passzív diffúzió volt, ami a mikroszkopikus részecskékre jellemző Brown-mozgásnak felel meg. A vírusok sokkal inkább egy szaggatott mozgásmintát mutattak. Ez azáltal alakult ki, hogy a fágok a vírusburok úgynevezett Hoc-fehérjéivel újra és újra rákapcsolódtak a nyákban található fehérjékre. Ezzel ellentétben a genetikailag módosított, Hoc-fehérje nélküli T4-fágoknál csak véletlenszerű, diffúz mozgás volt megfigyelhető. A két fágtípus vadászati sikere egyértelműen különbözött: azáltal, hogy a passzív mozgás mellett a fehérjékhez kapcsolódva is képesek voltak a helyváltoztatásra, a baktériumszám megtizedelése 4000-szeresére emelkedett. Nagyon magas baktériumkoncentrációnál csökkent ez a hatás.

A kutatók szerint ezek az eredmények fontosak lehetnek egy hatékony fágterápia kidolgozásához, amikor is antibiotikumok helyett fágokat használnak a baktériumok elpusztítására. Ez lehetne például a légúti fertőzések kezelésének egy alternatív formája a rezisztens kórokozókkal szemben a cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.