hirdetés

Fehérjefogyasztás a csípőtörés kockázatának csökkentésére

Brit kutatók szerint fehérjebevitel napi 25 grammal történő növelése nőkben akár 14%-kal is csökkenti a csípőtáji törések kockázatát, és a rendszeres tea-vagy kávéfogyasztás is jótékonyan hathat.

hirdetés

A Clinical Nutrition -ben megjelent új tanulmányhoz a Leedsi Egyetem kutatói a táplálkozás és a csípőtörések közötti összefüggések, valamint a kapcsolódó kockázatok feltárását tűzték ki célul.

A National Hip Fracture Database Annual Report 2018-ban hangsúlyozta: "A csípőtörés súlyos és nagy költségvonzatú sérülés, amely főként az időseket érinti, és gyakrabban fordul elő nőknél." A jelentés szerint az Egyesült Királyságban évente körülbelül 76 000 csípőtörés történik, ami nem csak a törést elszenvedettek egészségére, jólétére hat ki, más krónikus betegségekhez, a függetlenség elvesztéséhez és akár korai halálhoz is vezethet, de az NHS-nek is évente 2-3 milliárd fontjába kerül, és ezzel a problémával a világ minden táján szembesülnek.

James Webster és munkatársai rámutattak, hogy "az étrend módosításával lehetőség van a kockázat csökkentésére", ezért vizsgálták az élelmiszer- és tápanyagbevitel és a csípőtörés kockázata közötti összefüggéseket, valamint a testtömeg-index (BMI) módosításának lehetséges hatásait.

Megfigyeléses vizsgálatukhoz a kutatók a UK Women's Cohort Study adatait használták fel. Összesen 35.372 középkorú – a toborzáskor 35-69 éves – nőt kapott értesítést kérdeztek meg diétéjáról és életmódjáról az Egyesült Királyságban 1995 és 1998 között. A nők diétájával, életmódjával kapcsolatos adatokat, valamint antropometriai és társadalmi-gazdasági jellemzőjüket a toborzáskor végzett felmérés során gyűjtötték, és egy validált, és a bevonási csomag egy 217 tételből álló étkezési gyakorisági tartalmazó kérdőívet is tartalmazott.

Az elsődleges kimenetel csípőtáji törések első előfordulása volt, amelyet úgy határoztak meg, hogy összekapcsolták a résztvevők táplálkozási és életmódbeli jellemzőit a kórházi epizódstatisztikáikkal 2019. március 31-ig. Egy átlagos, 22,3 éves követési idő alatt a kutatók 822 csípőtöréses esetet azonosítottak, ami összességében 3,1%-os arány. Kifejtették, hogy a csípőtáji törést szenvedő nők idősebbek voltak a felvételkor – átlagos életkoruk 62,1 év –, és nagyobb valószínűséggel voltak menopauza után, kisebb arányban voltak diplomások és házasok. A BMI és a toborzáskori testmagasság nem különbözött a csípőtörést szenvedett és nem szenvedett nők között.

A szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy a cukorbetegség prevalenciája a felvételkor magasabb volt azoknál, akik később csípőtáji törést szenvedtek esetén, mint azoknál, akiknek nem volt csípőtörésük: 15,0% versus 9,0%. A BMI alcsoportokban a csípőtáji törések aránya magasabb volt az a túl alacsony testtömegindexszel rendelkező nőknél, mint az egészséges testsúlyú vagy túlsúlyos nőknél. Az étrendi jellemzők, az energiabevitel, valamint a fehérje-, kalcium- és D-vitamin-bevitel, hasonlóak voltak mindkét csoportban csakúgy, mint a táplálék-kiegészítő használata.

A zavaró tényezőkre való kiigazítást követően az étrendi fehérjebevitel napi 25 g-os növelése a csípőtáji törés kockázatának 14%-os csökkenésével is összefüggésbe hozható (0,86 (0,73, 1,00)) és minden további csésze tea vagy kávé naponta 4%-kal csökkentette a csípőtáji törés kockázatát (HR (95% CI): 0,96 (0,92, 1,00)).

Az alcsoport-elemzésekben a BMI módosította a csípőtáji törés kockázata és a táplálékkal felvett fehérje, kalcium, tejtermék, tej és tea közötti lineáris összefüggést. Ezek az élelmiszerek és tápanyagok csak a normálisnál alacsonyabb súlyú résztvevők csípőtáji törésének kockázatát csökkentik, az egészséges testsúlyú vagy túlsúlyos résztvevőkét nem. A csípőtáji törés kockázata az normálisnál alacsonyabb testsúlyú résztvevőknél minden elfogyasztott napi 25 g fehérje után 45%-kal csökkent.

A szerzők szerint a korrigált modellekben "nincs egyértelmű bizonyíték" a csípőtáji törés kockázata és az étrendi kalcium (300 mg/nap), D-vitamin (per mg/nap) vagy bármely más táplálék felvétele között. A zavaró tényezők kiküszöbölése után azt találték, hogy a másodlagos élelmiszerek és tápanyagok közül a zsírbevitel napi 10 g-os növelése a csípőtáji törés magasabb kockázatával jár (1,04 (1,00, 1,08)).

A fehérjebevitel  "bármilyen formája" - hús, tejtermék vagy tojás; a növényi alapú étrendet követőknél bab, diófélék vagy hüvelyesek – azonos hatású (3-4 tojás körülbelül 25 g fehérjét biztosít, akárcsak egy steak vagy egy darab lazac, 100 g tofu körülbelül 17 g fehérjét). 

Az Egyesült Királyságban az ajánlott fehérjebevitel 0,8 g testtömeg-kilogrammonként naponta. Amint a tanulmány kimutatta, azoknál az embereknél, akik több fehérjét fogyasztottak, csökkent a csípőtörés kockázata. Azonban a nagyon magas fehérjebevitel – ahol a bevitel meghaladja a 2-3 g fehérje/ttkg/nap-ot, „negatív egészségügyi hatásokkal járhat” – figyelmeztetnek a szerzők.

Megfigyeléses vizsgálatként a kutatók kifejtették, hogy összefüggéseket tudtak azonosítani az étrend és az egészség tényezői között, de "nem tudták megkülönböztetni a közvetlen okot és okozatot". 

A normálisnál kisebb testsúlyú nőknél tapasztalt nagyobb mértékű előnyök magyarázatául arra gondoltak, hogy esetükben nagyobb valószínűséggel csökken a csontok ásványianyag-sűrűsége és izomtömege, és a több élelmiszer és tápanyag, különösen a fehérje a csontszerkezet helyreállítását és a csontok és izmok egészségét. A tea és a kávé polifenol és fitoösztrogén tartalma pedig szintén hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.

Azonban további kutatásokra van szükség a tea- és kávéfogyasztás, valamint a csípőtörés kockázata közötti összefüggések tisztázására, tanácsolták, és meg kell határozni, hogy az összefüggések „függenek-e az elfogyasztott tea vagy kávé típusától”, valamint a hozzáadott tej vagy cukor mennyiségétől, mivel a különböző termékek polifenoltartalma igen eltérő lehet.

 

Forrás:

Webster J, Greenwood D.C, Cade J.E. Foods, nutrients and hip fracture risk: A prospective study of middle-aged women. Clinical Research. 2022.DOI:https://doi.org/10.1016/j.clnu.2022.11.008

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.