hirdetés

Felülvizsgálat metotrexát adagolási hibák miatt

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) túladagolásról szóló, folyamatosan érkező bejelentések alapján felülvizsgálatot indít a metotrexátot tartalmazó gyógyszerek adagolásával kapcsolatosan.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) április 9-12-i ülésén felülvizsgálati eljárás lefolytatását kezdeményezte a metotrexátot tartalmazó gyógyszerekkel kapcsolatosan. Habár a metotrexát adagolási kockázatai régóta ismertek, és egyes EU-tagállamokban komoly kockázatcsökkentő intézkedéseket is bevezettek, a mai napig folyamatosan érkeznek túladagolásról szóló jelentések, melyekben súlyos nemkívánatos eseményekről, köztük halálesetekről is beszámolnak.

A metotrexát számos gyulladásos állapot kezelésére használt hatóanyag, alkalmazzák például arthritis, psoriasis és bizonyos rákos betegségek, mint az akut lymphoblastos leukémia (ALL) kezelésében is. Szájon át szedhető kiszerelései is léteznek, de a betegek 10-12%-át érintő gyomorbélrendszeri nemkívánatos események (émelygés, szájüreg gyulladása, hasmenés) előfordulásának csökkentése miatt gyakran alkalmaznak infúziós kezelést, különösen nagyobb dózisok esetén, mivel a szájon át adott gyógyszer felszívódása korlátozott. A kezeléssel kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások a fáradtság, émelygés, fejfájás, szédülés, súlyosabb mellékhatások (máj-, tüdő- vagy csontvelő-károsodás) orvosi felügyelet mellett ritkán fordulnak elő.

Gyulladásos állapotok kezelésére a metotrexátot általában hetente egyszer alkalmazzák, míg rákos megbetegedések esetén magasabb dózisban és hetente többször, csaknem kizárólag infúzióban. A PRAC-hoz a 2014 júniusa és 2017 júliusa közötti időszakban beérkezett időszakos gyógyszerbiztonsági jelentések (PSUR-ok, periodic safety update report) 440 esetben említettek metotrexáttal, külkönösen annak orális adagolású kiszereléseivel kapcsolatos nemkívánatos hatásokat több országból (Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország). Ezek között akadnak olyanok, amelyek szerint a hibás adagolás következtében egyes betegek heti adagolás helyett naponta kapták a hatóanyagot tartalmazó készítményt, mely súlyos mellékhatásokat eredményezett.

A nemzeti hatóságokhoz beérkezett jelentések alapján a spanyol gyógyszerfelügyeleti hatóság (AEMPS – Agencia Espanola de Medicamentos y Productos Sanitarios) intézett beadványt a PRAC-hoz a jelenség felülvizsgálatára, a PRAC pedig az Európai Parlament és Tanács 2001/83/EK irányelvének (az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről) 31. cikkelye alapján indította meg az eljárást általában a metotrexát hatóanyag (eljárás száma: EMEA/H/A-31/1463), illetve két készítmény, a Jylamvo (EMEA/H/A-31/1463/C/3756/0002) és a Nordimet (EMEA/H/A- 31/1463/C/3983/0006) viszonylatában.

Az általában a hatóanyaggal kapcsolatosan indított eljárás a következő készítményeket érintheti: Ebetrexat, Methofill, Methotrexat Accord, Metoject, Metoject Pen, Namaxir, Emthexate, Injexate, Trexan, Metex Pen, Nordimet, Imeth, Zawek, Aldesta, Lantarel, Mtx, Mtx Orion, Neotrexat, Trexject, Methobion, Jylamvo, Afslamet, Immutrex, Metother, Metotressato Teva, Metotrexato Addenda, Metotrexato Doc Generici, Reumaflex, Velos, Remianza, Metotab.

A felülvizsgálatot a Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottság, az emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel kapcsolatos biztonsági aggályokat értékelő bizottság végzi, ide augusztus végére érkeznek be a forgalomba hozatali engedélyek jogosultjai által a felülvizsgálati kérdésekre adott válaszok. Ezt követően a PRAC szeptemberben fogja az eredmények alapján megfogalmazott ajánlásait a CHMP-hez, azaz az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságához továbbítani. A CHMP október folyamán alakítja ki véleményét, amelyet az Európai Bizottság fogad el minden tagállam számára kötelező érvényű állásfoglalás formájában. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. EMA: Meeting highlights from the Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) 9-12 April 2018

2. Risk of Methotrexate Dosing Errors Prompts EMA Review (Medscape)

3. Notification to the PRAC of a referral under Article 31 of Directive 2001/83/EC

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.