hirdetés

Fidaxomicin és vankomicin Clostridioides difficile fertőzésben

Egy új, valós környezetben végzett retrospektív tanulmány szerint a fidaxomicin (Fificid) hatékonyabb a vankomicinnel szemben mind a kezdeti, mind a visszatérő fertőzések kezelésében.

hirdetés

Gyakran előfordul, hogy valós körülmények között kisebb egy készítmény hatékonysága, mint a klinikai vizsgálatok során, ezért fontos, hogy azt valós környezetben értékeljék. A C. difficile kezelésére használt két antibiotikum ‑ a fidaxomicin és a vankomicin ‑ klinikai vizsgálatból származó adatai nagyon hasonlóak a valós környezetben végzett vizsgálat adataihoz. A mostani, valós körülmények között végzett vizsgálatból kiderült, hogy az első fertőzés kezelésénél a fidaxomicin 14%-kal hatékonyabb a vankomicinnél, míg a visszatérő C. difficile fertőzés kezelésénél már több, mint 30%-os különbséget találtak, ugyanakkor nem találtak bizonyítékot a hatékonyság csökkenésére a 3. fázisú vizsgálatokhoz képest.

Az új kutatási eredmények alátámasztják az Amerikai Fertőző Betegségek Társaságának 2021‑ben módosított klinikai irányelveit, amelyek a fidaxomicint ajánlják a vankomicinnel szemben.

A két antibiotikum C. difficile kezelésében, valós környezetben történő összehasonlítása céljából az amerikai Medicare populációját vizsgálták 2016 és 2018 közötti. A vizsgálatba azokat a betegeket vonták be, akik fidaxomicint vagy vankomicint kaptak a C. difficile fertőzés első és bármely visszatérő epizódjára. A kutatók összehasonlították a fidaxomicinnel vagy vankomicinnel történő első kezelést követő 4 és 8 héten belül a C. difficile ellen kialakult tartós immunválaszt, illetve a fertőzés kiújulását. A kezelést akkor tekintették sikeresnek, ha befejezése után 1 nappal klinikai javulás következett be, és nem volt bizonyíték a C. difficile kiújulására. A C. difficile kiújulásának tekintették, ha a beteg a fidaxomicin vagy vankomicin receptjének kiváltását követő 4 vagy 8 héten belül újból (kórházi) kezelést igényelt.

A kezelési csoportok életkor és etnikai hovatartozás tekintetében hasonlóak voltak, ugyanakkor a fidaxomicin csoportban magasabb volt a kiújulás kockázata korábbi C. difficile fertőzés és legyengült immunrendszer esetén. A csoportok összehasonlításában a torzítás csökkentése érdekében a kutatók hajlam-pontszám egyeztetést (propensity score matching, PSM) végeztek. Ez a megközelítés 190 illesztett párt eredményezett az első C. difficile fertőzésben szenvedők csoportjában és 67 illesztett párt a visszatérő fertőzéssel küzdők csoportjában. Az első C. difficile fertőzésben szenvedő betegek körében a fidaxomicin 13,5%-kal magasabb arányban mutatott 4 hetes tartós választ a vankomicinhez képest (71,7% szemben az 58,2%-kal; P = 0,0058). A fidaxomicin esetében a 8 hetes tartós válasz 13,2%-kal magasabb volt (63,2% szemben az 50,0%-kal; P = 0,0114).

A kiújuló C. difficile fertőzésben szenvedő betegek körében a 4 és 8 hetes tartós válasz 30,1%‑kal (P = 0,0002), illetve 27,6%-kal (P = 0,0012) volt magasabb a fidaxomicin esetén a vankomicinnel szemben. A fidaxomicin a vankomicinhez képest csökkentette a C. difficile kiújulásának arányát mind az első, mind a kiújuló C. difficile fertőzésen átesett betegeknél, de statisztikailag nem volt szignifikáns különbség.

Ugyanakkor, a fertőzés kezelésének fontos vonzata a kezelés költsége; a fidaxomicin ~30-szor drágább, mint a vankomicinnél. Részben emiatt, az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium (ACG) 2021-es irányelvei a fidaxomicint csupán másodvonalbeli szernek javasolják. Az iránymutatás alapján a fidaxomicint olyan C. difficile-ben szenvedő betegeknek ajánlják, akiknél az első vankomicin kezelés sikertelen volt.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/974506#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.