hirdetés

Kórházi Clostridium difficile-fertőzés

Egy retrospektív felmérés a kórházi Clostridium difficile fertőzések kockázati faktorait - köztük bizonyos gyógyszerek hatását - vizsgálta.

hirdetés

Egy nagy, multicentrikus retrospektív kohorsz vizsgálat szerint magasabb volt a Clostridium difficile fertőzés (CDI) kialakulásának kockázata azoknál a betegeknél, akik a kórházi kezelés során proton-pumpa gátlókat (PPI-ket), H2-antagonistákat, sucralfátot, vagy bármilyen speciális antibiotikumot kaptak.

Troy Watson gyógyszerész és munkatársai (Hospital Corporation of America in Nashville) a Clinical Infectious Diseses c. lapban 2017. december 20.-án megjelent tanulmányukban kifejtették, hogy bár egyelőre nem ismeretes a fertőzésveszély fokozódásának mechanizmusa, de a megfigyelés mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy óvatosan bánjunk a „high-risk” antibiotikumokkal és a gyomorsav-termelődést befolyásoló gyógyszerekkel. Szerintük a savlekötő szerek és az antibiotikumok adásának lehetőség szerinti elkerülésével csökkenthető a kórházi CDI kialakulásának kockázata. Fentieken kívül a karbapenemek, a harmadik és negyedik generációs cefalosporinok, a metronidazol, a piperacillin/tazobactam szintén emelik a CDI kockázatát, ugyanakkor a clindamycin, a makrolidok és a tetracyclinek csökkentik a kockázatot. (A clindamycinnel szerzett tapasztalat kissé meglepő, mivel eddig úgy tartották, hogy éppen emeli a kórházi és az otthoni CDI kockázatát. Talán a clindamycin egyre ritkább használata az ok, illetve a védőhatásért a tetracyclin és a makrolid felelősek).

 A tanulmányban az USA egyik nagy egészségügyi rendszeréből (Hospital Corporation of America) és annak 150 kórházából elbocsájtott 1237537 felnőtt adatait dolgozták fel, és csak a kórházban keletkezett CDI fertőzésekre koncentráltak, és nem vették figyelembe azokat, akiknek székletéből már a kórházi felvételt követő első három napban igazolták a CDI-fertőzést. Összesen a betegek 0,37%-ánál (4587 beteg) kezdődött a kórházi kezelés alatt CDI fertőzés. Általában gyakrabban keletkezett fertőzés a hosszabb illetve az intenzív ellátás során, a hosszú antibiotikus kezelések kapcsán, illetve diabetesben, Crohn betegségben, vagy colitis ulcerosában. Az életkor is befolyásolta a kockázatot: a betegek minden plusz életéve 0,5%-kal növelte a kockázatot, ráadásul nőknél 1,2-szer volt gyakoribb a CDI, mint férfiaknál.

A PPI-ket kapók esetén 44%-kal, a sucralfátot kapóknál 37%-kal, a H2-antagonistákat kapóknál 13%-kal nőtt a kórházi CDI kialakulásának kockázata (minden esetben p<0,001 szignifikanciával). Az antibiotikumok tekintetében a karbapenemek, a harmadik és negyedik generációs cefalosporinok, a metronidazol, a piperacillin/tazobaktam 1,25-től 2,28-szorosára emelték a kockázatot. A kettős antibiotikus kúrát kapóknál 1,65-szorosára nőtt a kockázat. Mint fent már említettük, a tetracyclinek, a macrolidok, illetve a clindamycin 0,393 és 0,704 közötti értékkel csökkentették a kockázatot (p<0,005 minden esetben).

Érdekes módon a PPI-knek a modern cefalosporinokkal, a clindamycinnel, illetve a carbapenemekkel való kombinációja nem befolyásolta lényegesen a kórházi CDI kialakulásának kockázatát, mely szerint nem állja meg a helyét az a régebbi megfigyelés, hogy a PPI-k és az antibiotikumok együttes adása jobban emelné a kockázatot, mint a PPI-k önmagukban.

A szerzők felsorolnak néhány olyan tényezőt, melyeket a tanulmány nem vett figyelembe: ambuláns gyógyszerek, OTC-szerek (pl. probiotikumok), dózisok, kezelések hossza, életstílusok, előző kórházi kezelések, amelek mind befolyásolhatták eredményeiket.

 

Forrás: 

1. Medscape News

2. Clinical Infectious Diseases

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.