hirdetés

Foszdenopterin molibdén-kofaktor hiány kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a molibdén-kofaktor hiány kezelésére szolgáló Nulibry (foszdenopterin) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 18-21-i ülésén kivételes körülmények közötti alkalmazásra vonatkozó pozitív véleményt fogalmazott meg az A-típusú molibdén-kofaktor hiány kezelésére szolgáló Nulibry (foszdenopterin, 9,5 mg por oldatos infúzióhoz) készítményre (kérelmező: Comharsa Life Sciences Ltd.) Ilyen típusú forgalomba hozatali engedélyt olyan gyógyszerekre adnak ki, amelyek esetében a kérelmező nem tud átfogó adatokat szolgáltatni a szokásos alkalmazási feltételek melletti hatékonyságról és biztonságosságról, mert a kezelendő állapot ritka, vagy mert a teljes körű információgyűjtés nem lehetséges vagy etikátlan. A készítmény kizárólag a veleszületett metabolikus rendellenességek ellátására szakosodott egészségügyi intézményben használható, szakorvos felügyelete mellett.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. február 26-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt a BridgeBio Pharma Inc. volt.

 

A hatóanyagról (foszdenopterin)

A Nulibry hatóanyaga, a foszdenopterin (ATC kód: A16AX19) egy exogén ciklikus piranopterin monofoszfát (cPMP), amelyet az ultra-ritka molibdén-kofaktor hiányban szenvedő betegek szervezete egy köztes lépést követően molibdén-kofaktorrá szintetizál. A molibdén-kofaktor az emberi szervezetben a molibdén-dependens enzimek aktiválásához szükséges, mint amilyen például a neurotoxikus szulfitok szintjét csökkentő szulfit-oxidáz (SOX).

A globálisan körülbelül 150 beteget érintő ultra-ritka molibdén-kofaktor hiányról részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be: Gyógyíthatóvá válik az ultra-ritka molibdén kofaktor hiány.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA a Nulibry engedélyét három klinikai vizsgálat eredményeire alapozva adta ki. Ezekben a vizsgálatokban a rekombináns cPMP alkalmazásával 82%-kal sikerült csökkenteni a halálozási arányt a historikus adatokban tapasztalt kimenetekhez képest. A kezeletlen betegek többségének túlélése átlagosan 4 évnél is kevesebb, ám a Nulibry használatával a három éves vizsgálati időszakban 84%-os volt (szemben a kezeletlen betegek kórházi adataiból erre az időtartamra kiszámítható 55%-kal). A készítmény alkalmazása során tapasztalt mellékhatások kizárólag az infúzió beadási helye körül jelentkező reakciók voltak.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 18-21 July 2022

CHMP summary of positive opinion for Nulibry

FDA Approves Nulibry (fosdenopterin) to Reduce the Risk of Mortality in Patients with Molybdenum Cofactor Deficiency (MoCD) Type A

BridgeBio Pharma And Affiliate Origin Biosciences Announces FDA Acceptance Of Its New Drug Application For Fosdenopterin For The Treatment Of MoCD Type A

BridgeBio Pharma’s Origin Biosciences Initiates Rolling Submission Of New Drug Application With The U.S. FDA For BBP-870 For The Treatment Of MoCD Type A

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.