hirdetés

Helyes táplálkozással a rák megelőzéséért

Ismételten igazolták a zöldségek kedvező, a vörös húsok fogyasztása pedig kockázatos a daganatok kialakulása szempontjából.

hirdetés

Az American Association for Cancer Research (AACR) találkozóján 2 fontos előadás hangzott el a rák és a táplálkozás kapcsolatáról. Az első szerint jelentős mennyiségű zöldség – különösen salátafélék, hüvelyesek, különböző keresztesvirágúak (káposzta, karfiol, kelbimbó, brokkoli) - fogyasztása csökkenti a májrák és a májbetegségek kockázatát. Egy másik vizsgálat viszont arra figyelmeztet, hogy a vörös húsok, a belsőségek, és a feldolgozott húskészítmények növelik a gyomorrák kockázatát.

A vörös húsok fogyasztásának hatásaival kapcsolatban az Irán északkeleti régiójában élő 50.045, 40-75 év közötti személy adatait tartalmazó Golestan kohorsz vizsgálat statisztikáját nézték át Dr. Giulia Collatuzzo (University of Bologna, Olaszország) és munkatársai. Elsősorban a nyelőcsőrák előfordulását figyelték, mivel ebben a régióban nagyon gyakori ez a betegség. A régióban elsősorban csirkét esznek, vörös húst alig fogyasztanak: a vizsgálatban résztvevők naponta átlagosan 18,4 g vörös húst és 72,1 g fehér húst fogyasztottak. A medián 12 éves követés során 369 nyelőcsőrák és 368 gyomorrák alakult ki. A vörös hús fogyasztása kissé több nyelőcsőrákkal hozható kapcsolatba a női résztvevőknél (HR: 1,13, 95%CI 1,00-1,18, a fogyasztás minden ötödrészének emelkedésével). Az összes vörös hús-fogyasztás (vörös hús, belsőség, feldolgozott húskészítmények) emelkedéséhez a gyomorrákok emelkedése társult (HR: 1,08, 95%CI 1,00-1,17), a fogyasztás mértékének megfelelően emelkedett – az egyes húsfélék tekintetében is (HR: 1,09, 95%CI 1,00-1,18).

Ha az elfogyasztott vörös húsok aránya a felső ötödbe esik, kb. 25%-kal nő a kockázat az alsó ötödbe eső mennyiséget fogyasztókhoz képest.  Az eredmények egyáltalán nem okoznak meglepetést: azért nincs összefüggés a vörös húsok és a nyelőcsőrák kockázata között, mert a vörös húsok hamar átjutnak a nyelőcsövön.

A májrák/májbetegség tanulmányozása érdekében Dr. Paolo Bofetta (Stony Brook University Cancer Center, New York) a NIH-AARP Diet and Health Study-ban szereplő 470,653 személy adatait vizsgálták. A kiinduláskor (1995-1996) a betegek 50-71 évesek voltak. Medián 15,5 évnyi követés alatt 899 májrák keletkezett és 934-en haltak meg krónikus májbetegségben.

A zöldségek bevitele 5 mennyiségi kategóriába volt osztható: az 5-ös (legfölső) csoportban naponta 3,7 csészényi, a 1-es (legalsó) csoportban naponta 1 csészényi (1 cup kb. 236 ml/225 g) zöldséget fogyasztottak. A lehetséges zavaró tényezők szerinti korrekciót követően azt találták, hogy a legmagasabb ötödbe eső zöldségfogyasztáshoz – a legalacsonyabb ötödbe tartozó fogyasztáshoz képest - a májrák harmadával kisebb kockázata társult (HR: 0,66, 95%CI 0,53-0,82, P<0,01). A leghatásosabb védelmet a keresztesvirágúak, a salátafélék, a hüvelyesek és a répák adják. Ezek fogyasztásához tásul egyébként a krónikus májbetegségekben való halálozás legalacsonyabb kockázata is (mindegyik P<0,001). A legtöbb elfogyasztott zöldség (felső ötöd) és a legkevesebb elfogyasztott zöldség (alsó ötöd) között a kockázat különbsége szintén igen magas (HR: 0,60, 95%CI 0,49-0,74, P=<0,001).

A zöldségbevitel 1 csészényi (8 uncia, illetve 225 gramm) növelése 20%-kal csökkenti a májrák előfordulását és a krónikus májbetegségben való elhalálozást. A máj daganatos megbetegedésére hajlamosító krónikus májbetegség, a világon a 10. leggyakoribb halálok, ami évente 2 millió ember halálát okozza.

Mindkét vizsgálat értékét korlátozza, hogy a résztvevők táplálékfogyasztását önbevallás alapján mérték fel, ami jelentősen eltérhet a valóságostól, ráadásul a gyümölcs/zöldség fogyasztási adatok inkább Európából származnak.

Forrás:

Dotinga R. New cancer diet studies confirm effects of veggies and red meat. Medscape Medical News > Conference News > AACR 2022, April 19, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.