hirdetés

Újabb adatok a növényi étrend kedvező egészségi hatásairól

A közelmúltban két obszervációs vizsgálat eredményei is igazolták az átlagosnál nagyobb arányban növényi eredetű összetevőket tartalmazó étrend kedvező kardiovaszkuláris hatásait.

hirdetés

Az egészségügyi szakemberek már régóta népszerűsítik a növényi eredetű táplálékok kedvező egészségi hatásait, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával szemben. Ezeket az ajánlásokat erősíti meg két nemrégiben publikált obszervációs vizsgálat is. Mindkét vizsgálat erősségét az adja, hogy az utánkövetési idő évtizedekben volt mérhető. Az egyik vizsgálat általános populációban, míg a másik posztmenopauzális nők körében mutatta ki a szívbetegségek alacsonyabb incidenciáját

Az étrendi ajánlások szinte kezdettől fogva azt hangsúlyozzák, hogy egészségi szempontból az az étrend az optimális, mely nagy mennyiségben tartalmaz zöldségféléket, gyümölcsöket, gabonaféléket, fehérjéket és tejtermékeket. Napi 2000 kalóriás étrendet figyelembe véve ez körülbelül napi két csészényi gyümölcs, 2,5 csészényi zöldségféle, 170 grammnyi gabonaféle, 150 grammnyi fehérje és 3 csészényi tejtermék fogyasztását jelenti.

Két új kutatás is megjelent a közelmúltban ebben a témában A Journal of the American Heart Association című lapban „Túlnyomórészt növényi alapú étrend és az incidentális kardiovaszkuláris betegségek előfordulása középkorúak körében” címmel közzétett első vizsgálatban csaknem 5000 felnőttkorú résztvevőt követtek nyomon 32 éven keresztül. A résztvevők életkora a beválasztáskor 18 és 32 év közé esett. A vizsgálatba való belépéskor egyik résztvevőnél sem volt kimutatható szívprobléma. A rendszeres utánkövetéses vizitek során a vizsgálók figyelemmel kísérték a résztvevők egészségi állapotát, rákérdezve az étkezésre és azt egy pontrendszer alapján értékelve.

A vizsgálat lezárásakor csaknem 300 résztvevőnél állt fenn kardiovaszkuláris betegség. Az esetleges befolyásoló tényezők (pl. etnikai hovatartozás, nem, iskolázottság) szerinti korrekciót követően azt találták, hogy a növényi összetevőket legnagyobb mennyiségben tartalmazó étrendet követő, így a legmagasabb diétás pontszámot kiérdemlő résztvevők csoportjában 52%-kal kisebb volt a szívbetegség előfordulásának esélye, mint azok körében, akik kisebb arányban fogyasztottak növényi élelmiszereket. Amellett, hogy a növényi összetevőkben gazdag étkezés nyilvánvalóan előnyös a kardiovaszkuláris egészség szempontjából, a szerzők azt is hangsúlyozzák, hogy ez nem jelent szükségképpen vegetáriánus vagy vegán étkezést.

„lehetőleg a természeteshez legközelebb álló növényi táplálékokat válasszuk az erősen feldolgozott élelmiszerekkel szemben. Étrendünk tartalmazhat mérsékelt mennyiségben állati eredetű élelmiszereket, leginkább szárnyasokat és halat (nem sült formában), tojást és zsírszegény tejtermékeket”. A szerzők, hangsúlyozzák, hogy mostani eredményeik egybecsengenek a növényi eredetű táplálkozásra vonatkozóan már eddig is rendelkezésre álló adatokkal. Kiemelik, hogy soha nem késő túlnyomórészt növényi eredetű ételeket tartalmazó étrendre váltani.

Az ugyanebben a lapban megjelent második közlemény a növényi eredetű táplálék és a kardiovaszkuláris betegségek közötti összefüggéseket posztmenopauzális nők körében elemző vizsgálat eredményeit tartalmazta. Ebben 50 és 79 év közötti nőket követtek, akiket 1993 és 1998 között választottak be, a vizsgálatot 2017-ben zárták le. Arra keresték a választ, hogy hosszabb távon a kis denzitású lipoprotein, azaz a „rossz” koleszterin szintje miként befolyásolja a kardiovaszkuláris problémák előfordulását. Az úgynevezett Portfolio étrendet követő résztvevők a vizsgálat ideje alatt nagyobb mennyiségben fogyasztottak növényi eredetű táplálékokat, például leveles zöldségeket, hüvelyeseket és bogyós gyümölcsöket. A résztvevők kérdőív formájában szolgáltattak adatokat az étkezésükről.

Az adatok azt mutatták, hogy a Portfolio étrenden lévők körében 11 %-kal kisebb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása, míg a koszorúér-betegség 14%-kal, a szívelégtelenség 17%-kal kevesebb főt érintett. A szerzők azt is kiemelik, hogy dózis-válasz összefüggést is tapasztaltak, ami azt jelenti, hogy már a Portfolio étrend egyetlen komponensének beépítése is hozott egészségi előnyöket, ám több komponens hozzáadásával ezek az előnyök fokozatók voltak.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.