hirdetés

Inbrija a Parkinson-kór „off” epizódjainak kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Parkinson-kór „off” epizódjainak kezelésére szolgáló Inbrija (levodopa) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 25-én pozitív véleményt fogalmazott meg a Parkinson-kór „off” epizódjainak kezelésére szolgáló Inbrija (hatóanyag: levodopa, gyógyszerforma: orális inhaláló készülékben alkalmazható 33 mg-os kemény kapszula) készítményre (kérelmező: Acorda Therapeutics Ireland Limited). A teljes indikáció szerint a gyógyszer levodopával/dopa-dekarboxiláz gátlóval (DDCI) kezelt, Parkinson-kórban szenvedő felnőtt betegek epizodikus motorikus fluktuációinak („off” epizódok) intermittáló kezelésére szolgál. Az Inbriját az Egyesült Államokban az FDA már 2018. december 21-én engedélyezte, bár a készítmény csak 2019 tavaszán vált elérhetővé.

 A hatóanyagról (levodopa)

Az Inbrija hatóanyaga a levodopa (ATC kód: N04BA01), egy dopaminprekurzor. Jelenlegi ismereteink szerint a Parkinson-kór tünetei a corpus striatum dopamintartalmának kiürülésével állnak kapcsolatban. A dopamin nem lép át a vér-agy gáton, viszont előanyaga, a levodopa igen, és ezért képes enyhíteni a betegség tüneteit. Mivel a levodopa a periférián kiterjedten metabolizálódik, így ha a levodopát metabolikus enzimgátlószerek nélkül alkalmazzák, akkor a beadott dózisnak csak kis része jut el a központi idegrendszerbe. Ha a levodopa dekarboxilációját egy DDC gátlószer együttes alkalmazásával csökkentik, akkor alacsonyabb dózisban adható, így mellékhatásai (pl. a hányinger9 is kisebb mértékben jelentkeznek.

 Az ARCUS® technológia

Az Acorda Therapeutics az ARCUS® Technology Platformot 2014-ben szerezte meg a Civitas Therapeutics felvásárlásával. Ez a technológia gyógyszerek szisztémás adagolását teszi lehetővé inhaláció útján. Az eljárás során a gyógyszer hatóanyagát könnyű, porózus, száraz porrá alakítják, amivel nagyobb dózisú gyógyszer juttatható be a szervezetbe inhaláláskor, mint a széles körben alkalmazott hagyományos száraz poros technológiával. Az ARCUS® több inhalációs gyógyszernél is alkalmazható, az Acorda például jelenleg egy akut migrén elleni készítményt fejleszt CVT-427 kódnéven. Az ARCUS inhaláló berendezés használata igen egyszerű, a betegnek csak lélegeznie kell, nem kell összehangolnia a levegővételt valamilyen gomb lenyomásával vagy egyéb tevékenységgel.

 

Az Inbrija doboza az ARCUS adagolóval

 

 

 Mellékhatások

Az Inbrija alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a köhögés, egyensúlyvesztés, felsőlégúti fertőzések, újonnan kialakuló vagy súlyosbodó diszkinézia (akaratlan túlmozgások) valamint elszíneződő köpet voltak.

 A Parkinson-kórról és az „OFF” epizódokról

A Parkinson-kór hazánkban a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer-kór után, gyakorisága ma már 200-400/100.000 lakos. Előfordulása 65 év felett a másodlagos Parkinsonos tünetekkel is járó betegségekkel, az ún. Parkinson-szindrómákkal együtt ennek tíz–húszszorosa is lehet. Magyarországon becslések alapján 20-30 000 beteggel számolhatunk, a betegek 50-70%-a áll kezelés alatt. Világszerte több mint 10 millió beteget valószínűsítenek, és körülbelül a betegek 40%-a tapasztal ON-OFF jelenséget.

A Parkinson-kór progresszív neurodegeneratív betegség, amelyben kóros fehérjeképződés hatására a szervezet bizonyos helyein egyre fokozódó sejtpusztulás tapasztalható. A legérzékenyebb terület az agytörzs substantia nigra régiója. Az innen kiinduló, dopaminátvivő anyagot tartalmazó sejtek több mint 60%-os pusztulása a striatumban a dopamintartalom 70%-os csökkenését okozza, így jelennek meg a motoros tünetek. Mivel más, nem dopaminerg sejtek is károsodnak, ezért minden átvivőanyag-rendszer érintetté válik. A Parkinson-kór alapvetően mozgási rendellenesség, de más jellegű károsodással is társul: pszichológiai problémák, demencia, a későbbiekben pedig önellátási zavarok alakulhatnak ki. A betegség előrehaladott fázisában komoly fogyatékossághoz, rokkantsághoz vezet, nagy mértékű életminőség romlást okoz.

Az előrehaladott, „szövődményes” Parkinson – kór a betegségnek azt a stádiumát jelenti, amikor a klinikai képet a mozgásteljesítmény gyógyszerbevételtől függő vagy attól független változása jellemzi a nap folyamán többször ismétlődve: a gyógyszerbevétel és felszívódás után jól mozog a beteg, ilyenkor gyakoriak az akaratlan, zavaró túlmozgások (diszkinéziák) , majd ha a vérben csökken a gyógyszer szintje, a betegség tünetei kerülnek előtérbe: a mozgás lassú, nehéz a felállás és a járás, gyakori a mozgás befagyása, az elesés, nagyfokú lehet a remegés. Ezt az állapotot motoros fluktuációnak vagy „on” – „off” fluktuációnak nevezzük. Az „on” fázisban jól érzik magukat a betegek, „off”-ban gyakran segítségre szorulnak és ilyenkor nem – motoros tünetek is megjelenhetnek, mint pl. pánik –roham, szívdobogás, fulladás stb. A motoros fluktuáció kialakulása a tartós, hosszú éveken át tartó levodopa kezelés következménye, de nem klasszikus értelemben vett mellékhatás. A betegség előrehaladtával beszűkül a levodopa terápiás ablaka. Ez azt jelenti, hogy egyre szűkebb az a vérszint, ami jó mozgást biztosít, az ennél magasabb vérszint diszkinéziákat okoz, az alacsonyabb hatástalan. A vérszintnek ez a változó, ún. pulzatív hatása érvényesül a központi idegrendszerben is, azokon a végkészülékeken (receptorokon), ahol a levodopából átalakult dopamin (DA) hat. Mindez nem mond ellent annak a ténynek, hogy bevezetése óta a mai napig a levodopa a leghatékonyabb gyógyszerünk a betegség kezelésében, a terápia „aranymértéke” (gold standard) maradt. Parkinson-kórban a korszerű kezelés egyik célja a diszkinéziák és a motoros fluktuáció kialakulásának a késleltetése és/vagy megszüntetése. Ez nagy kihívás, mivel a már kialakult motoros fluktuációt nehéz uralni, rendszerint a szokásos kezelés sem elég hatásos.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Inbrija: Pending EC decision

Acorda Therapeutics Announces FDA Approval of INBRIJA™ (levodopa inhalation powder)

Levodopa/Carbidopa/Entacapone Orion Smpc (EMA)

A Parkinson-betegségcsoport diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendje (OEP)

Az előrehaladott, „szövődményes” Parkinson – kór kezelési lehetőségei - dr Takáts Annamária, Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.