hirdetés

Influenza ellen védő enzim

A McGill kutatói dr. Maya Saleh vezetésével egy enzimet azonosítottak, amely fontos szerepet játszhat az influenza elleni védelemben. A cIAP2 a szöveti károsodások kivédése révén segíti a tüdőt a fertőzés elleni harcban.

hirdetés

„A mostani felfedezés izgalmas új utakat nyithat meg az influenza legyőzésében, mivel eddig akadályokba ütközött minden olyan próbálkozás, ami közvetlenül az influenzavírust célozza meg, különös tekintettel az időről időre felbukkanó új vírustörzsekre – mondja dr. Maya Saleh, a McGill University Health Centre (RI-MUHC) kutatója. – Az eredmények azt jelzik, hogy más lehetőségek is kínálkoznak a fertőzés ellen, mint a szervezet védekezőképességének erősítése.”

Más betegségek elleni harchoz hasonlóan az influenza elleni küzdelem is két részből áll: a kontrollból és a védekezésből. A kontroll lényege, hogy a szervezet megakadályozza a vírus szaporodását a sejteken belül, majd elpusztítja azokat. A védelem során a szervezetnek aktívan kell kivédenie a sejtek vírusok okozta sejtkárosodást és sejthalált.

A cIAP2 szerepét H1N1 influenza A vírussal fertőzött egereken vizsgálva azt találták, hogy ez az enzim szükséges az influenzafertőzést kísérő sejthalál kontrolljához. A cIPA2 enzim a sejtekben lévő túlélési faktorok módosítása és aktiválása révén hat, és megakadályozza a nekrotikus sejthalálnak nevezett gyulladásos és autodestruktív folyamatot. Hatását tekintve az enzim a sejthalál „kapuőre”. A cIAP2 enzim hiányában azok a faktorok, melyek az enzim jelenlétében a sejtek életben maradását biztosítják, átállnak a destruktív oldalra és káros sejthalált indukálnak. Ilyen formában a cIAP2 nemcsak a fertőzött sejteket óvja meg a pusztulástól, hanem az adott szövetben lévő szomszédos ép sejteket is, ezáltal fokozza a tüdő ellenálló képességét az influenzafertőzéssel és az ehhez társuló elváltozásokkal szemben.

A kutatók reményei szerint az influenza elleni rezisztencia e formájának felfedezése új utakat nyithat meg a gyógyszerfejlesztők számára. Az egyik társszerző, Ian Rodrigue-Gervais szerint a mostani felfedezésben az az igazán izgalmas, hogy rámutat arra: van mód az influenza okozta szöveti károsodás kivédésére. „Azt láttuk, hogy a cIAP2 enzim jelenlétében a gazdaszervezet jobban képes tolerálni a fertőzést, ami ennek következtében enyhíti a betegséget” – mondja.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.