hirdetés

Jelzőkutyák a cukorbetegek gondozásában

Az 1-es típusú diabéteszes betegeket képzett jelzőkutyák figyelmeztethetik még a rosszullét előtt a vércukorszint ingadozására és szignifikánsan javítják gazdájuk életminőségét.

hirdetés

A PLOS ONE-ban megjelent tanulmány azzal foglalkozik, hogy vajon a betanított kutyák képesek-e következetesen és pontosan, korai riasztórendszerként szolgálni, ha gazdájuk vércukorszintje túl magas vagy túl alacsony.

A kutatásban a Medical Detection Dogs 17, a Medical Detection Dogs kutyát képzett ki arra,  hogy figyelmeztessék gazdájukat, ha annak a vércukorszintje a céltartományon kívülre esik. A beteg kutyatulajdonosok pedig regisztrálták, hogy vajon kutyáik képesek voltak-e pontosan reagálni a vércukorszintjük változására. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a gazdák vércukorszint kontrollját mennyiben segítette elő a kutyák jelenléte, illetve voltak-e más pozitív következmények is.

Az eredmény mind a 17 gazda esetében pozitív, azaz:

  • Kevesebbszer kellett rohammentőt hívni.
  • Kevesebbszer került öntudatlan állapotba.
  • Megnövekedett az egyének függetlensége, önálló cselekvőképessége.
  • A HbA1C bár nem szignifikánsan, de mérhetően csökkent a kutyák kihelyezését követően.

Dr. Nicola Rooney a tanulmány fő szerzője szerint különböző elektronikus eszközöknek rengeteg korlátja van. A kutatás eredménye megmutatja, mennyire értékes segítőtárs lehet egy betanított kutya és sokban hozzájárulhat a gazda egészségi állapotnak megőrzéséhez, életminőségének fenntartásához, javításához. A módszer a hosszútávú gyógykezelés költségeit is csökkentheti.

A vércukorszint kiszaglászása

Bár a kutatók biztosak benne, hogy a kutyák reagálnak a gazdájuk vércukorszintjére, de nem tudják, hogyan. Valószínű, hogy a kutyák a gazda izzadtságában vagy az általa kilélegzett levegőben lévő kémiai összetevők változását észlelik. Az eredmények alapján kizárható, hogy a kutyák csupán a véletlennek köszönhetően jeleznek a megfelelő időben. A tulajdonosok szerint a kutyáik már azelőtt reagáltak, hogy a vércukorszintjük leesett volna. Így lehet, hogy a kutyák a feltételezettnél is sokkal hatékonyabbak. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a kutyák rendkívül kifinomult szaglását felhasználva diagnosztizálhassák a petefészek rákot.

Forrás: PLoS ONE 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.