hirdetés

Kalóriacsökkentés vagy intermittáló koplalás?

Egy új kínai vizsgálatban kiderült, hogy a kalóriabevitel korlátozásával végzett intermittáló koplalással nem lehet több kilót leadni, mint a kalóriabevitel korlátozásával.   

hirdetés

Dr. Deying Liu (Nanfang Hospital, Southern Medical University, Guangzou, Kína) és munkatársai New England Journal of Medicine-ben megjelent vizsgálatukba 139, 28 és 45 közötti BMI-vel rendelkező felnőttet vontak be. A daganatos, diabeteses, krónikus vesebetegség kizáró tényező volt, csakúgy, mint a dohányzás, az egyéb testsúlycsökkentő programokban való részvétel, a megelőző évben történt gasztrointesztinális műtét, az energia-egyensúlyra, testsúlyra ható gyógyszereket szedése, illetve a terhesség. A vizsgálatba vont férfiaknak napi 1500-1800 kcal, a nőknek napi 1200-1500 kcal bevitelét javasolták. Az intermittáló koplalás hozzáadott hasznának értékelése végett a résztvevőket 1:1 arányban két csoportra osztották: egy csak 8 és 16 óra között táplálkozó (koplaló) és egy napközben bármikor táplálkozó (nem koplaló) csoportra. Fél, illetve egy év elteltével ellenőrizték testsúlyukat, a BMI-t, a testzsírt, a zsírmentes testtömeget, a vérnyomást és a metabolikus kockázati faktorokat (vércukor, trigliceridek, stb.).

Egy év követés után 118 résztvevő (84,9%) maradt a vizsgálatban. Bár az „koplaló” csoport résztvevőinek testtömeg vesztése kissé nagyobb mértékű volt, mint a „nem koplaló” csoport tagjaié (8,0 kg vs 6,3 kg), a két csoport közötti különbség nem volt statisztikailag szignifikáns (95%CI -4,0 – 0,4, P=0,11). A legtöbb egyéb obesitassal összefüggő mérés a „koplaló” csoportban volt kedvezőbb, de ezek sem voltak statisztikailag jelentősek: pl. a haskörfogat 9,4 cm-el csökkent a „koplalóknál”, 8,8 cm-el a „nem koplalóknál”, az összes különbség 1,8 cm volt (95%CI -4,0 – 0,5).

Dr. Liu és munkatársai megállapították, hogy a két fogyókúrás diéta egyformán sikeres volt az obes résztvevőknél, tehát az intermittáló koplalás esetén a kalóriabevitel korlátozása vezetett testsúlyvesztéshez.

Dr. Blandine Laferrère (Columbia University Irving Medical Center, New York) és Dr. Satchinanada Panda (Salk Intitute for Biological Studies, La Jolla, California) szerkesztőségi közleményükben hangsúlyozták, hogy a kalóriabevitel korlátozását nem szükséges interittáló koplalással kiegészíteni a fogyás érdekében, ugyanakkor a vizsgálatban alkalmazott rövid táplálkozási időszak betartásának ellenőrzése meglehetősen nehézkes.  

Dr. Kristina Varady (University of Illinois, Chicago) megjegyezte, hogy bár a vizsgálat legfőbb erőssége a meglehetősen hosszú, 12 hónapos követési idő, csodálkozott, hogy az ebben a jelentős orvosi lapban megjelenhetett, hiszen nem volt benne kontroll csoport. Az intermittáló éhezés valódi hatásai a kalóriabevitel nagyon alacsony volta miatt nem is voltak láthatók. Az időben korlátozott táplálkozásnak előnye abban áll, hogy – mint azt Varady doktornő 2018-as és 2020-es cikkeiben leírta - nem kell állandóan számolni a kalóriákat: ha 8 órában korlátozzuk a napi táplálkozást, akkor 300-500 kalóriával kevesebbet fogunk fogyasztani, ezért szeretik ezt a módszert annyira az emberek. Meglepte az előírásokhoz való hűség magas aránya is: 1 évnél a résztvevők kb. 85% betartotta a protokollt, holott a diétás tanulmányokban ez az előíráskövetési arány általában csak 50%-60% szokott lenni. A 85%-os arány azt jelenti, hogy például ezek a résztvevők, hogy 1 évig nem vettek részt a családi/szociális vacsorákon.

Forrás:        

Pass W. Is there a benefit to fasting plus calorie counting? Medscape Medical News. April 21, 2022.

Liu D, Huang Y, Huang C, et al. Calorie restriction with or without time-restricted eating in weight loss. N Engl J Med 2022; 386:1495-1504.

Laferrère B, Panda S. Calorie and time restriction in weight loss. N Engl J Med 2022; 386:1572-1573

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.