Kanadában és az USÁ-ban már a 12-15 éveseket is oltják

Május 13-án Kanada után az Egyesült Államokban megkezdődött a 12-15 éves korosztály beoltása a  Pfizer/BioNTech mRNS vakcinával.

Az FDA a Pfizer Covid-19 vakcina 16 évesnél idősebbek számára szóló engedélyét május 10-én a 12-15 korosztályra is kiterjesztette, teljes egyetértésben a CDC-vel és a CDC immunizációs gyakorlatot felügyelő tanácsadói testületével, akik május 13-án adtak ki közleményt arról, hogy javasolják a 12-05 évesek beoltását ezzel az oltóanyaggal. Mivel jelenleg a fertőzést leginkább a tünetmentes vagy kevés tünetet mutató serdülők terjesztik ezzel igen jelentős lépést tettek a Covid-19 pandémia hatalmas népegészségügyi terheinek csökkentése felé- hangsúlyozza az FDA jelentése.

2020 márciusa és 2021 áprilisa között az Egyesült Államok járványügyi hivatalának (CDC) nagyjából 1.5 millió COVID-19 megbetegedést jelentettek a 11-17 évesek köréből. A gyermekek és serdülők COVID-19 megbetegedése rendszerint enyhe lefolyású, de előfordultak súlyos, kórházi ápolást igénylő esetek, sőt halál is.

Az FDA egy 2260 (12-15 éves) résztvevő bevonásával végzett klinikai vizsgálat biztonságosságát értékelte. A leggyakoribb oltási reakciók megegyeztek a felnőtteknél tapasztaltakkal: fájdalom az injekció helyén, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, ízületi fájdalom és láz. Ezek a reakciók 1-3 napig tartottak és gyakoribbak voltak a Pfizer vakcina második dózisa után.

A hatásosságot 190 (12-15 éves) adatai alapján értékelte, mely szerint az immunválasz hasonló volt, mint amit a 16-25 éves korosztály esetén mértek. A klinikai vizsgálatban résztvevő 1005 beoltott közül senki sem betegedett meg COVID-19-ben, míg a placebót kapott 978 tinédzser közül 16-an fertőződtek meg.

A vakcináció felgyorsítása érdekében a CVS Health országszerte több mint 5600 helyen tette lehetővé a 12-15 számára a COVID-19 oltás felvételét, az oltáson a gyermeknek felnőtt kísérővel kell megjelennie és hoznia kell a szülő vagy törvényes gondviselő írásbeli beleegyező nyilatkozatát.

Kanadában az egészségügyi minisztérium május 5-én jelentette be, hogy engedélyezik a  Pfizer COVID-19 vakcina beadását a 12 -15 éves gyermekek számára. Kanadában az eddig nyilvántartott 1.249 950 COVID-19 eset közel 20%-át tették ki a 19 évesnél fiatalabbak.

Hazánkban május 13-án kezdődött meg azon 16-18 évesek beoltása, akik március 30-ig regisztráltak az oltásra. Akik 2020-ban töltötték be 18. életévüket, vagy nem regisztráltak a kormányzati honalopn, egyelőre nem tudtak időpontot foglalni az oltásra.

Forrás:

Carolyn Crist. CVS Offers COVID-19 Vaccines Nationwide for Ages 12-15 - Medscape - May 13, 2021.

Reuters Health May 07, 2021

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.