hirdetés

Koleszterin és neurodegeneratív betegségek

A koleszterinanyagcsere károsodása az idegsejtek mielinhüvelyének károsodásához és következményesen neurodegeneratív betegségekhez vezethet.

hirdetés

A szervezet egyik létfontosságú alkotóeleme, a koleszterin segít a sejtmembránok integritásának fenntartásában, és nélkülözhetetlen a hormonok, a D-vitamin és egyéb fontos anyagok szintézisében is. Az összes koleszterin kb. 23-25%-a az agy sejtjeiben található, ahol az idegsejteket burkoló és a szignálok vezetésében és átvitelében is fontos szerepet játszó mielinhüvely egyik alkotórésze. A mielinhüvely károsodása esetén lassul vagy csökken az ingerületátvitel, ami számos neurológiai problémához vezet, károsodik a járás, a beszéd, egyéb motoros funkciók és a memória.

A szingapúri Yong Loo Lin School of Medicine at the National University kutatói a Journal of Cell Biology-ban megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, hogy a védő hatású, koleszterinben gazdag mielin-burkok elvesztése miért vezet specifikus neurodegeneratív állapotokhoz. Felfedezték, hogy az transactive response DNA binding fehérje (TDP-43) hiányában az agy sejtjei nem képesek megőrizni a védő hatású mielin burkukat. Azt is kimutatták, hogy a TDP-43 fehérje - ami az olyan betegségekben kap szerepet, mint az amyotrophiás lateral sclerosis és a frontotemporális demencia - befolyásolja az agyi koleszterin anyagcserét. A koleszterin szintézise és abszorpciója pedig létfontosságú szerepet játszik a mielin burkok képződésében.

Shuo-Chien Ling és munkatársai korábban a TDP-43 fehérje és a koleszterin anyagcsere közötti kapcsolat egerekben történt kutatásakor azt találták, hogy azokban az egerekben, ahol a TDP-43 eltűnt az oligodendrocytákból, olyan progresszív, oligodendrocyta pusztulással és a mielin vesztéssel társuló neurológiai fenotípus alakult ki, amely végül az állatok korai halálához vezetett. Az oligodendrocyták védik és myelinezik a neuronokat, javítják a jelátvitel sebességét. Egyes neurodegeneratív állapotokban, például Alzheimer-kórban vagy a Parkinson-kórban gyakran megfigyelhető a koleszterin-szabályozás egyensúlyának felbomlása. Jelenleg a TDP-43 protein megcélzását tartják az Alzheimer-kór egyik lehetséges jövőbeli kezelési lehetőségének.

A kutatók első vizsgálataikat egereken végezték. Az adatok arra utaltak, hogy a TDP-43 hiányában az oligodendrocytákban nincs a koleszterin termeléséhez szükséges enzim, és az oligodendrocytákat koleszterinnel ellátó kiegészítő utak is blokkolódtak. A TDP-43 hiányos sejtekben csökkent a koleszterinnek a vérből a sejtbe juttatásáért felelős low-density lipoprotein receptor (LDLR) és a very-low-density liporpotein receptor (VLDLR) szintje. Az eredmények azt a hipotézist támasztják alá, hogy a TDP-43 hiányos oligodendrocytákban megszakad a koleszterin bioszintézise és felvétele.

A szerzők Edward Lee professzorral (University of Pennsylvaniain Philadelphia) közösen kiterjesztették a vizsgálatokat emberre is, és azt tapasztalták, hogy frontotemporális demenciában szenvedőkben az oligodendrocyták kóros TDP-43 tartalma mellett csökkent a koleszterinanyagcsere mértéke is. Érdekes módon a vizsgálatban az is igazolódott, hogy a TDP-43 hiányos sejtek koleszterinnel való pótlással képesek megőrizni mielinhüvelyük épségét.

Ling elmondta a MNT-nek, hogy az vizsgálat elsődleges korlátja, hogy egereken végezték azt. Az eredmények igazolására több vizsgálatot kell végezni a kóros TDP-43-al rendelkező, amyotrophiás lateral sclerosisban és egyéb neurodegenerativ betegségben szenvedőkön.

Még elég koraiak a vizsgálati eredmények, de már a jövő érdekes kutatási területeire céloznak. A neurodegeneratív állapotokban észlelhető jellegzetesen kóros koleszterin anyagcsere pontos megismerése és terápiás úton történő kijavítása egyes neurodegeneratív állapotokban kedvező lehet. A kutatók addig is a (normál) koleszterin-szint megtartását javasolják ezeknél a betegeknél.

Forrás:

Hassan Taiwo Yahaya. Neurodegeneration and cholesterol: What is the link? Medical News Today. August 10, 2021. (Fact checked by Anna Guilford).

Wan YunHo, Jer-Cherng Cahngm Kenneth Lim, et al. TDP-43 mediates SREBF2-regulated gene expression required for oligodendrocyte myelination. J Cell Biol (2021) 220 (9): e201910213.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.