hirdetés

Köszvényeseknél kisebb az Alzheimer-kór kockázata

Bár a húgysav a köszvényen kívül számos betegség kialakulásához (infarktus, stroke kardiovaszkuláris betegségek) hozzájárul, most azt találták, hogy véd a demenciával és a kognitiv zavarokkal szemben.

hirdetés

Sokrétű összefüggés van a szérum húgysav és a szívizom-infarktus, a stroke és a kardiovaszkuláris mortalitás között. Ennek oka feltehetően az, hogy a húgysav

az erek simaizom sejtjeinek profilerációhoz vezet, az oldható húgysav gyulladást idéz elő és (a nitrogén-oxid képződés akadályozása révén) közvetlen hatást fejt ki az endoteliális működésekre. Ugyanakkor – a legerőteljesebb természetes antioxidánsként – jelentős részben járul hozzá a plazma antioxidáns képességéhez. Ez a kedvező tulajdonság csökkenheti az oxidatív stresszt és megvédhet a szabad gyökök pusztító hatásaitól.

Az erek patológiás elváltozásai és az oxidatív stressz egyaránt emelik a demencia és a kognitív zavarok kockázatát, bár az erre vonatkozó korábbi eredmények nem egyértelműek. Egyes vizsgálatok szerint mérsékelt demenciában és Alzheimer-kórban (AD) a szérum húgysav értékei alacsonyabbak, mint egészséges kontrollokban, ami a húgysav védő hatására utal. A 2009-es „Rotterdam-vizsgálatban” 7983, átlagosan 71 éves egyén vett részt, közülük 4619 beteg esetén tudták a szérum húgysav szintek és a demencia összefüggését értékelni. A 10 évnél hosszabb követés során 457-en betegedtek meg demenciában. A magasabb szérum húgysav értékekhez kevesebb demencia társult (HR 0,89, 95%CI 0,80-0,99). A továbbra is demencia mentesen élők kiinduláskor is észlelt magasabb szérum húgysavszintje a későbbiekben kevesebb kognitív zavarra utalt.

A fenti Rotterdam vizsgálatra alapozva az Annals of the Rheumatic Diseases című lapban 2015. március 4.-én online megjelent közleményben a Dr. Na Lu vezette kutatók (Massachusetts General Hospital, Boston, MA) arra a megállapításra jutottak, hogy bizonyos helyzetekben a magasabb szérum urát szintek terápiásan hasznosak lehetnek. A húgysav fontos kockázati faktor az Alzheimer-kórra jellemző beta amiloid plakkok és a tau-fehérje fonadékok keletkezésében.

Az átlagosan 65 éves korú 59224 köszvényes beteg adataihoz 238805 kontroll beteg adatait társították. Az 5 éves követés során a köszvényesek közül 309 beteg betegedett meg AD-ban, a kontroll csoportból 1.942-en, azaz a köszvényeseknél 24%-kal ritkábban jelent meg az AD (HR 0,76, 95%CI 0,66-0,87). A kutatók szerint a különböző alcsoport analízisek szerint is fordított összefüggés áll fenn a köszvény és az AD keletkezése között, egyedül a húgyhajtók változtatnak a kockázati arányokon.

A Journal of Clinical Rheumatology főszerkesztője, Dr. Ralph Schumacher kifogásolja, hogy nem kapunk választ arra a kérdésre, vajon ezek szerint a húgysav adekvát csökkentése növeli az AD kockázatát? Érdekes lehet a tünetmentes hiperurikémiás betegek, vagy az oszteoartritisz-negatív kontrollosok vizsgálata is. A húgysav különböző utakon hathat az asztrocitákra is, és kimutatták, hogy a húgysav szintek emelkedésével a Parkinson-kór kockázata szintén csökken. Dr. Michael A. Schwartzschild professzor (Harvard Medical School, Boston), a Safety Urate Elevation in Parkinson Disease (SURE-PD) vizsgálat vezetője ugyancsak összefüggést lát a húgysav szintek és az AD kockázata között. „Az adatok arra utalnak, hogy a húgysav összefüggésben van, és ráadásul védő hatású az összes nagy neurodegeneratív betegségben. Bár a legerősebb bizonyítékaink Parkinson-kórban vannak, de epidemiológiai, klinikai és biológiai adatok szerint kedvező hatás mutatható ki amyotrophiás lateral sclerosisban (ALS) és Huntington-betegségben is”. A Lu-féle vizsgálat és a SURE-PD vizsgálat eredményei újabb lökést adhatnak a neurodegeneratív betegségek kutatásának, ami ugyanakkor különböző neuroprotektív terápiás lehetőségeket teremthet meg, de ez csupán egy összehasonlító vizsgálat és ilyen módon nem bizonyít ok-okozati összefüggést”.      

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Annal of the Rheumatic Diseases

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.