hirdetés

Leszokás után már nem nagyobb a posztoperatív kockázat

A nagy műtéteket követő halálozás és egyéb szövődmény előfordulása az aktuális dohányosoknál fokozott, a korábban már leszokottak körében azonban nem − áll a JAMA Surgery  június 19-én megjelent cikkében

hirdetés

Az aktuálisan is dohányzóknál a fenti összefüggés akkor is fennáll, ha egyébként nem mutathatók ki a dohányzással összefüggő kockázati tényezők, például szív- és érrendszeri betegségek, krónikus tüdőbetegség vagy rosszindulatú daganat. Ez arra utal, hogy a dohányzás valószínűleg akut vagy szubklinikus krónikus érrendszeri vagy légzőrendszeri patomechanizmusokon keresztül fejti ki kedvezőtlen hatását – jelentette ki dr. Khaled M. Musallam, a libanoni American University of Beirut munkatársa. Ugyanakkor a dohányzásról való leszokás egyértelműen előnyös a sebészeti morbiditás és mortalitás szempontjából: „A sebészeti teameket a mostaninál jobban be kell vonni a dohányzásról való leszokás célzó optimális stratégiák kialakításába. A sebészet megfelelő környezet a betegoktatáshoz, mivel − a dohányzás hosszú távú következményeitől eltérően − a posztoperatív kimenetelre gyakorolt akut hatás erős motivációt jelenthet a leszokásra.”

Dr. Musallam és munkatársai az American College of Surgeons National Surgical Quality Improvement Program (NSQIP) adatai alapján elemezték a dohányzás hatását a sebészeti kimenetelre. Az adaatok alapját képező regiszter a részt vevő kórházak visszajelzéseit gyűjti a 30 napos kockázat szerint korrigált sebészeti morbiditásra és mortalitásra vonatkozóan. Ebben a vizsgálatban összesen 607558, nagy műtéten átesett beteg adatait dolgozták fel több mint 200 kórház 2 éves adatai alapján az Egyesült Államokból, Kanadából, Libanonból és az Egyesült Arab Emirátusokból. A betegek átlagéletkora 56 (16−90) évnek adódott; a résztvevők 43 százaléka férfi, 57 százaléka nő volt.

Összesen 125192 beteg (21 százalék) számított aktuális dohányosnak a műtét idején, míg 78763 beteg (13 százalék) legalább 1 évvel a műtét előtt már leszokott a dohányzásról, a többi beteg pedig soha nem dohányzott. A 30 napos mortalitás valószínűsége csak a jelenlegi dohányosok körében volt fokozott, és e csoportban nagyobb volt az artériás szövődmények (pl. myocardialis infarktus, stroke) és a légúti szövődmények (pl. pneumonia, intubációs vagy ventilációs igény) esélye is a műtétet követő 30 napban. A nem kívánt következmények gyakoribb előfordulása a dohányosok minden korcsoportjában megmutatkozott, de különösen a 40 évesnél idősebbek esetében volt szembetűnő. Az összefüggés igaznak bizonyult mindkét nem esetében, és független volt attól, hogy fekvőbeteg- vagy ambuláns ellátásban történt-e a beavatkozás, általános anesztéziát vagy más típusú fájdalomcsillapítást alkalmaztak-e, elektív vagy sürgősségi beavatkozásra került-e sor, illetve a sebészet mely területéről volt szó. Az aktuális dohányzás és a nem kívánt következmények közötti korreláció a szenzitivitási analízis alapján is szorosnak bizonyult – emelik ki dr. Musallam és munkatársai.

A betegek dohányzási anamnézise szerinti elemzésben dózis-válasz hatás mutatkozott: a csomag-évek számának emelkedésével fokozódott az artériás és légúti posztoperatív szövődmények előfordulásának esélye is. Azt is megfigyelték ugyanakkor, hogy a keveset dohányzók (<10 csomag-év) esetében már megemelkedett a posztoperatív morbiditás és mortalitás.

„Eredményeink arra bátorítanak bennünket, hogy megsokszorozzuk erőfeszítéseinket a dohányzásról való leszokást segítő programokban. Alapvetően fontos a korai beavatkozás az erős dohányosok esetében, különösen annak fényében, hogy az artériás és légúti meorbiditás dózisfüggőnek látszik. Mivel azonban a 10 csomag-évnél kevesebbet dohányzók esetében is fennáll a posztoperatív halálozás kockázata, a programok során a soha nem dohányzókat és az enyhe dohányosokat sem szabad szem előtt tévesztenünk” – hangsúlyozza dr. Musallam.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.