hirdetés

Levoketokonazol Cushing-szindrómára

Az FDA jóváhagyta a levoketokonazolt (Recorlev, Xeris Biopharma) az endogén hiperkortizolémia kezelésére olyan Cushing-szindrómás felnőtteknél, akiknél a műtét nem lehetséges vagy nem kuratív.

hirdetés

Az endogén Cushing-szindróma egy viszonylag ritka állapot, amelyet -a többnyire az agyalapi mirigy benignus daganata következtében kialakuló- megemelkedett kortizolszint jellemez. Kezelés nélkül súlyos szövődményekhez, köztük cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, szöveti törékenységhez és hangulati zavarokhoz és továbbá nőbetegekben reprodukciós problémákhoz és hirsutizmushoz vezethet. A kezeletlen betegek fele 5 éven belül meghal.

A levoketokonazol gátolja a kortizol szintézist. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának jóváhagyása két, összesen 166, endogén Cushing-szindrómában szenvedő beteg bevonásával végzett 3. fázisú vizsgálat hatékonysági és biztonságossági adatain alapult. A gyógyszer mind a nyílt elrendezésű, egykarú SONICS-vizsgálatban, mind a randomizált, placebo-kontrollos LOGICS-vizsgálatban jelentősen csökkentette és normalizálta a vizelet szabad kortizolszintjét, és javított számos másodlagos végponton. A folyamatban lévő nyílt OPTICS tanulmányban a hosszú távú kezelés adatait fogják értékelni.

A Recorlev dobozán feketekeretes figyelmeztetés fog figyelmeztetni az életveszélyes hepatotoxicitás és a QT-megnyúlás lehetőségére. A kezelés előtt és alatt a betegeket májenzim-vizsgálatokkal és EKG-val kell követni, és esetleges hypokalaemiájukat és hypomagnesemiájukat mindenképp korrigálni kell.

A levoketokonazol leggyakoribb (több, mint 20%-ban előforduló) mellékhatásai az émelygés/hányás, hypokalaemia, vérzés/zúzódás, szisztémás magas vérnyomás, fejfájás, májkárosodás, kóros méhvérzés, bőrpír, fáradtság, hasi fájdalom/diszpepsia, ízületi gyulladás, felső légúti fertőzés, izomfájdalom, aritmia, hátfájás, álmatlanság/alvási zavarok és perifériás ödéma.

"A Cushing-szindróma olyan ritka betegség, amely fizikailag és érzelmileg is tönkre teheti az érintettek életét.  A legtöbb beteg évekig tünetmentes, majd a diagnózis felállításakor azzal szembesül, hogy betegsége kezelési lehetőségei előtt, majd korlátozott hatékony kezelési lehetőségekkel néz szembe... Izgatottan várjuk, hogy a ritka gyógyszerek fejlesztésének hosszú és bonyolult folyamata nyomán az FDA jóváhagyását adja egy új terápiás lehetőségre, ami nagy segítség lenne a Cushing-kórban szenvedő betegek közössége számára” – mondta Leslie Edwin, a Cushing Támogatási és Kutatási Alapítványának elnöke a Xeris közleményében.

 

Forrás: Xeris sajtóközlemény

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.