Mesterséges intelligencia a colitis fellángolásának előrejelzésében

Egy validált, mesterséges intelligencián alapuló eszköz biopsziás mintákból segít megkülönböztetni a colitis ulcerosa remisszióját a gyulladástól és előre jelezni a fellángolásokat.

A mesterséges intelligencián alapuló (AI) eszköz 89%-os pontossággal jelezte előre az colitis ulcerosa (UC) aktivitását és 80%-os pontossággal a gyulladást a biopszia helyén. Az UC fellángolásának kockázat szerinti stratifikációs képessége megegyezett a humán patológusokéval.

A mesterséges intelligencia-alapú, számítógéppel segített észlelési eszközt kifejlesztői a Gastroenterology folyóiratban online közzétett tanulmányban ismertették.

Az eszköz kifejlesztéséhez és teszteléséhez 273 UC-s betegtől (átlagéletkor, 48 év; 41% nők) vett 535 digitalizált biopsziát használtak fel. Ebből 118-at használtak a remisszió és az aktivitás megkülönböztetésére, 42-őt a kalibrálására és 375-öt a tesztelésre. Az eszköz külső validálásához további 58 beteg 154 biopsziáját használták fel.

12 hónapon át tesztelték, hogy a modell mennyire képes előre jelezni az endoszkópos értékelést és a fellángolásokat.

Az UC-betegség aktivitását három különböző szövettani index segítségével határozták meg: a Robarts hisztopatológiai index (RHI), a Nancy szövettani index (NHI) és az újonnan kifejlesztett PICASSO hisztológiai remissziós index (PHRI).

Az AI eszköz meglehetős pontossággal diagnosztizálta a betegségaktivitást kimutatására" (PHRI > 0), az általános AUROC (area under the receiver operating characteristic curve) 0,87, érzékenysége és specificitása pedig 89%, illetve 85% volt. Bár az AI-t a PHRI-alapján tanították, az RHI és NHI szövettani remisszió/aktivitás érzékenysége is magas volt (94%, illetve 89%). Az AI modell az igen különböző súlyossági fokozatú esetek ellenére "megőrizte jó diagnosztikai teljesítményét, bizonyítva, hogy az eredeti fejlesztési beállításokon kívül is alkalmazható". Az AI eszköz körülbelül 80%-os pontossággal megjósolta az endoszkópos gyulladás jelenlétét a biopsziás területen. A modell az UCEIS és a PICASSO szerint 79%-os, illetve 82%-os pontossággal jelezte előre a megfelelő endoszkópos remissziót/aktivitást.

A betegség fellángolásának PHRI szerinti kockázati aránya az AI-rendszer és a patológusok értékelése szerint hasonló volt (4,64, illetve 3,56), bizonyítva, hogy a számítógép képes a patológusokhoz hasonlóan jól osztályozni a fellángolások kockázatát. Mind a szövettan, mind a kimenetel előrejelzését külső validációs kohorsz segítségével erősítették meg. Az AI-rendszer metszetenként átlagosan 9,8 másodperc alatt adott eredményt.

Az UC komplex állapot, a remisszió és aktivitás előrejelzéshez használható, és a gépi tanuláson alapuló rendszerek fejlesztése gyorsabbá és pontosabbá tehetik ezt a diagnosztikai munkát. A klinikai gyakorlatban a szövettani jelentés továbbra is nagyrészt leíró jellegű és nem szabványos, így nagy igen hasznos lenne a gyors és objektív értékelés, és UC-ben végzett klinikai vizsgálatok is hatékonyabbá válhatnának. A betegek egyéves kimenetelének előrejelzése révén pedig a mesterséges intelligencia segíthet annak eldöntésében, hogy módosítanunk vagy változtatnunk kell-e a terápiákat, vagy változatlan formában folytathatjuk az addig alkalmazottakat.

 

Forrás:

Marietta Iacucci M, Parigi TL, del Amor R: Artificial Intelligence enabled histological prediction of remission or activity and clinical outcomes in ulcerative colitis. Gastroenterology. March 03, 2023. DOI:https://doi.org/10.1053/j.gastro.2023.02.031

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.