hirdetés

Metabolikus szindróma és 2-es típusú cukorbetegség gyermek- és ifjúkorban – hol is tartunk?

Az ezredforduló óta kapjuk a híreket a gyermek- és ifjúkori 2-es típusú cukorbetegség (T2DM) gyakoriságának növekedéséről. A hivatalos BNO listán a metabolikus szindróma (MS) önálló kórképként kódolható. A gyermekdiabetológiára szakosodott kollégák várják, keresik a T2DM-ben szenvedőket és – a hivatalos WHO kritériumok alapján – nem találják vagy csak raritásként fedezik fel őket. Mi tehát a helyzet e két állapot megítélésével? 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Blatniczky László , Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, Budai Gyermekkórház, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.