hirdetés

Mikor adjunk sztatint, különösen 1-es típusú diabeteszben?

Az Amerikai Kardiológusok Kollégiuma és az Amerikai Heart Association 2013 novemberi irányelvei szerint a felnőttek ateroszklerotikus eredetű kardiovaszkuláris kockázatainak enyhítésére a sztatin-kezelésektől a betegek négy nagy csoportja várhat kedvező hatást („statin benefit groups”). 

hirdetés

Ez a négy csoport a következő:

  1. Azon ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségben (ASCVD) szenvedő betegek, akiknél akut koronária szindrómák állnak fenn, vagy myocardiális infarctuson estek át, stabil vagy nem stabil anginájuk van, az előzményekben koronária, vagy más arteriás revaszkulációra volt szükség, stroke-on, vagy átmeneti ischémiás attakon (TIA) estek át, illetőleg ateroszklerotikus alapon kialakult perifériás artériás betegségük van.
  2. Azon betegek, akiknél - bár ASCVD betegség nem szerepel az anamnézisükben -, de az alacsony denzitású lipoprotein koleszterin szintjük (LDL-C) 190 mg/dl, vagy afölött van (≥190 mg/dl).
  3. Azon 1-es, vagy 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek, akiknél - bár ASCVD betegség szintén nem szerepel az anamnézisükben - , de 40 és 75 év közöttiek és LDL-C értékük 70 és 189 mg/dl között mozog.
  4. Azon 40-75 éves betegek, akiknél szintén nincs ASCVD az anamnézisben, az LDL-C szintjük 70 és 189 mg/dl között van, és az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata ≥7,5%.

 

Az irányelveket megfogalmazó szakértők ezek mellett minden 21 év fölötti felnőttnél rendszeres szűréseket javasolnak, melyeknek tartalmaziuk kell az éhomi lipid-panelt és az ASCVD által javasolt 10 éves ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegség kockázati számítást is. Azaz az 1-es típusú diabéteszben az irányelvek szerint - amennyiben az alábbiak közül bármelyik lehetőség fennáll 21 éves korban javasolt elkezdeni a szűrést és a sztatin-adagolást:

  1. Amennyiben klinikai tüneteket okozó ASCVD van az anamnézisben, mindenképpen magas dózisú sztatin-kezelés megindítása javasolt (például napi 40-80 mg atorvastatin, vagy napi 20-40 mg rosuvastatin formájában).
  2. Szintén erőteljes sztatin-kezelés javasolt, amennyiben az LDL-C szint nagyon magas (≥190 mg/dl).
  3. Erőteljes sztatin-kezelés javasolt azoknál a 40 és 75 éves kor között lévő betegeknél, akiknél az LDL-C szint 70 és 189 mg/dl közé esik, és a betegek ASCVD kockázata magas (≥7,5%). Viszont csak mérsékelt erősségű sztatin-kezelés szükséges akkor, ha a betegek ASCVD kockázata alacsonyabb (<7,5%), mert ilyenkor napi 10-20 mg atorvastatin, napi 5-10 mg rosuvastatin, vagy éjszakánként 40-80 mg pravastatin elegendő.
  4. Az olyan 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél, akik egyetlen fenti csoportba sem sorolhatók, de ASCVD megbetegedési kockázatuk 7,5% fölött van és LDL-C értékük 70 és 189 mg/dl közé esik, mindenképpen javasolt mérsékelt, vagy erőteljes dózisú sztatin-kezelés megindítása.     

 

Írásunk az alábbiak alapján készült:

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.