hirdetés

Nem kell várni az újabb terhességgel vetélés vagy abortusz után

Egy norvég tanulmány azt mutatta, hogy a vetélést vagy az abortuszt követő 6 hónapon belüli újabb terhesség nem jelent nagyobb kockázatot, mintha a jövendő szülők több időt várnak az újabb fogantatással.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja, hogy a jövendő szülők az abortuszt vagy vetélést követően legalább 6 hónapig várjanak a következő terhességgel. Ezeknek a 2007-es ajánlásoknak a helytállóságát vizsgálta Gizachew Tessema és munkatársai, akik a rövidebb szünet után bekövetkező terhességekkel összefüggő kockázati tényezőket vizsgálták.

A Norvégiában több mint 70 000 élveszületést felölelő vizsgálatban részt vevő nők kétharmada vetélés után, egynegyedük a művi terhesség-megszakítás után 6 hónapon belül esett ismét teherbe. A norvég nemzeti egészségügyi nyilvántartások felhasználásával a kutatók 2008 és 2016 között 49 058 vetélést követő szülés és 23 707 abortusz utáni születés kimenetelét vizsgálták meg. A születési nyilvántartás információkat tartalmaz az élveszületésekről, a halvaszületésekről, a vetélésekről és az indukált abortuszokról, valamint részletes leírásokat arról, hogyan azonosították a vetélést vagy az abortuszt. A tanulmány csak az egészségügyi rendszeren keresztül bejelentett vetéléseket tartalmazta.

Egyezően más tanulmányokkal, amelyek nem mutattak ki káros következményeket a vetélés vagy abortusz után röviddel létrejött terhességek során, Tessema és munkatársai azt találták, hogy azoknál a nőknél, akik röviddel vetélés vagy abortusz után estek teherbe, nem volt nagyobb a koraszülés kockázata, sem az újszülötteknek a terhességi korhoz képest kis (SGA, small for gestational age) vagy nagy mérete (LGA, large for gestational age), és nem veszélyeztette őket jobban a preeclampsia vagy a terhességi diabetes.

Valamivel kisebb volt azoknak a nőknek az aránya, akik a vetélés vagy abortusz után 3 hónapon belül megfogantak, mint azoké, akik a vetélés vagy abortusz után 6-11 hónapon belül estek teherbe (8,6-10,1%). Azoknál a nőknél, akik az indukált abortuszt követő 3 hónapon belül fogantak, enyhén, de statisztikailag nem szignifikáns mértékben (P = 0,07) nagyobb volt az SGA kockázata azokhoz képest, akik 6 és 11 hónap között fogantak (11,5-10%). A rövid időn (6 hónapon) belüli teherbeesés nem növelte a többi káros kimenetel – koraszülés, LGA, preeclampsia és GDM – kockázatát.

Scott Sullivan (Inova Health in Fairfax, Virginia), a magas kockázatú szülészeti osztály igazgatója szerint az eredmények megnyugtatóak azok számára, akik hamarosan újra teherbe szeretnének esni az abortuszt vagy a vetélést követően. Elmondása szerint ők az American College of Obstetricians and Gynecologists ajánlásait követik, amely szerint a betegek akár 2 héttel a terhesség korai elvesztése után is teherbe eshetnek. Természetesen lelkileg nem minden beteg áll készen arra, hogy ilyen rövid időn belül újabb kísérletet tegyen, hiszen leginkább a terhesség elvesztése miatt gyászol.

A WHO az alacsonyabb jövedelmű országokban végzett kutatások alapján dolgozta ki irányelveit, figyelembe véve egy nagy latin-amerikai tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy a terhesség kimenetele rosszabb volt azoknál a nőknél, akik kevesebb mint 6 hónapot vártak a fogantatással egy abortusz vagy vetélés után. Az alacsony és közepes jövedelmű országokból származó bizonyítékokra alapozott nemzetközi iránymutatások tehát feltehetően azért nem érvényesek Norvégiára, mert az egy olyan magas jövedelmű országra, ahol a nők garantáltan hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, tehát a fenti eredmények kedvezőtlenebbek lehetnek azokban a fejlődő országokban, ahol alacsonyabbak a jövedelmek és nagyobb az egészségügyi egyenlőtlenség.

A tanulmányt a Norvég Kutatási Tanács a Kiválósági Központok finanszírozási programján keresztül, a Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács, a Raine Medical Research Foundation és az Európai Kutatási Tanács támogatta az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja keretében.

Forrás:

Gizachew A. Tessema et al: Interpregnancy interval and adverse pregnancy outcomes among pregnancies following miscarriages or induced abortions in Norway (2008–2016): A cohort study PLOS Medicine. November 22, 2022 https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004129 Published online

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.