hirdetés

Nőtt a kanyaróban elhunytak száma

A kanyaróban elhunytak száma 2016 és 2019 között világszerte 50%-kal nőtt, csupán az elmúlt évben több mint 200.000 ember vesztette életét ebben az egyébként megelőzhető betegségben.

 

hirdetés

A World Health Organization 2020  novemberében közreadott statisztikája szerint 2019-ben 869.770 ember betegedett meg kanyaróban, ebben az egyik legragályosabb betegségben. Ez 1996 óta a legmagasabb előfordulási gyakoriság, az esetek számának növekedése a világ minden régiójában észlelhető. Bár a mostani pandémia miatt az emberek nem utazgatnak, de aki mégis, az hurcolhatja a betegséget, tehát a kanyaró szempontjából sincs biztonságos terület. A CDC szerint 2019-ben az Egyesült Államokban 1282 kanyarós eset fordult elő, ami mintegy négyszerese az előző évinek és egyben az 1992 óta észlelt legtöbb évenkénti megbetegedés. A hivatal szerint a fertőzöttek 89%-a vagy nem volt beoltva vagy vakcinációs helyzete nem volt ismert. A betegek 10%-ánál kórházi ellátásra volt szükség. A pandémia miatti zárlatok ellenére idén is előfordult 12 igazolt fertőzés hét államban.

Dr. Jeff Duchin (tisztifőorvos, Public Health Seattle és King County) egy most megbetegedett kisfiú esete kapcsán arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy „a kanyaró védőoltás hatásos, biztonságos és kiváló védelmet nyújt. Amennyiben Ön nem biztos benne, hogy megkapta a javasolt kanyaró-mumps-rózsahimlő kombinált védőoltást (MMR), forduljon az egészségügyi szolgáltatójához, és kérje a szükséges kombinált vakcina beadását.” 

Míg 2010 és 2016 között világszerte csökkent a kanyaróban megbetegedettek száma, 2017-ben a WHO már az esetszámok növekedését észlelte, melynek oka az volt, hogy a védőoltásban részesültek aránya az elmúlt évtizedben stagnált. Míg a kanyaró védőoltás szükséges két dózisból az elsőt a gyermekek 84-85%-a megkapta, a második adagot már csak 71%-uk, pedig a járvány kialakulásának megakadályozásához 95%-os átoltottságra lenne szükség. A CDC még 2020 májusában megállapította, hogy 2020 elején kevesebb gyermekek kapott védőoltást az USA-ban, mivel a koronavírus pandémia miatt sok szülő vonakodott orvoshoz menni a gyermekkel. Az amerikai háztartások mintegy 80%-ában elérhető CNBC hírtelevízió szerint 2016 és 2019 között az 5 hónapos gyermekek beoltottsága előbb az ajánlott kétharmadára csökkent, majd 2020 májusában már 50%-kal kevesebb volt. Az egyetlen jó hír az, hogy 2020-ban jóval kevesebb a fertőzés, de a COVID-19 pandémia sok országban lassította a vakcinációs erőfeszítéseket.          

Források:

Aaron Gould Sheinin. Global measles death grow by half. Medscape - November 12, 2020.

CDC.gov: "National Update on Measles Cases and Outbreaks ― United States, January 1-October 1, 2019," "Measles Cases and Outbreaks."

CNBC: "CDC warns of possible measles outbreak as vaccinations for children fall during coronavirus pandemic."

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.