hirdetés

Onkológiai szerek forgalma az USA-ban

A tavalyi évben legnagyobb forgalmat elért 10 onkológiai gyógyszer listáját a Genetic Engineering & Biotechnology News közölte 2018. január 15.-én online megjelent cikkében.

hirdetés

Meglepő módon a myeloma multiplexben használt lenalidomidról (Revlimid) fogyott leginkább 2017 első, második és harmadik negyedében. A gyógyszer a  myeloma multiplexen kívül bizonyos myelodiszpláziás szindrómákban és köpenysejtes leukémiában használatos. Forgalma 2016 első három negyedéhez képest kirívóan, 16,1%-kal emelkedett.

A második, harmadik és negyedik helyen álló szerek (rituximab, trastuzumab, bevacizumab) monoklonális antitestek, és mindhármat a Roche/Genentech gyártja.

Az eladásokban második helyen álló rituximab (Rituxan, MabThera) a non-Hodgkin limfóma és a krónikus limfócitás leukémia kezelésének alapja, de használatos rheumatoid arthritisben, polyangiitisszel járó granulomatózisban is. A harmadik helyezett trastuzumab (Herceptin) nélkül ma már nem lehet a HER2 pozitív emlőrákot kezelni, de HER2-t expresszáló gyomorrákban is hatásos. A negyedik bevacizumab (Avastin) eladása az előző évhez képest valamit csökkent (-2,3%). A vaszkuláris endotheliális növekedési faktort (a VEGF-et) hatásosan blokkoló antiangiogén molekula többféle daganatban hatásos: vastag- és végbélrák, tüdőrák, veserák, méhnyakrák és glioblastoma, de használatos a szem maculadegenerációjában is. Mivel mindhárom monoklonális antitestet már bioszimiláris formában más cégek is gyártják, így az USA-beli eladásaik megtorpantak, sőt a bevacizumab eladásai a 2016. évihez képest csökkentek is.

A következő gyógyszer a filgrastim (Neupogen) és annak egy pegilált változata, a pegfilgrastim (Neulasta), melyek különféle daganatos megbetegedésekben a neutropénia és a neutropéniához társuló fertőzések kivédésére alkalmasak. Az előző évihez képest itt is csökkentek az eladások a bioszimiláris gyógyszerek megjelenése miatt.

Jelentősen megugrottak viszont az immunterápiás szerek és egyéb szerek eladásai: a nivolumab esetén 45,6%-kal, az ibrutinib esetén 45,4%-kal, a pembrolizumab esetén 173,3%-kal, a palbociclib esetén 61,5%-kal nőttek. A bortezomib eladásai viszont 5,1%-kal csökkentek.

Az eladások sorrendjében a hatodik helyen a nivolumab (Opdivo) áll, melanomában és laphám szerkezetű nem-kissejtes tüdőrákban és vesesejtes rákban használatos ellenőrzőpont (checkpoint) gátló (a programozott sejthalál beindításáért felelős PD1-receptor gátlószere). A hetedik helyre kerül az ibrutinib (Imbruvica), ami több hematológiai betegségben indikált (krónikus limfócitás leukémia, köpenysejtes és marginális zóna limfómák, krónikus host-vs-graft betegség. Nyolcadik helyen a szintén PD-1 gátló pembrolizumab (Keytruda) áll, melynek eladásai óriásit ugrottak. Melanomában, nem-kissejtes tüdőrákban, fej-nyaki laphámrákokban, Hodgkin-limfómában adható.

Kilencedik helyen a hormonérzékeny emlőrák elleni gyógyszerek új fajtája, a ciklin-dependens kináz gátló (CDK 4/6 gátló) molekula, a palbociclib (Ibrance) áll, melynek eladásai az utóbbi időszakban szintén igen jelentősen nőttek, ami egyértelműen arra utal, hogy a klinikusok megfogadták a klinikai vizsgálatok kedvező eredményeit.

Az USA-beli eladások tizedik helyén áll a bortezomib (Velcade), melyet myeloma multiplexben, köpenysejtes limfómában használnak, eladásai csökkentek. 

 

Forrás: Medscape Medical News 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.