hirdetés

Őssejt-transzplantáció 1-es típusú diabetesben

Két, 1-es típusú diabetesben szenvedő beteg vércukor-szabályozása javult a kísérleti allogén őssejt-eredetű VX-880 nevű sziget-sejtek beültetésével.

hirdetés

Már ismert, hogy az elhunytakból származó pancreas Langenhans-szigetsejtjek átültetése felszámolja súlyos hipoglikémiát és javítja az 1-es típus diabetesben szenvedő betegek glikémiás kontrollját, de az átültetett anyag mennyisége korlátozott, minősége vegyes volt. A humán pluripotens sejtekből származó „szigetsejtek” viszont egy más lehetőséget képviselnek: az őssejt-eredetű sziget-sejtek konzisztenciájukban, megbízhatóságukban jobb eredményekre vezethetnek, mint az elhúnytakból származóak. A vizsgálók a betegekbe a Vertex Pharmaceuticals által előállított kísérleti allogén őssejt-eredetű VX-880 nevű sziget-sejtjeit ültették be, és egyikük teljesen inzulin-függetlenné vált a transzplantáció után 9 hónappal.

A beavatkozás előtt mindkét személy már többször szenvedett el váratlan és súlyos hipoglikémiát (az 1. beteg 7-szer, a 2. beteg 3-szor), ami elég súlyos volt ahhoz, hogy egy ilyen őssejt-eredetű sziget (islet) beültetésével, és az „idegen” anyag befogadását elősegítő immun-szuppressziós kezeléssel járó kockázatnak tegyék ki őket. Az immunoszuppressziós kombináció tartalmazta az indukciókor alkalmazott lymphocyta-depléciót, melyet a vesetranszplantációnál is használt két standard szer fenntartó adagolása követ, és jól tolerálható. Ugyanakkor tudni kell, hogy a legtöbb, inzulinnal jól karbantartható 1-es típusú diabetesben az immunszuppresszió kockázata magasabb elérhető haszonnál.

Az első beteg egy több mint 40 éve 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő 64 éves férfi volt, a beültetés után 9 hónappal nem igényelt inzulint, a hemoglobin A1c szintje a normál tartományban volt. A másik beteg egy 10,7 éve 1-es típusú diabetesben szenvedő 35 éves nő volt, akinél a beültetés után 5 hónappal 30%-kal csökkent az inzulin-igény, jelentősen megnövekedett a normál célértéken belüli vércukorszint. Mindkét betegnek a megcélzott VX 880-as adagnak csak a felét adták be. A most közölt adatok az 1. beteg esetén a 270 napos, a 2. beteg esetén a 150 napos állapotra vonatkoznak. A két beteg adatait (a Vertex Fázis I/II, nyílt VX880 vizsgálat adatait) az American Diabetes Association (ADA) évenkénti tudományos találkozóján ismertette 2022. június 6-án Dr. James F. Markmann (Massachusetts General Hospital, Boston).

Kiinduláskor egyiküknél sem volt mérhető a C-peptid érték. A vegyes-táplálék tolerancia próba során az 1. beteg „robosztus” C-peptid reakcióval válaszolt a 90. napnál, ami a 180. napig növekedett. Az érték később süllyedt, de 270 nap után még mindig mérhető volt – valószínűleg a megjavult inzulin-érzékenységnek köszönhetően. A 2. betegnél szintén emelkedett a C-peptid-szint a 90. napig, javult a glukóz „disposal”.

Az 1. betegnél a 180. napra a kezdeti 8,6%-ról 6,9%-ra csökkent a hemoglobin A1C érték, ami a 270. napon az igen figyelemre méltó 5,2% volt. A 2. betegnél 7,5%-ról 6,4%-ra esett vissza az 57. napra, de a 150. napra visszatért 7,1%-ra.

Mindkét betegnél jelentősen csökkenthető volt az inzulin adagja. Az 1. betegnél több mint 90%-kal lehetett az adagot csökkenteni: a kindulási 34 egységről a 90. napra 2,6 egységre volt csökkenthető. a 210. napon le lehetett állni az inzulinnal és a 270. napon a beteg elérte az inzulin függetlenség kritériumait. A 2. betegnél szintén szignifikánsan csökkent a szükséges inzulin adag: 25,9 egységről az 57. napra 18,7 egységre csökkent, majd a 150. napig stabilan 18,2 egységen maradt.

Bár az 1. betegnél a transzplantációt követő első napokban hat alkalommal is súlyos hipoglikémia állt be, azonban a 35. nap után ezek nem ismétlődtek. A 2. betegnél súlyos hipoglikémiás esemény nem történt.

Az egyéb történések a perioperatív szakban alkalmazott immunszuppresszív beavatkozások általános következményeinek feleltek meg. Az 1. betegnél enyhén emelkedtek a májfunkciós próbák, és az immunszuppresszió két súlyos következménye is megjelent: bőrkiütések, melyek spontán eltűntek, és a kezelés 186. napján bekövetkező kiszáradás, mely kórházi ellátást igényelt. A 2. betegnél minden mellékhatás enyhe, vagy közepes erősségű volt: leggyakrabban fejfájás és hipomagnesemia jelentkezett – ezek nem függtek össze a VX-880-nal.

Egy harmadik beteg most kapta meg a VX-880-at, de ő nem szerepel ebben a beszámolóban. Összesen 17 beteg bevonását tervezik, az FDA-val egyeztetnek a dózis-eszkalációs és egyéb kérdésekben.

Dr. Marlon Pragnell (ADA Research and Science alelnöke) kommentárjában csodálatosnak nevezte az eredményeket. Az 1-es típusú diabetesben szenvedőknek nincsenek a hasnyálmirigyben béta-sejtjeik, de az elhunytakból sem lehet megfelelő béta-sejteket nyerni.

Forrás:

Tucker ME. Stem cell transplants could be ’transformational’ in type 1 diabetes. Medscape Medical News > Conference News > ADA 2022, June 06, 2022.

American Diabetes Association 82nd Scientific Sessions: Abstract 259-OR. Presented June 6, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.