hirdetés

„Mesterséges hasnyálmirigy” diabeteses gyermekeknek

Egy félautomata inzulinadagoló rendszer a hipoglikémia kockázata nélkül javítja a glikémiás kontrollt az 1. típusú diabétesszel élő, 1-7 éves korú kisgyermekeknél.

hirdetés

Az inzulinpumpából, a glükózszintet folyamatosan figyelő monitorból (CGM) és az inzulint a glükózszintek alapján félautomata módon adagoló szoftverből álló hibrid zárt hurkú rendszerek idősebb gyermekekben és felnőttekben bizonyítottan javítják a glükózszabályozást. A mesterséges hasnyálmirigyként is ismert technológiát - noha különösen előnyös lehet számukra - eddig kevésbé vizsgálták a vércukorszint változásaira meglehetősen érzékeny, nagyon fiatal gyermekek körében. A diabetes kezelése ebben a korcsoportban óriási kihívást jelent, az inzulinszükséglet rendkívül változékony, az inzulinérzékenység jelentős, kiszámíthatatlan étkezési és aktivitási szokások jellemzők, ami összességében hatalmas terhet ró a családokra. A magas vércukorszint tartósan károsíthatja az agy fejlődését, de - különösen az éjszakai – hipoglikémia veszélye is rettegésben tarthatja a családot, hisz a kisgyermekek nem érzik a hipoglikémiát. Mindezek következtében a gyermekeknek a glikémiás célértékei gyakran nem érik el az ajánlottat, és az ajánlott glikémiás kontroll fenntartása igen nehéz.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban január 19-én közzétett multicentrikus, randomizált, keresztirányú vizsgálatot hét központban végezték Ausztriában, Németországban, Luxemburgban és az Egyesült Királyságban 2019-2020-ban. A vizsgálatban a hibrid zárt hurkú terápiás rendszerek biztonságosságát és hatékonyságát hasonlították össze a szenzorral kiegészített pumpás terápiával (vagyis a készülék kommunikációja nélkül, kontrollként). Mind a 74 gyermek 16 héten keresztül használta a CamAPS FX hibrid zárt hurkú rendszert, majd 16 héten keresztül a kontroll kezelést. A gyermekek átlagéletkora 5,6 év, és a kiindulási HbA1c értékük 7,3% (56,6 mmol/mol) volt. A hibrid zárt hurkú rendszer Európában kereskedelmi forgalomban lévő termékekből állt: Sooil inzulinpumpa (Dana Diabecare RS) és Dexcom G6 CGM, valamint egy feloldott Samsung Galaxy 8 okostelefon egy olyan alkalmazással (CamAPS FX, CamDiab), amely a Cambridge szabadalmaztatott modell-előrejelző szabályozási algoritmust futtatja. Az okostelefon vezeték nélkül kommunikál mind a pumpával, mind a CGM távadóval, és automatikusan beállítja a pumpa inzulinadagolását a valós idejű szenzorglükóz mérések alapján, valamint riaszt is, ha a glükózszint a felhasználó által meghatározott küszöbérték alá esik vagy fölé megy. Ez a funkció a vizsgálat kontroll időszaka alatt ki volt kapcsolva.

Az alkalmazás a korábbi tapasztalatok alapján előrejelzéseket készít arról, hogy mi várható; „megtanulja”, hogy a gyermeknek naponta mennyi inzulinra van szüksége, és inzulinszükséglete hogyan változik a nap különböző időszakaiban, majd ezt az információt használja az inzulinszint beállítására az ideális vércukorszint elérése érdekében. A rendszer az étkezéseken kívül teljesen automatizált, így a szülőknek nem kell folyamatosan figyelemmel kísérniük gyermekük vércukorszintjét. Az eredmények azt mutatják, hogy a 16 hetes zárt hurkú rendszer alkalmazása alatt a céltartományban (3,9-10 mmol/l) töltött idő 8,7 százalékponttal több volt, mint a kontroll időszakban (P< 0,001). Ez a különbség klinikailag jelentős, napi 125 percet jelent, és így a gyermekek napjuk körülbelül háromnegyedét (71,6%) jelentette a céltartományban. A 10 mmol/l vércukorérték feletti vércukorértéken töltött idő átlagos korrigált különbsége 8,5 százalékponttal kevesebb volt a zárt hurkú rendszer alkalmazása alatt, ami szintén jelentős különbség (P < 0,001). A 3,9 mmol/l alatti vércukorértéken töltött idő nem különbözött szignifikánsan a két időszak között (P = 0,74). A vizsgálati időszakok végén a kezelések közötti átlagos korrigált HbA1c különbség -0,4 százalékpont volt, ami a zárt hurkú rendszer időszakát követően szignifikánsan alacsonyabb volt a kontroll időszakhoz képest (P < 0,001). Ez a százalékpontos különbség (ami 3,9 mmol/mol-nak felel meg) jelentős egy olyan betegpopulációban, amely a kiinduláskor szoros glikémiás kontrollal rendelkezett, és fontos, hogy az eredmény a hipoglikémiás állapotban töltött idő növekedése nélkül alakult így. A glükózszenzorok használatának mediánja 99% volt a zárt hurkú rendszer alkalmazása alatt, és 96% a kontroll időszak alatt. A zárt hurkú rendszer időszaka alatt a rendszer 95%-ban zárt hurok üzemmódban volt.

A zárt hurkú rendszer időszaka alatt egyetlen súlyos hipoglikémiás epizód fordult elő, mely inkább szülői hibának, mintsem a rendszer hibás működésének tulajdonítható és nem fordult elő diabeteses ketoacidózis. Az egyéb nemkívánatos események aránya nem különbözött a két időszak között.

A CamAPS FX több vizsgált paraméterben is javulást eredményezett, beleértve a hiperglikémiát és az átlagos vércukorszintet, anélkül, hogy növelte volna a hipoglikémiás események kockázatát, ami kifejezetten fontos a felhasználók számára.

A hiperglikémiás állapotban töltött idő csökkentése a hipoglikémiás állapotok növelése nélkül minimalizálhatja a neurokognitív deficitek kockázatát, amivel az 1-es típusú diabétesszel élő kisgyermekek körében számolni kell. Emellett, mivel az éjszakai szenzorglükóz mérések 80%‑a a céltartományon belül volt, és kevesebb mint 3%-uk volt 3,9 mmol/l érték alatt, mind a gyermekek, mind a szüleik alvásminősége is javulhat, ami együtt járhat a család életminőségének javulásával is.

A CamAPS FX-et a CamDiab hozta kereskedelmi forgalomba. Jelenleg az Egyesült Királyságban érhető el, többek között a Cambridge University Hospitals NHS Foundation Truston keresztül, és várhatóan hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válik.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/966813#vp_1 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.