hirdetés

Pertuzumab gyorsan adagolható formában

A FeDeriCa fázis III klinikai vizsgálat eredményei szerint a szubkután injekció formájában adagolt pertuzumab hatásosnak bizonyult HER2-pozitív emlőrák kiegészítő kezelésében.

hirdetés

A Genentech (a Roche csoport tagja) február 24-én kiadott közleménye szerint a FeDeriCa fázis III klinikai vizsgálatban a fix dózisú, szubkután adagolású Perjeta (pertuzumab) sikeresen teljesítette az elsődleges végpontot HER2-pozitív emlőrák kiegészítő kezelésében, ezért az FDA új biológiai készítmény jelölti státuszba (BLA, Biologics Licence Application) vette fel a készítményt. Az Egyesült Államokban a Perjeta már 2012, az Európai Unióban pedig 2013 óta engedélyezett HER2-pozitív emlőrák Herceptinnel (trasztuzumab) kombinációban történő kezelésére, a mostani engedélykérelem újdonságát tehát nem a hatóanyag, hanem az új formula adja. Eddig ugyanis a standard intravénás pertuzumab-trasztuzumab feltöltő dózis infúzióval történő beadása 150 percet vett igénybe, majd később a fenntartó adagokat újabb 60-150 perces időtartammal lehetett beadni. Ezzel szemben az új szubkután alkalmazás esetében a feltöltő dózis mindössze 8 perc, míg a fenntartó adagok 5 perc alatt adhatók be, azaz a kezelés nagyjából tizedannyi időt igényel, mint korábban. A gyorsaság a Halozyme Therapeutics (San Diego, USA) vállalat által kifejlesztett Enhanze® technológiának köszönhető. Az Enhanze azon az elven működik, hogy egy szabadalmaztatott rekombináns humán hialuronidáz PH20 enzim (rHuPH20) alkalmazásával a gyógyszer adagolása során átmenetileg lebontják a glükozaminoglükán-hialuronán (HA) gátat, ami kulcsszerepet játszik a szubkután térben a nagy mennyiségű folyadékáramlás megakadályozásában – így jelentősen javítható a bevitt gyógyszer szállítódása, eloszlása és felszívódása. Korábban ugyanezt a megoldást alkalmazta a Genentech a Herceptin gyorsabban adagolható változata, a Herceptin Hylecta esetében is.

 A hatóanyagról (pertuzumab)

A pertuzumab (ATC kód: L01XC13) egy rekombináns humanizált monoklonális antitest, amely specifikusan a humán epidermális növekedési faktor receptor 2 fehérje (HER2) extracelluláris dimerizációs doménjéhez (szub-domén II) kötődik, és ezáltal megakadályozza a HER2 ligandfüggő heterodimerizációját a HER fehérje család más tagjaival, mint pl. EGFR, HER3 és HER4. Ennek eredményeképpen a pertuzumab gátolja a ligand által indukált két fő útvonalat (mitogén-aktivált protein [MAP] kináz és foszfoinozitid 3-kináz [PI3K]) magában foglaló intracelluláris jeltovábbítást. Ezen jeltovábbító útvonalak gátlása a sejtnövekedés megállásához és apoptózishoz vezet. Továbbá, a pertuzumab az antitest-függő sejtközvetített citotoxicitást (ADCC) is fokozza. A pertuzumab önmagában is gátolta a humán tumorsejtek proliferációját, de a pertuzumab és trasztuzumab kombináció szignifikánsan növelte a tumorellenes aktivitást a fokozott HER2-expressziót mutató xenograft modellekben. A pertuzumab és a trasztuzumab kombinált alkalmazása azért előnyös, mert jelenlegi ismereteink szerint jól kiegészítik egymást: mindkettő a HER2-receptorhoz kötődik, de különböző lokációt használnak a kötődéshez. Ezért együttes alkalmazásuk kettős blokádot eredményez a HER szignalizációs útvonalra.

 A FeDeriCa klinikai vizsgálatról

A pertuzumab trasztuzumabbal kombinációban történő szubkután adagolásának hatásosságát és biztonságosságát, illetve az intravénás adagolással történő egyenértékűségét (non-inferiority) a globális, multicentrikus, randomizált, nyílt elrendezésű, két karú, fázis III FeDeriCa vizsgálatban (NCT03493854) értékelték 500 beteg bevonásával, különös figyelmet szentelve a farmakokinetikai jellemzőknek. Az elsődleges végpont az adagolást követő meghatározott időpontban mért mélyponti vagy völgykoncentráció (serum trough concentration) volt az intravénás kezeléshez mért értékkel összehasonlítva. Ezt a koncentrációt a szubkután adagolással sikerült biztosítani, ráadásul a mellékhatás-profilban sem jelentkeztek jelentős eltérések.

 A HER-2 pozitív emlőrákról

Az emlőrák világszerte az egyik leggyakoribb ráktípus a nők körében, az American Cancer Society becslései szerint az Egyesült Államokban 2020-ban 280 ezer új beteget diagnosztizálnak majd, és 42 ezer halálesettel számolnak. Az emlőrákok között HER2-pozitív típus aránya 15-20% közötti. Hazánkban évente 5-6000 új emlőrákos esetet diagnosztizálnak, és körülbelül 2000 nő veszti életét a betegség következtében, az emlőrák a magyar nők körében leggyakrabban előforduló daganattípus. A betegségről részletesebben alábbi cikkünkben írtunk: Jobban csökkenthető a HER2+ emlőrák progressziója.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Accepts Genentech’s Biologics License Application for Fixed-Dose Subcutaneous Combination of Perjeta And Herceptin For HER2-Positive Breast Cancer

FDA Approves Genentech’s Perjeta (Pertuzumab) for Adjuvant Treatment of Specific Type of Early Breast Cancer

FDA Approves Perjeta for Neoadjuvant Breast Cancer Treatment

FDA Approves Perjeta

FDA Grants Genentech's Pertuzumab Priority Review for Previously Untreated HER2-Positive Metastatic Breast Cancer

How the ENHANZE Drug Delivery Technology Works

ENHANZE® drug delivery technology: a novel approach to subcutaneous administration using recombinant human hyaluronidase PH20

Perjeta SmPC (EMA)

A Study to Evaluate the Pharmacokinetics, Efficacy, and Safety of Subcutaneous Administration of the Fixed-Dose Combination of Pertuzumab and Trastuzumab in Combination With Chemotherapy in Participants With HER2-Positive Early Breast Cancer (FeDeriCa)

A Study Evaluating Pertuzumab (Perjeta) Combined With Trastuzumab (Herceptin) and Standard Anthracycline-based Chemotherapy in Participants With Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (HER2)-Positive Locally Advanced, Inflammatory, or Early-stage Breast Cancer

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.