hirdetés

A Herceptin gyorsabb, kényelmesebb változata

Az FDA 2019. február 28-án engedélyezte HER2 pozitív emlőrák kezelésére szolgáló Herceptin Hylecta (trasztuzumab) készítményt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. február 28-án engedélyezte a HER2-pozitív korai emlőrák kezelésére szolgáló Herceptin Hylecta (trasztuzumab) nevű készítményt (kérelmező: Genentech, a Roche csoport tagja). A gyógyszer használatra kész formában, szubkután injekcióhoz való oldatként kerül piacra, paklitaxellel vagy önmagában alkalmazható, és ugyanazt a monoklonális antitestet tartalmazza, mint az intravénásan adagolható Herceptin. Európában a Herceptin több biohasonló készítménye is forgalomban van, például a Herzuma (Celltrion) és az Ontruzant (Samsung Bioepis Co., Ltd.). A trasztuzumab egy humanizált IgG1 monoklonális antitest, amelyet emlős sejtszuppresszió kultúrával (kínai hörcsög ovárium) állítanak elő, majd affinitás ill. ioncserés kromatográfiával tisztítják, amely magában foglalja a specifikus vírus inaktiválási és -eltávolítási eljárásokat is. A különbség, hogy a Herceptin Hylecta egy rekombináns humán hyaluronidáz PH20 enzimet tartalmaz, mely segít a trasztuzumabot a bőr alá adagolni. Ennek köszönhetően a készítmény adagolása 2-5 percet vesz igénybe az intravénás Herceptin 30-90 perces beadási idejével szemben. Korábban az intravénásan adagolt Herzuma infúzió következtében fellépő súlyos infúziós reakciókat jelentettek, amelyek közé a következők tartoztak: dyspnoe, hypotensio, sípoló légzés, hypertonia, bronchospasmus, supraventricularis tachyarrhythmia, csökkent oxigénszaturáció, anafilaxia, respiratorikus distressz, urticaria és angiooedema. Ezen események többsége az első infúzió elkezdésekor, vagy az azt követő 2,5 órán belül jelentkezett. 

A HER2-pozítiv emlőrákról

Világszerte az emlőkarcinóma az első, egyes statisztikák szerint a második leggyakoribb daganatos betegségtípus a nők körében, nagyjából minden nyolcadik nőnél kialakul élete során. Az American Cancer Society prognózisa szerint az idei évben csak az Egyesült Államokban több mint 270 ezer új mellrákos beteget fognak diagnosztizálni, és 42 ezren fognak belehalni a betegségbe, vagy inkább betegségcsoportba. Az emlőrák ugyanis nem egyetlen betegség, nem egységes kórkép, hanem a tumor biológiai jellemzői szerint számos formáját különböztetjük meg. A HER2-pozitív emlőrák esetében a daganatos sejtek felszínén a HER2 fehérje fokozott expressziót mutat. A diagnosztikai tesztek adatai alapján az összes emlőrákos eset 15-20%-a tartozik a HER2-pozitív csoportba. Magyarországon a tendenciák alapján az utóbbi években az új esetek száma (incidencia) nő, míg a halálozás (mortalitás) enyhén csökken. Az emlőrákkal diagnosztizált új esetek száma az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adataira alapozva az elmúlt években közel 7.000 fő volt. 

A trasztuzumab hatásmechanizmusa

A trasztuzumab nagy affinitással és specificitással kötődik a szub-domain IV-hez, a HER2 extracelluláris domain egyik juxta-membrán régiójához. A trasztuzumab kötődése a HER2-höz gátolja a ligand-független HER2 jelátvitelt, és megakadályozza extracelluláris doménjének proteolitikus leválását, ami a HER2 egyik aktivációs mechanizmusa. Ennek eredményeképpen, a trasztuzumab mind in vitro vizsgálatokban, mind állatokban, gátolta a HER2-t fokozottan expresszáló humán tumorsejtek proliferációját. A trasztuzumab ezen kívül az antitest-függő, sejt-mediált citotoxicitás (ADCC, antibody dependent cell-mediated cytotoxicity) hatékony mediátora. In vitro, a trasztuzumab által mediált ADCC elsősorban a HER2-t fokozottan expresszáló daganatos sejtekben hatott, azokkal a daganatos sejtekkel összevetve, melyek fokozott HER2-expressziót nem mutattak. 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA az engedélyt három klinikai vizsgálat adatai alapján adta ki (HannaH és SafeHER fázis III vizsgálatok, illetve a PrefHER betegpreferenciás vizsgálat). A HannaH vizsgálat elsődleges végpontja a kemoterápiával kombinált szubkután és intravénás adagolás farmakokinetikai jellemzőinek (elsősorban a vér trasztuzumab koncentrációja) és a klinikai hatásosság egyenrangúságának kimutatása volt, amelyet a készítmény sikeresen teljesített. A SafeHER vizsgálatban a Herceptin Hylecta biztonságossági profilját hasonlították össze a Herceptin már ismert profiljával, és a bőr alá injektálható változat nem bizonyult kockázatosabbnak. A PrefHER vizsgálatban pedig betegeket kérdeztek meg, hogy melyik kezelést preferálnák a jövőben: a válaszadók 86%-a a szubkután, tízszer rövidebb időtartamú adagolást tartotta saját számára elfogadhatóbb megoldásnak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Herceptin Hylecta for Subcutaneous Injection in Certain HER2-Positive Breast Cancers

Herceptin Hylecta Label (FDA)

Herzuma SmPC (EMA)

HER2-pozitív emlőrák kezelésének tíz éves tapasztalatai Magyarországon

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.