hirdetés

Az emlőrák kezelését gyorsan kell kezdeni

Emlőrákban a műtét és a kemoterápia közötti késlekedés veszélyezteti a túlélést.

hirdetés

Amerikai kutatók most megjelent tanulmánya szerint negatívan befolyásolja az emlőrák várható túlélését, ha az emlőrák műtétjétől az adjuváns kemoterápia megkezdéséig eltelt idő túl hosszú. A műtét típusa jelentős szerepet kap ebben a késlekedésben.

A kutatók különösen akkor találták túl hosszúnak a műtét és a kemoterápia közötti időszakot, ha a beteg a masztektomia után rekonstrukción is átesik, ilyenkor a jelenleg ajánlott 120 napon túl is elnyúlhat a kemoterápia megkezdése. Ez a 120 nap alapvetően fontos érték: ha a diagnózis és a kemoterápia megkezdése között 120 napnál hosszabb idő telik el, a teljes túlélés 29%-kal csökken!

Dr. Judy C. Boughey (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) és munkatársai 2019. júliusában az Annals of Surgical Oncology-ban online megjelent tanulmányukban biztatónak találják, hogy az amerikai emlőrákos betegek 89%-a az American Surgeon’s Commission on Cancer ajánlását követve, a diagnózis utáni 120 napon belül megkezdi meg a posztoperatív kemoterápiát . Az arány további javítása érdekében azt javasolják, hogy az egyes intézetek vizsgálják meg, mennyire tudják leszűkíteni az emlőrákos diagnózis és a műtét közötti intervallumot. A késlekedés oka sokszor az, hogy a beteg nem jut el a megfelelő intézetbe, vagy második véleményre vár, vagy az azonnali rekonstrukciós műtét tolódik el. Egyre több friss adat szól amellett, hogy a gyógyszeres kezelés időben történő megkezdése befolyásolja a beteg kilátásait.

A kutatók a National Cancer Database-ben szereplő I-III stádiumú emlőrákos betegek adatait dolgozták fel a 2010 és 2014 közötti időszakból. Összesen 172.043 nőbetegnél 52,6%-ban (90.488 eset) emlőmegtartó műtét, 47,4%-ban (81.555 eset) masztektomia történt. A masztektomián átesett betegek 56,7%-ánál (46.253 eset) nem végeztek azonnali rekonstrukciót, míg a betegek 43,3%-ánál (35.302 eset) azonnali rekonstrukció történt. Ellenoldali profilaktikus masztektomiára (CPM) a betegek 38,8%-ánál (31.615 eset) került sor. A betegeket átlagosan 46 hónapon keresztül követték.

A diagnózistól a műtétig eltelt idő az összes eset átlagában 27 nap volt. Az intervallum lényegesen rövidebb volt a emlőkonzerváló műtétre kerülőknél a teljes emlő eltávolításra kerülő betegekhez képest: 25 nap vs 29 nap (P<0,001). A masztektomiát követő azonnali rekonstrukció meghosszabbította a diagnózistól a műtétig eltelt időt: 35 nap vs 26 nap (P<0,001). Az ellenoldali profilaktikus masztetektómia szintén egy kissé (de azért szignifikáns mértékben) – megnövelte a műtétig eltelt átlagos időt az egyoldali terápiás masztektomiás beavatkozáshoz képest: 31 nap vs 29 nap (P<0,001). Bár mérhető különbségeket észleltek a sebészeti beavatkozás és a kemoterápia megkezdése között, de ezek a különbségek nem voltak jelentősek, sem klinikailag szignifikánsak, 43-44 nap volt az átlagos várakozási intervallum.

A diagnózistól a kemoterápiáig eltel idő átlagosan 74 nap volt, a betegek túlnyomó részénél (89,5%) valóban 120 napon belül elkezdődött a gyógyszeres kezelés. Az emlőmegtartó műtét esetén itt is rövidebb volt a kemoterápia megkezdéséig eltelt idő (71 nap) a masztektomiás betegeknél mért intervallumhoz (78 nap) képest (P<0,001). Csak kevesebb betegnél indult a kemoterápia 120 napnál később a konzerváló műtétes betegek és a masztektomiás betegek között: 8,3% vs 12,9% (P<0,001). Az azonnali rekonstrukciós műtét lényegesen meghosszabbította a kemoterápia megkezdéséig eltelt időt a rekonstrukció nélküli esetekhez képest 84 nap vs 74 nap (P<0,01). A masztektomia plusz azonnal rekonstrukció esetén 120 napnál később kezdődött a kemoterápia a betegek 15,0%-ában, míg masztektomia plusz rekonstrukció nélküli esetekben ez csak 11,3% volt (P<0,001). Különbség volt a rekonstrukció technikája szerint is: saját szöveti pótlás esetén több volt a 120 napon túli kemoterápia, mint implantátummal végzett rekonstrukció után: 16,0% vs 13,3% (P<0,001).

A további analízis során kiderült, hogy különbségek voltak a 120 napon túli kemoterápiában a daganatok szövettana szerint is: tripla negatív tumoroknál 7,4%-ban, HER2 pozitívoknál 10,3%-ban, hormonreceptor pozitív-HER2 negatív tumoroknál 11,6%-ban kezdődött időn túli kemoterápia. Kevesebb késlekedés történt I-II stádiumú tumoroknál. A késlekedést olyan a betegek életkora, kisérőbetegségei, bőrszíne és biztosítási formája is befolyásolta.

A kemoterápia megkezdéséig 120 napnál hosszabb késlekedés rontott a teljes túlélésen a 120 napon belüli kemoterápiához képest: HR: 1,29 (P<0,01):  az 5 éves túlélés 88,6% vs 91,9% volt az előző sorrendben. Szövettanilag is volt különbség: a HER-2 pozitív esetekben HR: 1,47, tripla-negatív esetekben és hormon receptor pozitív-HER2 negatív esetekben HR: 1,23 volt.

Források:

1. Medscape Medical News

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31332635

Davenport L. In breast cancer, delay between surgery and chemo harms survival. Medscape Medical News > Oncology News. July 29, 2019.

Kupstas AR, Hoskin TL, Day CN, et al. Effect of surgery type on time to adjuvant chemotherapy and impact of delay on breast cancer survival: a National Cancer Database Analysis. Ann Surgical Oncol. Published online 22 July, 2019.

 

 

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.