hirdetés

Mikor hagyható el HER2+ emlőrákban a műtét?

A neoadjuváns szisztémás kezelésekkel végzett legújabb vizsgálatok adatai szerint a teljes patológiai választ mutató HER2+ emlőrákos betegeknél nem feltétlenül szükséges a műtét.

hirdetés

A műtét az emlőrák ellátásának szerves része, de a neoadjuváns szisztémás kezelésekkel (NST) elvégzett legújabb vizsgálatok adatai szerint egyes betegeknél a műtét kihagyható. A kutatók szerint azoknál a HER2+ emlőrákos betegek, akiknél az NST után teljes patológiai válasz (pCR) következik be, olyan klinikai vizsgálatokba választahtóak majd be, melyekben a nem sebészi megoldást tanulmányozzák.

Viszont alaposan meg kell győződni arról, hogy a neoadjuváns kezelés után a daganatnak sem invazív, sem in situ komponense nem maradt a betegben, ami egy recidíva kiindulásául szolgálhatna. Dr. Sarah P. Cate (Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City) az American Society of Breast Surgeons (ASBrS) ezévi kongresszusán májusban elmondta, a HER2+ daganatok igen jól válaszolnak kemoterápiára, különösen a célzott kezelésekkel együtt”. A HER2-őt célzó terápiák, mint a trastuzumab (Herceptin, Genentech) és a pertuzumab (Perjeta, Genentech) megjelenése megváltoztatta az ilyen betegek kezelését, bár kétségtelen, hogy egyes daganatok jobban reagálnak a neoadjuváns kemoterápiára, más daganatoknál kevésbé lehet komplett patológiai válaszra számítani. Az örvendetesen sok patológiai komplett válasz (pCR) valóban felveti a műtét elhagyásának lehetőségét. Az egyik probléma az, hogy hogyan határozzuk meg pontosan a pCR-t? A másik kérdés, hogy a neoadjuváns szisztémás kezelések hogy hatnak a HER2+ emlőrák invazív és in situ komponenseire?

A kutatók vizsgálatukba 280, klinikailag T1-2, N0-1, HER2+ emlőrákos beteget vontak be. A betegeknél neoadjuváns kezelés történt, amit sebészi kimetszés követett, ami után összehasonlították a pCR-t elért betegek emlő- és nyirokcsomó mintáit a maradéktumoros betegek mintáival. 102 betegnél (36,4%) mind az emlőben, mind a nyirokcsomókban pCR következett be, míg 50 betegnél (17,9%) egyedül in situ ductális carcinoma (DCIS) maradt vissza. DCIS egyébként a kezdeti biopsziák 46,1%-ában (129 beteg) megtalálható volt. A hormon-receptor pozitív daganatos betegeknél több volt a reziduális daganat a hormon-receptor negatívokhoz képest (73,4% vs 50,8%, P<0,0001). Különböző változók voltak alkalmasak a várható (emlő- és nyirokcsomó) maradéktumorok jelzésére: pl. a nem komplett radiológiai válasz (OR 5,62, P=0,002), vagy a hormon-pozitív státusz (OR 2,56, P<0,001). A kutatók megállapították, hogy a kombinált képalkotás (mammográfia, MR, UH) szenzitivitása 97,1%-os, és 70,6%-ban „negatív prediktív” értéke van az emlő- és nyirokcsomók maradéktumorainak felismerésében.

Az eredeti biopsziában in situ betegséggel rendelkezők csaknem kétharmadában (64,3%) a neoadjuváns kemoterápia nem tudta kiirtani a DCIS komponenst. Továbbá, azoknál a betegeknél, akiknél az eredeti core-biopsziában DCIS és invazív tumor is volt, kevésbé értek el pCR-t, mint akiknél nem volt DCIS (31% vs 43%, P=0,038). Az egyik társszerző, Dr. Susie Sun (University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston) megjegyezte, hogy a kombinált képalkotás sem elegendő a valódi pCR megítéléséhez, ehhez a képalkotókkal vezérelt percután biopszia lenne szükséges, és ennek negativitása esetén lehetne talán olyan klinikai vizsgálatokba vinni tovább a beteget, melyekben elhagyják a műtétet.

Dr. Carla Fisher (Indiana University School of Medicine) szerint az emlőrák biológiájának jobb megértése révén a nem szükséges kezeléseket hamarosan elhagyhatjuk, az adekvát terápiákat viszont agresszív módon vetjük majd be. A szerzők munkájuk során az agresszív HER2+ emlődaganatok olyan klinikai és radiológiai jellemzőit vizsgálták, melyek segítenek megjósolni a kemoterápiára várható komplett választ, és a műtét esetleges elkerülhetőségét.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News < Oncology News

2. ASBrS Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.