hirdetés

Ígéretes új antitest-hatóanyag konjugátum agresszív emlőrákban

Az emlőrák egy agresszív típusában jelentős aktivitást mutat egy vadonatúj, célzott terápia. A kísérleti fázisban lévő szer, a sacituzumab govitecan (Immunomedics) hatására 33,3%-os kedvező választ mértek előzetesen erősen előkezelt áttétes, tripla negatív emlőrákban (TNBC).

hirdetés

Tudni kell, hogy ebben a betegségben a standard kemoterápiával mindössze 10-15%-os választ lehet elérni. A fázis 1/2 klinikai vizsgálat eredményeit a New England Journal of Medicine 2019. február 20-i számában közölték.

A TNBC igen agresszív kórkép, melyben a jóval gyakoribb emlőrákokban megtalálható három támadható sejtes cél közül egyik sincs jelen, aminek következtében a hatóanyagok aktivitása igen rossz, a beteg kilátásai gyengék. A sacituzumab govitecan ennél fogva komoly változást hozhat, mert van támadható target-je. A kísérleti fázisban lévő szer egy antitest-hatóanyag kombináció („konjugátum”), mely az ismert kemoterápiás szer, az irinotecan SN-38 nevű aktív metabolitját tartalmazza egy olyan humanizált monoklonális antitesthez kapcsolva, mely a sejtnövekedést elősegítő, a TNBC-ben nagy mennyiségben expresszált Trop-2 antigénhez (antitrophoblast cell-surface antigen-2) viszi a hatóanyagot.

A vizsgálatba 108, átlagosan három előzetes kezelésen átesett, előrehaladott TNBC-s beteget vontak be. Összesen 36 (33 részleges és 3 komplett) remissziót láttak (33,3%), a válaszok átlagos hossza 7,7 hónap volt. A kezelésre reagáló betegek, és a stabilan maradt betegek száma, azaz a klinikai hasznon 45,4%-os volt. Az átlagos progressziómentes túlélés 5,5 hónapnak, a teljes túlélés 13,0 hónapnak adódott.

Dr. Kevin Kalinsky (New York-Presbiterian Hospital), a vizsgálat szenior kutatója elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy „ nem minden nap látunk ilyen mértékű klinikai aktivitást ebben az agresszív emlőrákban”, hiszen az erősen előkezelt TNBC-s esetekben a standard kemoterápiákkal csak 2-3 hónapos progressziómentes túlélést szoktunk elérni. A szerzők szerint ez a gyógyszer valószínűleg változást fog hozni a TNBC kezelésének gyakorlatában, bár a vizsgálatban csak kevés beteg vett részt.

Dr. Charles Shapiro az emlőrák transzlációs kutatások igazgatója (Tisch Cancer Institute at Mount Sinai, New York City) kommentárjában elmondta, hogy „a sacituzumab a TNBC egyik legígéretesebb gyógyszere.” A szert előbb áttétes esetek első választású kezelésére, majd korai emlőrákok kezelésére is vizsgálni fogják. A gyógyszer a „bispecifikus” antitest-plusz-hatóanyag konjugátumok egyike, melyek közül a trastuzumab-emtansin (TDM-1) bár bizonyította hatásosságát HER2 pozitív emlőrákban.

Az új szer az antitrophoblast sejtfelszíni 2 antigént (a Trop-2-őt) célozza meg, ami egy „transzmembrán kalcium szignál transzducer”, ami serkenti a daganatos sejtek szaporodását. Normál szövetekben csak elvétve van jelen, de számos epitheliális daganatban, így a TNBC-ben is nagy mennyiségben expresszálódik. Ebben a vizsgálatban konkrétan nem mérték a Trop-2 expressziót, hanem a fázis 3 ASCENT randomizált vizsgálat alapján felbecsülték. A vizsgálatba Észak-Amerikában és Európában vonnak be betegeket, és az orvos döntése szerint kemoterápiát, vagy sacituzumab govitecant adnak, hiszen az áttétes TNBC-s betegek gyenge túlélési aránya legalább két évtizede nem változott.

A sacituzumab govitecan a 21 napos ciklusok 1. és 8. napján került i.v. beadásra 10 mg/kg dózisban egészen a progresszióig, vagy az elviselhetetlen toxicitásig. A 108 résztvevő átlagosan 18,7 dózist kapott átlag 9,6 ciklusban, ilyen módon a vizsgálati anyagot átlag 5,1 hónapon keresztül kapták a betegek. Összesen 5 beteg hagyta abba a kezelést mellékhatás, vagy egyéb okok miatt. Leggyakoribb mellékhatás a grade 3 neutropenia és anémia volt. Második leggyakoribb a hasmenés volt, mely a betegek 62%-át érintette (grade 3 mindössze 8%). Súlyos mellékhatás érintett 35 beteget (32%): 7%-ban lázas neutropenia, 6%-ban hányás, 4%-ban hányinger, 3%-ban hasmenés, 3%-ban nehézlégzés fordult elő. Súlyos perifériás neuropátia nem fordult elő, ami nagyban gátolta volna a kezelést. Az utolsó adag utáni 30 napig terjedő időszakban a résztvevők közül 4 beteg (4%) halt meg, mind az alapbetegség következtében.

Összefoglalásul a szerzők leírták, hogy a sacituzumab govitecan kedvezőbb mellékhatás-profillal rendelkezik, mint az irinotecan, valószínűleg azért, mert a hatóanyag SN-38-at az antitest pontosabban szállítja közvetlenül a daganatsejtekhez. (2018 őszén közölték, hogy az IMpassion130 vizsgálatban az atezolizumab plusz nab-paclitaxel kezeléssel 7,2 hónapos progressziómentes túlélést értek el PDL1 pozitív TNBC-es betegekben az egyedüli nab-paclitaxel kezelés 5,5 hónapjával szemben (P<0,0001)(Schmid).  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.