hirdetés

Talzenna: újabb mellrák elleni PARP-inhibitor

Az FDA 2018. október 16-án engedélyezte az előrehaladott BCRA-pozitív mellrák kezelésére a Talzenna tablettát. A készítmény szedésére alkalmas betegeket egy szintén engedélyezett diagnosztikai eszközzel választják ki.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) engedélyezte a humán epidermális növekedési faktor receptor-2 negatív (HER2-negatív), helyileg előrehaladott vagy áttétes, örökletes daganatok kialakulására hajlamosító vagy gyaníthatóan hajlamosító BRCA mutáns emlőrák kezelésére a Talzenna (talazoparib) készítményt (kérelmező: Pfizer). A szer 1 mg-os tabletta formában kerül forgalomba, ajánlott napi dózisa 1 mg, hatóanyaga, a talazoparib a PARP-inhibitorok közé tartozik. A készítmény szedését azok a betegek kezdhetik meg, akiket az FDA által már engedélyezett BRACAnalysis CDx (Myriad Genetic Laboratories) teszttel erre alkalmasnak találnak, azaz feltehetően jó reszponder alany lesznek.

A PARP-inhibitor hatóanyagcsaládról

A PARP-inhibitorok a poli-(ADP-ribóz)-polimeráz (PARP) enzim gátlása révén okoznak sejthalált oly módon, hogy kötődnek a DNS-hez kötött aktivált PARP centrumához, megakadályozzák annak disszociációját, ezzel gátolják a DNS-bázis-kivágó mechanizmusokat. Az osztódó sejtekben a DNS-ben kettős törés következik be, ha a replikáció eléri a PARP–DNS egységet. Ép sejtekben, funkcionáló BRCA1, BRCA2 gének jelenlétében a kettős DNS-töréseket a homológ rekombináns repair mechanizmus kijavítja. BRCA1- vagy BRCA2- mutáció esetén a homológ rekombináns javító mechanizmus elveszti ezt a funkcióját, és alternatív, kevésbé hatékony repair mechanizmusok lépnek életbe. Ezek a javító útvonalak fokozzák a daganatos sejt genomjának instabilitását, ami a sejt pusztulásához vezet (szintetikus letalitás).

Klinikai vizsgálatok, hatásosság

Az FDA az engedélyt a III. fázisú, nyílt elrendezésű EMBRACA vizsgálat adataira támaszkodva adta meg. A vizsgálatot 431 beteg bevonásával végezték, melyben 2:1 arányban randomizálták őket talazoparibbal történő kezelésre, illetve a kezelő orvos által választott kemoterápiára (kapecitabin, gemcitabin vagy vinorelbin). Az eredmények szerint a becsült progressziómentes túlélés (PFS – progression free survival) a talazoparib esetében 8,6 hónap, míg a kemoterápiás kezeléseknél 5,6 hónap volt. A PFS volt a vizsgálat első számú hatásossági végpontja, melyet a vizsgálat vak maszkolású adatiból egy független szakértőkből álló központi testület határozott meg a szolid tumorokra adott válasz értékelési kritériumainak (RECIST) megfelelően. A vizsgálat teljes túlélésre (OS – Overall survival) vonatkozó adatai egyelőre nem állnak rendelkezésre, ám az objektív válaszarány is magasabb volt a talazoparibot szedő betegek körében (62,6%), mint a kemoterápiás kezelések esetén (27,2%). Ezen felül a betegek által jelentett önbevallásos közérzeti értékelés értékei is jobbnak bizonyultak a talazoparib javára. A vizsgálat Houston Egyetemen dolgozó fő szerzője, Dr. Jennifer Litton szerint pont a talazoparibot szedő betegek jobb közérzete volt a leginkább szembetűnő a vizsgálat során.

Mellékhatások, biztonságosság

Az EMBRACA vizsgálatban részt vevő betegek 55%-ánál alakult ki valamilyen 3-4 grádusú hematológiai mellékhatás, a leggyakrabban anemia, ami jóval magasabb, mint a kemoterápiás kezelések esetén (38%). A szerzők szerint azonban a nemkívánatos események többsége nem volt annyira súlyos, hogy abba kelljen hagyni a gyógyszer szedését. A leggyakoribb (≥20%) bármilyen fokú mellékhatások a következők voltak: kimerültség, anemia, émelygés, neutropenia, fejfájás, thrombocytopenia, hányás, alopecia, hasmenés, csökkent étvágy. Az FDA kiemelte, hogy a gyógyszer felírási információi figyelmeztetéseket és elővigyázatossági intézkedéseket tartalmaznak a következők esetére: myelodisplasiás szindróma/ akut myeloid leukémia és embrió-/magzatkárosító hatás.

A készítmény engedélyezési folyamata

A Talzennát az FDA elsőbbségi eljárás keretében (priority review) engedélyezte, ilyenkor a felülvizsgálati időszak a standard eljárás 10 hónapos időtartamával szemben csak 6 hónap. Az FDA idén januárban pedig a reszponder betegek kiválasztásához alkalmazott eszközt is engedélyezte: ez a BRACAnalysis CDx (Myriad Genetic Laboratories) teszt, mely kísérő diagnosztikai vizsgálatként szolgál még az AstraZeneca és a Merck közös készítménye, a Lynparza (olaparib) alkalmazásához is. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Talzenna (talazoparib) for gBRCAm HER2-Negative Locally Advanced or Metastatic Breast Cancer

Talzenna Label (FDA)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.