hirdetés

Petesejtérlelés lombikban

Először sikerült érett emberi petesejtet előállítani a legkezdetlegesebb fejlődési stádiumból in vitro; a módszerrel feltehetően növelhető majd az IVF hatékonysága.

hirdetés

Evelyn Telfernek és munkatársainak először sikerült humán petesejteket létrehozniuk in vitro a legkezdetlegesebb stádiumból (Metaphase II oocytes from human unilaminar follicles grown in a multi-step culture system; Molecular Human Reproduction). A University of Edinburgh kutatói a következő lépésben etikai engedélyt kérnek arra, hogy a létrehozott petesejteket megtermékenyíthessék spermiumokkal; ha a módszer révén egészséges embriók jönnek létre, a technika javíthatja az in vitro fertilizáció (IVF) hatékonyságát, írja az eredményről beszámoló New Scientist (Jessica Hamzelou: Egg cells grown in lab may lead to better IVF). Az in vitro petesejt-növesztés hasznos lehet majd pl. azon nők számára, akiket endometriózis miatt operálnak, és még gyermeket akarnak: a műtét közben eltávolított apró petefészek-szövetből in vitro létrehozott petesejteket használva az IVF során a nő elkerülheti a jelenleg alkalmazott, kellemetlen mellékhatásokkal járó hormonális stimulációt.

A technika révén biztonságosabban lehet majd helyreállítani a korábban rákban szenvedő nők termékenységét; jelenleg a rákellenes kezelés előtt eltávolított és lefagyasztott petefészek-szövetet ültetik vissza a rákellenes kezelés után, azonban így az is előfordulhat, hogy a visszaültetéssel rákos sejtek jutnak vissza a nő szervezetébe. Ha az IVF során a laborban növesztett petesejteket használják majd, azzal kikerülhetővé válik ennek veszélye. Ráadásul akár több száz petesejt is előállítható lehet egyetlen biopsziából, míg ma, ha egy hölgynél a kemoterápia előtt petesejt-fagyasztás céljából hormonális stimuláció történik, ennek eredményeként legfeljebb 10-15 petesejt nyerhető, ami nem garantálja a későbbi gyermekáldást. Az eredmények különösen relevánsak lehetnek olyan rákbeteg lányok számára, akik még nem érték el a serdülő kort – esetükben ez az egyetlen módszer, ami a fertilitás későbbi visszaszerzését lehetővé teheti. 

Telfer és munkatársai tíz önkéntestől vettek elektív császármetszés során ovarium-cortex-szövetet, és izolálták belőlük a primordiális follikulusokat (a nő élete során a legtöbb a primordiális follikulus inaktív marad, és csak némelyikből szabadul fel ovuláció során érett petesejt). A biopsziákból 310 primordiális follikulust sikerült kinyerni, amikből bármiféle speciális növekedési faktor alkalmazása nélkül, tápanyag-gazdag folyadékban, 3 lépésben, 3 hét alatt sikerült összesen 32 érett petesejtet előállítani. A kutatók szerint az érési folyamat ingere valószínűleg a follikulusok kinyerése érdekében az ovárium-szöveten ejtett metszés lehet.

Bár már 30 éve kísérleteznek a humán oocyták in vitro növesztésével, az eddigi próbálkozások során csak a már félig kifejlődött oocytákból sikerült a szervezeten kívül érett petesejtet előállítani. A legéretlenebb oocytákból (primordiális stádium) csak egerek esetén tudtak in vitro érett petesejthez jutni, már 1996-ban. Akkor még csak két lépéses módszert használtak, és IVF révén egyetlen élő utódot sikerült produkálni, azonban ez az egér felnőtt korában több betegségtől is szenvedett (Eppig és O’Brien). 2003-ra tökéletesedett a módszer annyira, hogy számos egér-utód született, 2016-ra pedig egereknél már rutinszerűen tudtak pluripotens őssejtekből vagy primordiális germinális sejtekből érett petesejteket létrehozni, amiket megtermékenyítve számos életképes egér jött a világra (Hikabe; Morohaku ).

Telfer nyilatkozata szerint mostani eredményük bizonyítja, hogy ember esetében is lehetséges a legkezdetibb stádiumtól in vitro növeszteni petesejtet, azonban még az eljárás minden stádiuma további fejlesztésre szorul. Ennek során tanulmányozni lehet az oocyta-fejlődés lépéseit is, és a későbbiekben a modell a potenciálisan gonadotoxikus terápiák és környezeti toxinok tanulmányozására is alkalmas lehet.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.