hirdetés

Prediabetes és arthritis

Minden harmadik prediabeteses személy egyben arthritises is, ami a gátolt testmozgás miatt növeli a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát.

hirdetés

A Morbidity and Mortality Weekly Report 2018.november 9.-én megjelent tanulmánya szerint 3 prediabeteses személy közül egynek arthritise is van. Ezen betegek legalább fele fizikailag inaktív és/vagy túlsúlyos, vagy elhízott, ami tovább növeli a 2-es típusú diabetes kockázatát.

Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg kb. 54,4 millió felnőtt szenved – orvosilag igazolt – arthritisben, és ez a szám 2040-re várhatóan 78,4 millióra fog emelkedni! A fizikai aktivitás hiánya és az obezitás megnöveli a 2-es típusú diabetes kockázatát, viszont az arthritis akadályozza a mozgást, mellyel megelőzhető lenne a prediabetes valódi diabetesbe való progressziója. Az USA felnőtt lakosságának 33,9%-a (kb. 84 millió) prediabeteses, ugyanakkor nem ismert, hogy közülük hánynak van arthritise és hány személy túlsúlyos, vagy éppen obez.

A prediabetes és az arthritis közötti összefüggések tanulmányozása érdekében Dr. Michelle Sandoval-Rosario (US Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia) és munkatársai a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2009 és 2016 közötti adatait analizálták. 10.179, 20 évnél idősebb felnőtt éhomi vércukor értékeit és komplett arthritises adatait tudták kiértékelni.

A szerzők a 5,7%-6,4% közötti HgA1c szint és 100-125 mg/dl közötti a plazma éhomi vércukorérték esetén tekintették az állapotot prediabetesnek és 6,5%-nál magasabb HbA1c szint, valamint 126 mg/dl-nél magasabb éhomi vércukor szint esetén diabetesnek, illetve természetesen akkor is, ha a betegek tudatában voltak cukorbetegségüknek. Az obezitás szintjét ≥30 kg/m²-ben határozták meg. Fizikai inaktivitásnak azt vették, ha a személy hetente egyetlen percet sem töltött kikapcsolódásként mérsékelt, vagy intenzív fizikai aktivitással. Az arthritiseseknek azokat tekintették, akik szintén tudtak betegségükről.

A vizsgált időszakban a felnőttek 13,1%-ának volt diabetese és 35,8%-ának prediabetese. A kutatók szerint nem különbözött szignifikánsan az arthritis prevalenciája a prediabeteses felnőttek (25,9%, 95%CI: 24,0%-27,9%) és a diabeteses felnőttek között (30,2%, 95%CI: 25,5-34,2, P=0,09), de jóval kisebb arányú volt azok körében, akiknek sem prediabetese, sem diabetese nem volt (21,9%, 95%CI: 20,1%-23,9%, P=0,03).

Kimutatták, hogy a prediabetesesben és arthritisben is szenvedő felnőttek 56,5%-a (95%CI: 51,3-61,5) szabadidejében fizikailag inaktív, és 50,1%-uk (95%CI 46,5-53,6) egyúttal obez is, ami tovább növeli a 2-es típusú diabetes kockázatát. A felnőtt, prediabeteses személyek között az arthritis leginkább a 65 év esnél idősebb korosztályt érintette (55,7%), míg jelentősen alacsonyabb volt 20 és 44 éves kor között (10,1%) valamint 45-64 éves kor között is (34,8%). Életkori standardizáció után az arthritis prevalenciája szignifikánsan magasabb volt a nők körében illetve a nem hispán fehérekben.

Bármely fizikai aktivitás (fitness, könnyített séta, tai-chi) csökkenti a prediabeteses 2-es típusú diabetesesszé alakulásának kockázatát. Négy nagy randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a testsúly 5,1%-os csökkentése már mérsékli a térdízületi orsteoarthritises fájdalmakat és mozgáskorlátozottságot, és csökkenti a 2-es típusú diebetes kockázatát.

A National Diabetes Prevention Program előírása szerint a testsúly csökkentése és a fokozott fizikai aktivitás csökkenteni tudná a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, és enyhíthetné az arthritisből származó ízületi fájdalmakat is.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. MMWR

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.