hirdetés

Rasagilin Parkinson-kórban

Movement Disorders c. lapban novemberben megjelent új kutatás szerint a napi 1 mg-os rasagilin adagolás nem lassította a Parkinson-kór (PD) progresszióját.

hirdetés

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan gyógyszer, ami igazoltan lassítaná a PD progresszióját. Egyelőre a betegség-módosító kezelést (DMT) megtalálására irányuló kutatás nem járt sikerrel. Mivel a rasagilin, monoaminoxidáz (MAO) B-bénító hasznosnak bizonyult a PD motoros tüneteinek enyhítésére, ezért remélték, hogy betegség-módosító kezeléssé válhat. Bár az ADAGIO vizsgálat 2009-ben közölt eredményei szerint a napi 1 mg rasagilin képes lehet módosítani a betegség lefolyását, az FDA úgy találta, hogy erre nem elégségesek a bizonyítékok, és nem adta meg a szernek a DMT megjelölést. Az ADAGIO vizsgálat óta viszont több kohorszban is igazolódott, hogy a posterior substantia nigra (pSN) szabadvíz akkumulációja a betegség progressziójának biomarkere.

Dr. David E. Vaillancourt (University of Florida, Gainesville, Florida) és munkatársainak jelen (randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött) vizsgálatában 96 PD-s beteg vett részt, életkoruk 40 és 77 év között volt, a betegségük 5 évnél rövidebb ideje tartott és a Hoehn és Yahr stádium szerint gyógyszerelés mellett a ≤2 stádiumú volt, előzetesen nem kaptak rasagilint. Kiinduláskor nyugalmi állapotban diffúziós MRI-t végeztek rövid és hosszú repetíciós idővel (TR), továbbá kognitív – és másodlagos motoros próbát. Ezt követően a betegek napi 1 mg rasagilit, vagy placebót kaptak. Minden 3 hónapban telefonon érdeklődtek állapotuk iránt, 1 év múlva ismételt diffúziós MRI, kognitív – és másodlagos motoros próba történt.

A végső analízisben összesen 90 beteg szerepelt, közülük 11-en nem jelentek meg az 1 éves kontrollon. A placebo csoportban 29%-a, a rasagilin csoportban 36%-a volt a nőbeteg, kiinduláskor átlagos életkoruk 63, illetve 65 év volt, egyik érték sem jelent lényeges különbséget. A kiindulási szabad-víz értékek azonosak voltak a két csoportban. A vizsgálat elsődleges végpontja a pSN szabad-víz akkumulációja volt 1 év után, de nem volt különbség a két csoport között: a rövid TR scanek között a becsült különbség 0,0015 (P=0,346), a hosszú TR scaneknél -0,0015 (P=0,228) volt.

Nem volt jelentős különbség 1 év után a másodlagos végpontokban (szorongás, depresszió, kogníció, motoros működések) sem. A vizsgálat ideje alatt viszont jelentősen emelkedtek a szabad-víz értékek a hosszú TR scaneknél, viszont a rövid TR scaneknél nem. Szintén pozitív összefüggés volt a hosszú TR kiindulási szabad-víz pSN értékek és az 1 év utáni Movement Disorder Society-Unified Parkinson’s Disease Rating Scale (MDS-UPDRS) III rész teljes score (P=0,04) és a bradykinesia score (P=0,4) változásaiban.

A vizsgálat jelentősen különbözött a korábbi ADAGIO vizsgálattól. Az egyik jelentős különbség az volt, hogy az ADAGIO-ban egy olyan csoport is, akiknél csak később, 36 hét után váltottak placebóról rasagilinra. További eltérés, hogy ebben az új vizsgálatban képalkotókkal mérték a markernek tekintett pSN- szabad-víz mennyiségét, míg az ADAGIO-ban csak klinikai mérések (MDS-UPDRS) történtek. A következő klinikai kutatások szempontjából alapvető az a megfigyelés, hogy a hosszú TR scanek kimutatták a progressziót, míg a rövid TR scanek nem. Számos gyógyszer áll rendelkezésre a PD tüneteinek enyhítésére, de a lefolyást befolyásoló, DMT-kre továbbra is szükség lenne, az eredményeket biomarkerekkel és klinikailag is igazolni kell.

Az eredményeket Dr. Alfonso Fasano (University of Toronto, Kanada) kommentálta és kijelentette, hogy a vizsgálat ereje a hosszú és a rövid TR idegi képalkotás összehasonlításában rejlik. A hosszú TR csoportból 15%-nál többen estek ki, ami kissé csökkenti a megbízhatóságot. A pSN szabad-víz tartalma egy nagyon ígéretes biomarker, jelzi a hosszú távú kimenetelt, és összefügg a beteg állapotával. Még fontosabb, hogy érzékeny az időre. Az eredmények egyértelműen igazolják, hogy a betegség progresszióját a hosszú TR alapján jobban előre lehet jelezni, mint a rövid TR-segítségével, de az továbbra is megválaszolatlan maradt, hogy pSN szabad-víz tartalma eléggé érzékeny biomarker-e ahhoz, hogy a gyógyszer-molekulák okozta kis eltéréseket is képes legyen jelezni. Ráadásul az eredmények megerősítik azt a konszenzusos vélekedést, hogy a MAO-B gátlók (pl. a rasagilin) hatása csak minimális, és sajnos egyelőre még sem ezzel, sem más szerrel nem tudjuk lelassítani a betegség progresszióját.

Ugyanakkor az eddigi eredmények további, még jobban kialakított vizsgálatokra inspirálnak, és a azt jelzik, hogy neuroképalkotás során azonosított biomarkerek használata valószínűleg ki fogja szorítani a klinikai alapon történő értékeléseket.

Forrás: 

Greb E. Confrimed: no slowing of Parkinson’s progression with rasagiline. Medscalpe Medical News. November 12, 2021.

Arpin DJ, Mitchell T, Archer DB, et al. Diffusion magnetic resonance imaging detects ptogression in Parkinson’s disease: A placebo-controlled trial of rasagiline. Mov Disord Published online November 1, 2021. DOI: 10.1002/mds.28838.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.