hirdetés

Rengeteg felnőttnek magas a vérnyomása Indiában

A magas vérnyomás betegség a legújabb statisztikák szerint Indiában gyakoribb, mint a hiperkoleszterinemia, a metabolikus szindróma vagy a cukorbetegség. Különösen a faluról a városba bevándorló népesség veszélyeztetett.

hirdetés

A Cardiological Society of India 65. kongresszusát december elején a European Society of Cardiology (ESC) együttműködő rendezésével tartották Bangalore városában. A tudományos társaságok közötti kapcsolat úgy alakult ki, hogy az indiai kardiológusok a földrajzi távolság ellenére csatlakoztak az Európai Szívgyógyászok Társaságához. 

Az ESC létszáma meghaladja a 80 000 szívgyógyászt. Az indiai szakorvosok szervezete lényegesen kisebb, viszont a lakosság száma 1,2 milliárd, vagyis a világ második legnagyobb országa. Jelenleg Indiában és Kínában több ember hal meg szív-és érbetegségben, mint a világ többi részén összesen.

Az indiai szívgyógyászok idei kongresszusának főtémája a magas vérnyomás volt, a témával két ülésszak is foglalkozott. Az első a magas vérnyomással és gyógyszeres valamint  nem-gyógyszeres kezelésével foglalkozott, a  különböző gyógyszercsoportok alkalmazásának gyakorlati kérdéseit tárgyalta.

Rajeev Gupta házigazdaként ismertette, hogy Indiában a városi lakosságnak 25-35 %-ának van hipertóniája. Falun jobb a helyzet: ott 15-20 % a magas vérnyomású emberek aránya. Ez még így is nagyobb arányú, mint a hiperkoleszterinémia, a metabolikus szindróma vagy a cukorbetegség.

A vérnyomás emelkedése szempontjából a vidékről a nagyvárosokba költöző népesség a legveszélyeztetettebb, ezen belül pedig a középosztály tagjainak lesz leggyakrabban magas vérnyomása. A betegség kialakulásának egyik oka a mozgáshiány, ami részint a számítógéppel dolgozókat érinti, részint azokat, akik a megfelelő tömegközlekedés hiányában új munkahelyük közelében igyekeznek letelepedni, így keveset közlekednek.

A városba kerülők táplálkozása is jelentősen változik. Mind többen eszik a gyorséttermek ételeit, alig fogyasztanak zöldséget, gyümölcsöt, ennek megfelelően testsúlyuk is növekszik. Mérések szerint több zsírt, kiváltképp transz-zsírt esznek és sósan kosztolnak, és fokozottabban vannak kitéve a stresszhatásoknak is.

Gupta professzor kiemelte: az indiai nagyvárosok úgy fejlődtek, hogy testmozgásra gyakorlatilag nincsenek megfelelő területek, a hirtelen kialakított, mozgás-lehetőséget kínáló fittness/wellness-szalonok pedig igen drágák.

Krishnan Venogupal,  az indiai társaság új elnöke megnyitójában kiemelte: „A hipertónia India legnagyobb kardiovaszkuláris kockázati tényezője, de ezt az emberek többsége nem is tudja és sem a megelőzés, sem a kezelése nem megfelelő. Ez a gyerekekre, fiatalokra kiváltképp érvényes”.

Az európai küldöttség vezetője, Roberto Ferrari professzor úgy nyilatkozott, hogy legfőbb feladatuk a megelőzés megteremtése: a sóbevitel csökkentésének, a megfelelő testsúly biztosításának és a rendszeres testmozgás jelentőségének hangsúlyozása és tudatosítása a lakosságban. „A szív-és érbetegségek prevenciója Indiában és Európában a kardiológusok számára ugyanolyan fontos” mondotta.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.