hirdetés

SM betegek COVID-19 elleni vakcinálása

Egy új kutatás szerint a (B-sejt depléciót okozó) rituximab kezelés alatt álló sclerosis multiplexes betegeket mielőbb vakcinálni kell COVID-19 ellen, de a booster oltással várni kell a B-sejtek számának újbóli növekedéséig.

hirdetés

Egy prospektív kohorsz vizsgálatban a rituximab kezelés alatt álló sclerosis multiplexes (SM) betegek 90%-ánál - akiknél a B-sejtek száma legkevesebb 40 sejt/µl volt -, a Pfizer vakcinára megfelelő antitest-válasz következett be, de az alacsonyabb B-sejt számmal rendelkező betegeknél csak szignifikánsan gyengébb antitest-válasz alakult ki. Az eredmények egyben jelezték azt is, hogy a B-sejtek megfelelő szintjének helyreállásáig jelentősen eltérő: egyeseknél egy év, vagy még ennél is hosszabb idő is szükséges. A vizsgálatot végző kórházban ezért a rituximab kezelést felfüggesztették addig, amíg a beteg nem kapta meg a védőoltást. Eredményeik fényében egy, a B-sejtek szintjére alapozott oltási rendet alakítottak ki a jelenlegi, az utolsó oltástól eltelt idő hosszára alapozott előírások helyett. Dr. Joachim Burman (az Uppsala University Hospital) és munkatársainak a JAMA Network Open 2022. májusában megjelent közleménye szerint ugyanis az ajánlásokban nem észszerű egyedül az utolsó oltástól eltelt időt figyelembe venni. Ez félrevető és esetleg ártalmas is lehet az SM-betegek számára.

Meg kell találni a határértéket

A B-sejtek felszínén lévő fehérjét, a CD20-at megcélzó gyógyszerek, pl. a rituximab B-sejt depléciót okoznak. A rituximab Svédországban a leggyakoribb SM-terápia, az USA-ban rheumatoid arthritisben és egyes daganatokban is használják, de SM-ben nincs törzskönyvezve.

Régebbi vizsgálatokból már tudjuk, hogy a B-sejteket célzó kezelésben részesülő betegeknél a COVID-vakcinára gyengébb antitest-válasz alakul ki, mint az általános népességben: ez nem túlzottan meglepő, mivel egyéb vakcinák mellett is gyengébb antitest-válasz figyelhető meg. Mostanáig nem volt ismeretes az a B-sejt érték, ami fölött COVID-oltás után megfelelő antitest-válasz várható.

A vizsgálatba 67 beteget vontak be, 60-an rituximab kezelést kaptak, 7-en nem. Kb. 6 hónappal az utolsó rituximab adag beadása után a B-sejt érték a betegek 40%-ánál 10/µl alatt volt. Ebben a csoportban egyedül a rituximab kezelés hossza határozta meg a B-sejtes mobilizáció sebességét (medián 4 év vs 2,1 év, P=0,002).

Sűrű monitorozás szükséges

Hat héttel a Pfizer gyártmányú mRNS vakcinával /Tozinameran (BNT162b2/ végzett vakcináció után a betegek 28%-ánál nem keletkezett megfelelő antitest-válasz. Ezeknél a betegeknél a B-sejtek medián száma 22/µl, míg a csoport többi betegénél 51/µl volt (P<0,001). A betegek 90%-ában az anti-spike immunglobulin G antitestek határétékét 40/µl-ben lehet meghatározni, és erős válasz várható az anti-RBD antitestek tekintetében 72%-ban. A résztvevőknél adekvát T-sejtes válasz mérhető, ami arra utal, hogy némi védelem kialakult.

Mivel COVID-fertőzés esetén az SM-ben szenvedő betegeknél magas a súlyos állapot kialakulásának kockázata, a kutatók azt javasolják, hogy az SM-es betegeknél minél előbb be kell adni az első COVID-elleni vakcinát, de a booster adaggal addig kell várni, amíg B-sejt szintjük el nem éri a 40/µl-t. Javaslatuk egyéb mRNS vakcinákra és egyéb B-sejteket érintő kezelésekre is vonatkozik.

Eltérő protokollok

Dr. Robert J. Fox (Neurological Institute at Cleveland Clinic, Ohio) kommentárjában megjegyezte, hogy a vizsgálatban megjelölt B-sejt küszöbérték jóval magasabb, mint amit az USA-ban SM kezelésére törzskönyvezett másik anti-CD20 kezelés, az ocrelizumab esetén határoztak meg.  Véleménye szerint az időkülönbségre vonatkozó döntéseknél egyensúlyban kell lennie az SM kezelés hatásossága és a biztonságossága (így a vakcinára adott válasz) között. „Mivel nem ismerjük az időtartam hosszának hatásait, nem hiszem, hogy a B-sejtek szintjétől függően kellene a kezeléseket javasolni” – jegyezte meg.

Az uppsalai Egyetemen és Svédországban másutt is ezt a módszert használják. A vakcinálásig felfüggesztik az SM-ben szenvedők rituximab kezelését. Az újonnan diagnosztizált SM esetekben más betegség-módosító kezelést alkalmaznak, akiknél viszont éppen rituximab következne, azoknál elhalasztják annak megindítását. A rituximab felfüggesztése miatt csak egy SM-es beteg esett egy kissé (mérsékelten) vissza, de egy hét múlva újra remisszióba került.

A Prof. Bar-Or csapat beszámolója (Apostolidis és mtsai) óta ismert, hogy az anti-CD20-as kezelésben részesülő SM-es betegeknél jelentősen csökken a vakcinálásra adott humorális válasz, a klinikusok jelenleg is küzdenek az anti-CD20 monoklonális antitest kezelések biztonságossága és az ilyen kezelésekből szármató haszon közötti egyensúly megteremtésén. Mivel a COVID pandémia kérdésében hiányosak az adataink, az orvosnak legjobb tudása szerint kell a betegek kezelésében eljárnia.

Forrás:

Burton KW. B-cell level may affect COVID booster efficacy in MS. Medscape Medical News. June 02, 2022.

Tolf A, Wiberg A, Müller M, et al. Factors associated with serological response to SARS-CoV-2 vaccination in patients with multiple sclerosis treated with rituximab. JAMA Netw Open 2022;5(5):e2211497.

Apostolidis S, Kakara M, Painter MM, et al. Cellular and humoral immune responses following SARS-CoV-2 mRNA vaccination in patients with multiple sclerosis on anti-CD20 therapy. Nat Med. 2021; 27:1990–2001. https://doi.org/10.1038/s41591-021-01507-2

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.