hirdetés

Szemaglutid magasabb dózisban is engedélyezett

Az FDA az eddigi 1mg/hét dózis mellett engedélyezte a magasabb 2 mg/hét dózisú szemaglutid alkalmazását 2-es típusú cukorbetegségben.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta a GLP-1 agonista szemaglutid (Ozempic, Novo Nordisk) magasabb, 2 mg-os dózisának hetente egyszer szubkután injekcióban történő alkalmazását 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek számára, ami magasabb dózisú alternatívát jelent a korábban már engedélyezett (és hasonló módon beviendő), maximális 1 mg-os szemaglutid dózishoz képest. A szemaglutid jelenleg 0,5 mg-os és 1 mg-os dózisban kapható.

A 2 mg-os dózisra (amely a 2-es típusú cukorbetegségben alkalmazott alacsonyabb dózisú szemaglutidhoz hasonlóan egy egyszer használatos injekciós tollban kapható) vonatkozó kulcsfontosságú, 40 hetes, 961 randomizált beteg bevonásával végzett SUSTAIN FORTE head-to-head (az 1 és 2 mg/hetes dózis hatásait közvetlenül összehasonlító) 40 hetes, 961 randomizált beteg bevonásával végzett vizsgálat eredményei  azt mutatták, hogy a szemaglutid 2 mg-os adagja az A1c-szint szignifikáns, átlagosan 0,23 százalékpontos csökkenéséhez vezetett, és emellett jelentős a testtömeg-csökkenést is eredményezett, a betegek 0,93 kg-mal többet fogytak a magasabb dózis mellett.

A 2 mg-os adag a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek és a klinikusok számára további lehetőséget kínál a vércukorszint nagyobb mértékű csökkentésére - mondta dr. Juan Pablo Frias (National Research Institute, Los Angeles, California) a SUSTAIN FORTE a vizsgálat vezetője.

A glükózszint csökkentése mellett a szemaglutidról kimutatták, hogy csökkenti a súlyos kardiovaszkuláris események kockázatát 2-es típusú cukorbetegségben és ismert szív- és érrendszeri betegségben szenvedő felnőtteknél.

A szemaglutidot 2021-ben hagyták jóvá a túlsúlyos vagy elhízott betegek testsúlycsökkentésére Wegovy néven fokozatosan 0,6 mg/napról hetente 0,6 mg/nap adaggal 2,4 mg-os fenntartó dózisig emelendő injekció formájában.

A SUSTAIN FORTE és a szemaglutid egyéb kísérleteit a Novo Nordisk szponzorálta.  (A Lilly támogatásával folytatott, a tirzepatidra vonatkozó SURPASS-2-t és egyéb vizsgálatokat szintén dr. Frias vezette.)

 

Forrás: Medscape https://www.medscape.com/viewarticle/971156?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.