hirdetés

Szív küldi szívnek

A szívtranszplantáltak terápiás együttműködését fokozza az a katarzis, amit a saját régi szívükkel való találkozás során élnek meg egy oktatóprogram során.

hirdetés

A transzplantáltak terápiás együttműködése orvosaik életmóddal kapcsolatos instrukcióival alapvető fontosságú felépülésük és hosszú távú életben maradásuk szempontjából. Nem gondolnánk, de igaz, hogy még egy ekkora traumán átesettek sem feltétlenül együttműködőek; egy korábbi tanulmány szerint a perzisztens nem együttműködők aránya a transzplantációt követő évben meglehetősen magas: a szívátültettek 37%-a nem követi a testmozgással kapcsolatos javaslatokat, 34% nem monitorozza a vérnyomását, 20% nem szedi megfelelően a gyógyszereit, 19% dohányzik, 18% nem tartja be a diétás előírásokat;és az együttműködés a következő évek során még tovább romlik (Dew MA és munkatársai: Medical compliance and its predictors in the first year after heart transplantation; The Journal of Heart and Lung Transplantation). A tanulmány nem talált szignifikáns összefüggést az együttműködés szintje, valamint a beteg egészségi állapota és szociodemográfiai viszonyai között, azonban kimutatta, hogy a perioperatív pszichoszociális jellegzetességeknek fontos és erős hatása van a complience-re. A kutatók ezért olyan stratégiákat keresnek, amelyek a transzplantációt követő korai pszichológiai reakciók befolyásolása révén a pszichoszociális rizikót csökkentik.

Ilyen hatékony oktatási tervet dolgozott ki az elmúlt években William Roberts, az Egyesült Államokbeli Baylor Heart and Vascular Center vezető szívpatológusa: a transzplantáltak a 2014-ben indult Heart-to-Heart program keretében kézbe vehetik saját (korábbi) szívüket, és szemügyre vehetik, milyen következményekkel járnak életmódbeli döntéseik. A kardiológusok tanulmánya szerint a programban résztvevők 75%-a arról számol be, hogy egészségmagatartásuk az élmény hatására alapvetően megváltozott (Megan C. Reynolds és munkatársai: Patient acceptance of the Heart-to-Heart program: Using patients’ native hearts to promote post-transplant health; The Journal of Heart and Lung Transplantation).

Roc Morin újságíró arról kérdezte Heart-to-Heart program szervezőit, mi volt az elsődleges céljuk a találkozás megszervezésével, illetve a résztvevőket arról, milyen érzés volt saját szívüket látni (Transplantees Find Catharsis in Holding Their Old Hearts; The Atlantic). Mint Roberts elmondja, a kórházak 99,5%-a eldobja a kioperált régi szíveket, mivel nincs módjuk azok elhelyezésére. A Baylor Center azonban más: többezer szívet tárolnak, ami világszerte az egyik legnagyobb kardiális kutatási lehetőséget jelenti.

A Heart-to-Heart program – amiben minden transzplantált részt vehet egyedül vagy családjával – elsődleges célja a betegoktatás, így a találkozóra egy egészséggel kapcsolatos előadás keretében kerül sor, amit az orvos statisztikai adatokkal indít: az USA-ban 6 millió szívelégtelenséggel küzdő ember él, ezek közül évente mindössze 2200-an részesülnek szívátültetésben, azaz a transzplantált igen különlegesnek érezheti magát, hogy kapott egy második esélyt. Ezt követően az orvos minden ceremóniától mentesen eltávolítja a szívről az addig azt fedő sebészi terítőt, és elmondja, milyen jelekből látható annak egész korábbi története (ilyen jó látható jel pl. a legtöbb eltávolított szívet vastagon körülölelő zsírszövet), illetve hogyan lehet megakadályozni, hogy az új szerv is hasonlóan végezze.

A saját korábbi szívvel való találkozó az oktatáson kívül egy életszakasz lezárására is alkalmat nyújt. A halállal való szembenézés után a túlélők általában traumatizáltak maradnak, amit a kórházi ellátás során tapasztalható háborús retorika is erősít, teszi hozzá Roberts. Az orvosok és a betegek egyaránt arról beszélnek, hogy csatát vívnak, célba veszik és megsemmisítik az ellenséget, azonban a győzelemre koncentrálás mellett ritkán adódik lehetőség megállni, és reflektálni a gyógyulási folyamatra.

A transzplantáltak elmondják, hogy a találkozó során tudatosodik bennük az az érzés, hogy a donor bennük tovább él, és szinte mindegyikőjük arról számol be, hogy a szívük teljesen máshogy néz ki, mint amire számítottak. A találkozás, mint kifejtik, elevenükbe vág: van, aki arról számol be, hogy a sok fájdalmat okozó régi szívével találkozni, majd elsétálni és otthagyni azt igazán győzelmes érzés volt, míg mások azt emelik ki, hogy a találkozó révén képesek lettek a korábban életet adó részüket elgyászolni, azonban abban megegyeznek, hogy a legtöbben elhatározzák: az új szívükkel jobban fognak bánni, és mindent megtesznek ami tőlük telik, hogy gondoskodjanak róla.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.