hirdetés

Szívelégtelenség körkép 1. rész

„A szívelégtelenséggel kórházba felvettek 30%-ánál megfelelő gyógyszeres kezeléssel, annak monitorozásával, vagyis a beteg gondozásával elkerülhető lenne az intézményi gyógyítás és a rehospitalizáció”- mondja a szívelégtelenség hazai helyzetéről és az ellátás javítására irányuló tervekről készített interjúsorozatunk első részében Tomcsányi János professzor.

 

hirdetés

Prof. Dr. Tomcsányi János

A szívelégtelenségben szenvedő betegek ellátása nem egységes, hogyan lehetne ezen segíteni?

 A szívelégtelenségben szenvedő beteget jelenleg három diszciplina: kardiológia, belgyógyászat, tüdőgyógyászat területén látják el. Ha a vezető tünet fulladás, akkor a beteg rendszerint pulmonológushoz kerül, időskorban pedig a betegséggel járó komorbid tünetekkel gyakran a belgyógyászatra. Az ellátás legfontosabb eleme, hogy a betegség felismerésre kerüljön, de itt még  igen sok a teendő, sok beteg tüneteit, mivel nem súlyosak, nem veszik komolyan, nem gondolnak szívelégtelenségre. Bár vannak biomarkerek (BNP), amik kétség esetén egyértelművé teszik a diagnózist, ezek azonban csak dedikált központokban hozzáférhetők. Fontos lenne, hogy a beteg bárhová is kerül, ha tünetei indokolják, jusson el kardiológushoz is.

Milyen javítani való van a diagnosztikán és a betegellátáson?

Magyarországon a fiatal betegek diagnosztizálása, beleértve az invazív diagnosztikai módszereket is, igen jó eredményekkel, nemzetközi színvonalon történik.  A felismert betegek terápiájával és a betegek gondozása azonban sokkal nagyobb probléma. Bár nagyon jó evidenciák vannak arra, hogy mely gyógyszerekkel lehet a betegek életminőségét javítani, életüket meghosszabbítani, gyakori probléma, hogy minden javallt gyógyszert adunk, csak nem adjuk megfelelő dózisban. Igaz a megfelelő dózis megtalálása, a gyógyszerek kellő mértékig történő feltitrálása nem csak nagy szakértelmet, gyógyítási gyakorlatot, hanem mind a betegtől, mind az orvostól nagy figyelmet és türelmet kíván

Hogyan tehető eredményesebbé a betegkövetés és gondozás?

A jövőt, a nagy előrelépést a szívelégtelenség kezelésében nem a nagy és látványos dolgok, pl. a finanszírozott műszívek vagy a szívátültetések számának emelkedése jelenti, bár kétségtelenül ezek is rendkívül fontosak. A jobb, egységes betegellátás azon múlik, hogy fel tudunk-e állítani egy olyan szívelégtelenség ambulancia hálózatot, ahol ezek a betegek rendszeres gondozásban részesülnek.

 A szívelégtelenség ellátása a koszorúérbetegek gondozásához hasonlóan piramisszerűen kell, hogy felépüljön. A háziorvosi rendelők, a szakrendelők, a megyeszékhelyeken és egyetemi klinikákon működő területi gondozóintézetek illetve a piramis csúcsán a szívelégtelenség ambulanciák alkotta hálózatot kell létrehozni.  Jelenleg Magyarországon ennek nincsenek meg a feltételei, sem a szükséges infrastruktúra, sem a gondozás alapja: a szakképzett és kiképzett nővérekből álló gondozói csapat, ami a szívelégtelenség ambulanciáknál kulcsfontosságú lenne. A túlterhelt orvosok az épp beeső vagy kontrollra visszahívott betegekkel foglalkoznak, nem folyik tematikus gondozás. A nagyon súlyos, NYHA III-IV-es stádiumú betegeknél, különösen azoknál, akik dekompenzáltak voltak a megelőző évben, a megfelelő gondozás hiánya igen nagy mortalitással jár. A rossz balkamrájú betegek hirtelen halála adekvát kezeléssel nagyban kivédhető, és annál inkább, relative minél jobb állapotban van a beteg. De minél súlyosabb állapotban van a beteg, annál fontosabb, hogy megfelelően gondozzuk, ne engedjük, hogy veseelégtelensége progrediáljon, hogy hiperkalémiás legyen.  A szívelégtelenséggel kórházba felvettek 30%-ánál megfelelő gyógyszeres kezeléssel, annak monitorozásával, vagyis a beteg gondozásával elkerülhető lenne az intézményi gyógyítás és a rehospitalizáció.

Milyen szerepe van/lenne Ön szerint a háziorvosnak a rendszerben?

A háziorvos találkozik először a lábdagadást vagy fulladást panaszoló beteggel, az ő felelőssége, hogy a beteg megfelelő ellátóhelyre, szakorvoshoz kerüljön. Észlelnie kell, hogy a tüdőgondozóba küldött beteg javul-e felírt gyógyszereitől, és ha nem, az ő felelőssége, hogy továbbküldje a kardiológushoz. Hogy a célvérnyomásértékre beállított, de magas szívfrekvenciájú és nem panaszkodó beteg életkilátásainak növelésére szívfrekvencia csökkentő szert adjon, és akár a vérnyomásmérés, akár a hallgatózás során észleli, hogy aritmia absoluta alakult ki, a nagy stroke rizikó miatt készítsen EKG-t és kezdje el a vérhígító kezelést. E mellett nagyon fontos szerepe van a betegek együttműködésének megteremtésében, hisz vele van a beteg közvetlen és szoros kapcsolatban van, neki kell megértetnie a beteggel, hogy ha tünetei enyhültek is, a hosszabb életben maradásához folyamatosan kell szednie és az előírt dózisban kell szednie a gyógyszereit.

Mennyiben segítené a gyógyítómunkát egy szívelégtelenség betegregiszter?

Bár az OEP adatbázisából megtudható a szívelégtelen betegek száma, a szívelégtelenség súlyossága (NYHA stádiuma) illetve, hogy a beteg milyen gyógyszerből mennyit szed, kellő mértékben feltitrálták-e a gyógyszereit nem tudható. Ehhez elengedhetetlen lenne, hogy legyen pontos betegregiszter, és hogy az OEP a szívelégtelenség szakambulanciákkal együtt ezt is befogadja. Ez nemcsak a beteg és az orvos, hanem a finanszírozó érdeke is, aki egyre inkább szeretné látni, hogy kiadásai mennyire térülnek meg, a ráfordítások milyen mértékben javítják a betegek állapotát. A regiszter segítségével könnyen számon tarthatnánk azokat a 65 évesnél fiatalabb betegeket, akiknél a gyógyszeres és eszközös kezelés lehetőségeit kimerítettük, de alkalmasak szívtranszplantációra. Az Eurotranszplanthoz csatlakozással különösen fontos lenne, ha lenne elég kivizsgált beteg a várólistán. Így számunkra is előnyösebb lenne a donor szívhez jutás.

http://www.otszonline.hu/admin/article/edit.php?a_id=106845

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Cikk[106845] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.