hirdetés

Szívünk nem regenerálódik

Bár a legtöbb humán sejt diploid, a szívsejtek zöme - a thyroid hormon hatása következtében - poliploid, és ezért nem képes a regenerációra.

hirdetés

Míg a felnőtt emlősszív képtelen a regenerálódásra (szívinfarktus után pl. nem új izomsejtek keletkeznek, hanem fibrocytákból álló merev hegszövet), az újszülött egér szíve és egyes nem-emlős gerincesek, köztük a szalamandra és a zebrahal sérült szívének sejtjei még felnőtt korban is képesek proliferációra, önmaguk kijavítására. Habár óriási klinikai jelentőséggel bír, egyelőre keveset tudunk arról, hogy milyen tényezők teszik lehetővé vagy akadályozzák meg a szívszövet regenerációját. Az elmúlt évtizedben annyi azonban kiderült, hogy a nem, illetve a jól regenerálódó szívek között van egy jelentős eltérés: a szívizomsejtek DNS-tartalma. A nem regenerálódó szívben főleg poliploid cardiomyociták vannak, amelyek az élet elején alakulnak ki, ezzel ellentétben a jól regenerálódó szíveket főleg diploid szívizomsejtek alkotják.

A legtöbb humán sejt diploid, azaz két homológ kromoszómakészlettel rendelkezik, azonban szívsejtjeink kettő vagy több kromoszómakészletet tartalmaznak az anyánktól, és kettő vagy több kromoszómakészletet az apánktól, vagyis poliploidok. A poliploid sejtek egyes sejtvonalak érése közben természetes úton alakulnak ki a diploid sejtek összeolvadása révén vagy azáltal, hogy teljes DNS-replikáció következik be sejtosztódás (mitózis) nélkül. Rágcsálókban a myocardium poliploidizációja a születés utáni első héten alakul ki, míg az embernél az élet első két évtizedében. A felnőtt humán szív myocardiuma több mint 90%-ban poliploid cardiomyocitákból áll, ezek harmada két sejtmaggal rendelkezik, és kétharmaduk olyan egyetlen sejtmagvú cardiomyocita, amely 4–16-szoros genetikai állománnyal bír.

Egy tavalyi tanulmány bebizonyította, hogy a szív regerációs képességét a poliploidizáció szünteti meg: mint Juan Manuel González-Rosa és munkatársai írják (Myocardial Polyploidization Creates a Barrier to Heart Regeneration in Zebrafish; Developmental Cell), csak azok a szívek képesek regenerálódni, amelyekben 50% alatti a poliploid szívizomsejtek aránya, most pedig egy friss vizsgálat kimutatta, mi áll a poliploidizáció hátterében. A Science-ben megjelent tanulmány szerzői először is természettudományi múzeumokból gyűjtötték össze különböző fajtájú és korú állatok szívét, amiket megvizsgálva kimutatták, hogy a törzsfejlődés előrehaladtával, a halaktól a gyíkokon, kétéltűkön át az emlősökig nő a szívizomban a poliploid sejtek aránya. Ezt követően megnézték, mi eredményezi a poliploiditás arányának növekedését, és ennek hátterében az anyagcsere-szabályozó és melegvérűséget eredményező pajzsmirigy-hormon szerepére bukkantak: amikor thyroid hormont adagoltak zebrahalak akváriumába, a halak szíve többé nem volt képes regenerálódni, és fordítva: azokban a génmódosított egerekben, amelyek szívizomsejtjeit érzéketlenné tették a pajzsmirigy-hormonra, szívsérülés után a szív képes volt újjáépülni (Kentaro Hirose és munkatársai: Evidence for hormonal control of heart regenerative capacity during endothermy acquisition). Mint kiderült, a thyroid hormon jelátvitelének gátlása csökkenti a cardiomyociták poliploidizációját; a felnőtt emlős állatok szívének elvesztett regenerációs képessége mögött a növekvő thyroidhormon-szintek állnak, azaz szívünk regerációs képességének elvesztése a melegvérűség mellékhatásaként alakulhatott ki.

A kutatók az eredményről beszámoló Scientific American-nek elmondták: bár elképzelhető, hogy nem vezet el a teljes regenerációig, a sérült emberi szív újraépítésének első lépése a pajzsmirigyhormon-szintek manipulálása lehet.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.