hirdetés

Tej és joghurt depresszió megelőzésre

Egyes alacsony zsírtartalmú tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztása mellett jelentősen kisebb arányban alakul ki depresszió.

hirdetés

A depresszió vagy major depresszív zavar az Amerikai Egyesült Államokban a leggyakrabban előforduló mentális betegség. A Mentális Egészségügyi Intézet jelentései szerint 2015-ben mintegy 16,1 millió amerikai legalább egy major depressziós eseményen esett át a jelentést megelőző 12 hónapban.

Számos korábbi tanulmány vizsgálta már a tejtermékek fogyasztása és a depresszió kialakulása közötti összefüggést, ezek azonban nem szolgáltak meggyőző eredményekkel. Jelen vizsgálatban Nagatomi professzor kutatócsoportja egy több mint 1000 főre kiterjedő tanulmányban elemezték a japán felnőttek tej- és joghurtfogyasztását, valamint ezek depressziós tünetekkel való összefüggéseit. A Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint jelentős összefüggés mutatható ki az alacsony zsírszázalékú tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztása és a depresszió ritkább előfordulása között.

A vizsgálatban részt vevő 19 és 83 év közötti felnőttek jelentős része nő volt, akik kérdőívben szolgáltak információval az alacsony zsírtartalmú és a teljes tej-, valamint joghurtfogyasztásukról, míg egyéb tejtermékek fogyasztásáról nem számoltak be. A depressziós tüneteket egy 20 pontos skálán mérték, melyet a betegek saját szubjektív megítélésük alapján értékeltek.

Az adatok összesítését követően kiderült, hogy azok a résztvevők, akik heti 1-4 alkalommal fogyasztottak alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot, kisebb valószínűséggel szenvedtek depressziós tünetektől, mint akik nem fogyasztottak ilyen tejtermékeket. Ezek az eredmények az egyéb zavaró faktorok kizárását követően is meggyőzőek maradtak; kortól, nemtől, egyéb diétázási szokásoktól, életviteltől, valamint egészségügyi státusztól függetlenül ugyanezek az eredmények születtek.

A nem zsírcsökkentett tejtermékek és a depresszió kialakulása között a kutatócsoport nem talált összefüggést, mely tényt azzal magyarázzák, hogy elképzelhető, hogy a teljes tejtermékekben lévő transz-zsírsavakat a triptofán nevű aminosav semlegesítheti.

Ugyan az eredmények alacsony esetszámon bizonyosodtak be, mindenképpen érdekes annak a lehetősége, hogy nem mindegy, milyen zsírtartalmú tejterméket fogyasztunk, amennyiben el szeretnénk kerülni a depressziót. A következtetések alátámasztására természetesen további tanulmányok szükségeltetnek.

 

Forrás: 

1. Medical News Today

2. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.