hirdetés

Terhesség alatti antidepresszívum használat

A várandósság alatti antidepresszívum szedés nem befolyásolják az élve születéseket, sem a vetélés kockázatát.

hirdetés

Az amerikai National Institutes of Health megbízásából végzett új vizsgálat eredményei szerint az antidepresszívumokat szedő asszonyoknál a fogamzás ugyan nehezebben valósul meg, hosszabb időre tolódik, de a gyógyszerek nem befolyásolják az élve születéseket, vagy a vetélés kockázatát

A reprodukciós évei alatt az asszonyok jelentős része – kb. egy ötöde - szenved depresszióban vagy szorongásban: antenatális depresszióban a nők 8,4%-a szenved, míg a szülés után 19,2%-uknál alakul ki valamilyen depressziós eltérés. Szorongásos panaszok a harmadik trimeszterben 21,7%-ban, az első három postpartum hónapban 11,1%-ban fordulnak elő. A kezeletlen depresszió és szorongás negatívan befolyásolja az anyát és magzatát, illetve gyermekét. Ilyenkor gyakori, hogy az kismama indokolatlanul elhízik, vagy káros szerekhez nyúl. A terhességi depresszió több preeclampsiával és koraszüléssel társul, előfordul, hogy az újszülött kisebb súllyal születik és ilyenkor gyakoribb a császármetszés, de súlyos esetben akár öngyilkosság is előfordulhat. A postpartum depresszió negatívan befolyásolja az újszülött/kisgyermek fejlődését, a kötődés bizonytalanná válik. A gyermek kognitív képességeinek kialakulása késik, alacsonyabb lesz az IQ-ja, továbbá viselkedési és szociális kapcsolati problémái lehetnek. Tehát az anyai pszichiátriai problémák megfelelő kezelése elengedhetetlen.

Sok fogamzóképes nő depressziós, és ezért gyakran antidepresszívumokat szed. Dr. Lindsay Sjaarda (Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health & Human Development) és munkatársai által az amerikai National Institutes of Health megbízásából végzett új vizsgálat eredményei megnyugtató eredményt hoztak számukra. Az Effects of Aspirin in Gestation anjd Reproduction Trial-ban részt vevő asszonyokon figyelték a fogamzás előtti antidepresszívum expozíciót, a fogamzás időpontját, a vetélések és az élve születések számát. A különféle antidepresszívumokat (fluoxetint, sertralint, escitaloparmot, citalopramot, trazadont, nefazodont, etoperidont, és triciklikus antidepresszívumokat, vagy egyéb antidepresszív gyógyszereket) szedő 1218 résztvevőnél 4 és 8 hetenként ellenőrizték a ciklusokat és a vizelet humán chorion gonadotropin (HCG) tartalmát.

A fogamzás előtti utolsó ciklus során az 1218 asszony közül már 183-an (15%) szedtek valamilyen antidepresszívumot. Érdekes módon a fogamzás előtti antidepresszívum expozíció némileg csökkentette az egy menstruációs ciklus során bekövetkező teherbeesések valószínűségét (OR: 0,77, 95%CI 0,61-0,99). Ugyanakkor nem volt szignifikáns különbség az élve születések arányában az exponált és a nem exponált asszonyok között (48% vs 56%, RR: 0,91, 95%CI 0,77-1,08). A vizelet HCG mérésével igazolt 785 terhesség során nem lehetett különbséget kimutatni a terhességek megszakadásának arányában a fogamzás alatt antidepresszívumot szedő illetve az azt már korábban elhagyó asszonyok között (25% vs 24%, RR: 1,04, 95%CI 0,73-1,50).

Dr. Sjaarda az American Society for Reproductive Medicine (ASRM) 2019-es tudományos kongresszusán elmondta, hogy a szerotonin visszavétel gátlókat (SSRI) szedő asszonyok kissé nehezebben fogannak meg, ezért hosszabb idő telik el, mely tényről az érintetteket fel kell világosítani. Megfelelően el kell magyarázni, hogy a teherbeesés érdekében pl. igen fontos az ovuláció idejére eső együttlét, amikor is nagyobb a fogamzás lehetősége az egyébként fertilitási problémák nélküli kapcsolatokban is.

A tanulmány adatai alapvetően befolyásolják az ezzel foglalkozó kutatásokat, hiszen objektív adatokat tartalmaznak az antidepresszívum expozíciókról, a korai terhességekről, a vetélésekről. Az adatok egyben „relatíve megnyugtató üzenetet tartalmaznak az SSRI-k használatáról is.” Remélhetőleg az asszonyok és orvosaik fel tudják használni a bizonyítékokon alapuló adatokat azoknál az asszonyoknál, akik terhességet szeretnének vállalni.

Dr. Eve Finberg (a Society for Reproductive Endocrinology and Infertility társelnöke) igen fontosnak tartja, hogy a várandósság alatt is antidepresszívumokat szedő asszonyok részére ezek az adatok megnyugtatóak. Ő maga betegeinél a terhesség idején is folytatja az antidepresszívum terápiát, miközben felvilágosítja őket a kockázatokról is. „Egy egészséges anya egyenlő egy egészséges terhességgel, és kevesebb lesz a postpartum depresszió is.”    

Források:

1. Brooks M. Reassuring data on antidepressant use in pregnancy. Medscape Medical News > Conference News > ASRM 2019. November 22, 2019. 11. 24.

2. American Society for Reproductive Medicine (ASRM) 2019 Scientific Congress: Abstract O-1. Presented October 14, 2019.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.