hirdetés

Terhességben vigyázzunk a NSAID-okkal is

Az FDA októberben kiadott figyelmeztetése szerint a terhesség 20. hete után szedett legtöbb nem szteroid gyulladásgátló (NSAID) növeli a magzat vese-károsodásának kockázatát.

hirdetés

A legújabb kutatási adatokra hivatkozva az amerikai gyógyszerfelügyelet felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb, a terhesség 20. hete után adott szedett nem szteroid gyulladásgátló magzatvíz csökkenést (oligohydramnion) okozhat, ami az utód súlyos vese-károsodásához vezethet, és terhességi komplikációk is jelentkezhetnek. A NSAID-ok terhesség alatti alkalmazása már eddig is csak igen nagy körültekintéssel történhetett, az FDA már korábban is figyelmeztetéseket adott ki a kérdéses gyógyszerek használatára vonatkozóan, nevezetesen a szívre gyakorolt kockázatok miatt a NSAID-okat a terhesség 30. hete után lehetőleg kerülni kell.

Az új figyelmeztetéseknek megfelelően a gyártóknak a recept nélkül, valamint a receptre kapható szereken (ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib) egyaránt frissíteni szükséges a kockázatokra utaló jelzéseket. A kis dózisú aszpirin (az USA-ban napi 81 mg-os, hazánkban 100 mg-os kiszerelésben használatos) nem szerepel az említett gyógyszerek között, hiszen az alacsony dózisban adott aszpirin egyes várandós asszonyok fontos gyógyszere, akik rendszerint kardiológus szakemberek irányítása alatt használják azt.

Dr. Patrizia Cavazzoni (az FDA’s Center for Drug Evaluation and Research igazgatója) ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a terhességet tervező, illetve a már várandós hölgyeket fel kell világosítani a várandósság alatt szedett gyógyszerek előnyeiről és hátrányairól. Ezért a szabályozásért felelős ügynökség nem csak az egészségügyi szolgáltatókat, hanem a lakosságot is informálja arról, hogy az NSAID-k használatának kockázatai vannak a várandósság 20. hete után. A magzatvíz mennyisége igen gyorsan, akár 2 nap alatt is veszélyes mértékben csökkenhet, de akár hetekkel az NSAID-k adagolásának megkezdése után is kialakulhat. Az oligohydramnion a NSAID szedésének abbahagyása után rendszerint megszűnik, mennyisége normális mértékűvé válik. A Drug Safety Communication ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha a várandós anyát gondozó egészségügyi szolgáltató mégis szükségesnek találja NSAID adagolását a várandósság 20. és 30. hete között, akkor a legkisebb hatásos adagban és csak a lehető legrövidebb ideig írja azt fel.

Az egészségügyi szolgáltatóknak és a betegeknek az NSAID-k adagolása során észlelt mellékhatásokat az FDA’s MedWatch programba jelenteniük kell.  

Források:

McNamara D. FDA issues new NSAIDs warning for second half of pregnancy. Medscape Medical News > News Alerts. October 15, 2020.

FDA recommends avoiding use of NSAIDs in pregnancy at 20 weeks or later because they can result in low amniotic fluid. NSAIDs may cause rare kidney problems in unborn babies

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.