hirdetés

Troponinszint és koronária betegség

A szívpanaszok miatt sürgősségi ellátásban részesülő, de nem szívinfarktusos betegekben a magas szenzitivitású kardiális troponin intermedier értékei jelzik a koronáriák megbetegedését.

hirdetés

A jelenleg érvényben lévő iránymutatások nem tisztázzák, hogy hogyan kell felmérni a szívinfaktus nélküli betegek további sorsát, és kevés bizonyíték van arra, hogy a magas szenzitivitású kardiális troponin értéket kellene a továbbiakban tesztelni. A legtöbb orvos az egyéb tesztek eredményei alapján választja ki a követendő betegeket, és rendszerint azokra figyel fokozottan, akiknek anginás tüneik voltak. Az idézett cikk szerzői azt találták, hogy a troponin szint meghatározása igen alkalmas annak eldöntésére, hogy mely beteget kell fokozottan figyelni és infarktus prevencióban részesíteni.

Azoknál a sürgősségi osztályokra került betegeknél, akiknél a szívinfarktus kizárható volt, de a magas érzékenységű kardiális troponin (hs-cTnl) intermedier értékeket mutatott, háromszor gyakoribb volt a szívkoszorúserek CT-vel végzett koronária angiográfiával (CCTA) kimutatható megbetegedése (CAD), mint azoknál, akiknél alacsony troponin-szintek mellett zárták ki a szívinfarktus meglétét.

A Journal of the American College of Cardiology-ban 2021. szeptember 27-én megjelent PRECISE-CTCA (Troponin to Risk Stratify Patients with Acute Chest Pain for Computed Tomography Coronary Angiography) prospektív kohorsz vizsgálatba 250 olyan beteget vontak be, akiket szívinfarktus hiányában elbocsájtottak a sürgősségiről. A résztvevők életkora középértékben 61 ± 12 év volt, 31%-uk volt nőbeteg. Összesen 42,4%-uknál jelentkeztek anginás tünetek: 12,8% típusos angináról, 29,6% atípusos angináról panaszkodott, a többi beteg panaszát a „nem anginás jellegű mellkasi fájdalom” osztályba sorolták. A közepes (5 ng/l-től a szex-specifikus 99-es percentilis küszöbig), valamint az alacsony (

Az intermedier hs-cTnl értékkel rendelkező betegeknél háromszor több CAD-ot figyeltek meg, mint az alacsony troponin koncentrációk mellett (OR: 3,33, 95%CI 1,92-5,78). A típusos, illetve az atípusos anginát mutatóknál viszont a CAD-ok aránya megegyezett azon betegek koronária betegségének előfordulásával, akiknek „nem anginás mellkasi fájdalmak” voltak. A 156 CAD-os betegből 83-nál (53,2%) nem igazolódott előzetesen a CAD betegség, és a CCTA vizsgálat előtt nem kaptak sem sztatin-, sem thrombocytaaggregáció-gátló kezelést. A tanulmány vezetője, Prof. Dr. Nicholas L. Mills (BHF Centre for Cardiovascular Sciences & Usher Institute, Edinburgh, Skócia) hangsúlyozta, hogy ez az eredmény nem meglepő, hisz „ismert, hogy az intermedier koncentrációjú kardiális troponinnal rendelkező betegeknél tízszer nagyobb a CAD valószínűsége, mint az alacsony troponin szintű betegeknél, vagyis jóval nagyobb valószínűséggel következik be esetükben kardiovaszkuláris történésa kórház sürgősségi osztályára történt felvétel utáni 1 évben. Az eredmények szerint a magas szenzitivitású kardiális troponin mérése segíthet abban, hogy ki tudjuk választani azokat a betegeket, akiknél a rejtett CAD kimutatására CT-vel végzett koronária angiográfiát (CCTA-t) kell végezni és akiknél egy jövőbeli szívinfarktus (MI) megelőzése érdekében preventív kezelésre is szükség van. Természetesen további vizsgálatokban kell igazolni, hogy ez a megközelítés javít-e a betegségek kimenetelén. A British Heart Foundation által indított multicentrikus, randomizált, kontrollált TARGET-CTCA nevű vizsgálatban jelenleg is kutatják, hogy a troponin-szintek szerint elvégzett CCTA csökkenti-e a későbbi szívinfarktusok, illetve a kardiális halálozás kockázatát a standard ellátáshoz képest.

Dr. Kavitha Chinnaiyan (Beaumont Health, Royal Oak, Michigan) és Dr. James L. Januzzi (Massachustetts General Hospital, Boston) szerkesztőségi közleményükben kijelentették, a tanulmány igazolja, hogy az egyes betegek aktuális troponin szintje alapján kell dönteni a CT-vel végzett angiográfia szükségességéről. Az eddigi gyakorlat szerint a magas érzékenységű troponin „kizárási” küszöbértékét, határértékét figyelik, és az annál alacsonyabb troponin-szint esetén hazaküldik a beteget, mondván, hogy panaszai nem igazi szívrohamból eredtek, nem kell izgulni. De ez nem mindig van így, mert még a normál tartományon belüli magasabb troponin-érték is több megbetegedést, magasabb kockázatot jelent, ilyenkor nagyobb valószínűséggel következik be a jövőben valamilyen esemény. Ezért inkább az aktuális troponin-szintet kell figyelembe venni.

Forrás:

Lowry F. Troponin levels tied to increased CAD risk, may guide imaging. Medscape Medical News. October 01, 2021.

Lee KK, Bularga A, O’Brian R, et al. Troponin-guided coronary computed tomographic angiography after exclusion of myocardial infarction. J Am Coll Cardiol 2021;78(14):1407-1417.

Chinnaiyan K, Januzzi JL. Biomarker and imaging in chest pain: the iceberg beneath the waterline. J Am Coll Cardiol. 2021;78(14):1418-1420.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.