hirdetés

Új bispecifikus antitest nehezen kezelhető limfómára

A Genentech új bispecifikus antitestje, a glofitamab jó eredményeket mutatott agresszív nagy B-sejtes limfóma harmadvonalbeli kezelésében.

hirdetés

A Genentech január 5-én jelentette be, hogy a fázis I/II. NP30179 klinikai vizsgálat eredményei alapján az FDA befogadta új bispecifikus antitestje, a glofitamab engedélykérelmét (BLA, Biologics License Application). Még jobb hír, hogy az amerikai hatóság elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében fogja értékelni a vizsgálati adatokat, ami azt jelentheti, hogy kedvező esetben már július 1-jén zöld jelzést kaphat a készítmény. Ez azért is lenne fontos, mert a vizsgálati hatóanyag a nagy B-sejtes limfóma (LBCL) terápiájában több olyan egyedi tulajdonsággal rendelkezik, ami nagy segítséget nyújthat a betegek számára. Az egyik ilyen jellemző, hogy az ebben az indikációban jelenleg engedélyezett CAR-T sejtterápiás készítményekkel – mint például a Yescarta (axicabtagene ciloleucel, Gilead Sciences), a Breyanzi (lisocabtagene maraleucel, Bristol Myers Squibb), a Kymriah (tisagenlecleucel, Novartis) és a Tecartus (brexucabtagen autoleucel, Gilead Sciences) – szemben a glofitamab fix adagolású, vagyis további adagolásra csak progresszió esetén van szükség. A másik fontos tulajdonsága, hogy a CAR-T terápiákkal ellentétben a glofitamab azonnal beadható, nincs szükség a beteg sejtjeinek levételére, ezen felül pedig a betegeket nem kell kondicionálni a kezelést megelőzően. A Genentech az engedélyezési kérelmet relapszáló vagy refrakter nagy B-sejtes limfóma (LBCL) harmadvonalbeli (legalább két szisztémás kezelést követő) terápiája indikációban adta be. Az LBCL a non-Hodgkin limfóma (NHL) egyik agresszív, igen rossz prognózisú, gyorsan progrediáló formája, egyben az egyik leggyakoribb vérráktípus az Egyesült Államokban – az összes NHL eset egyharmadát a diffúz nagy B-sejtes limfóma (DLBCL) adja. Sajnos igen gyakori, hogy kezdetben sok beteg jól reagál ugyan a jelenleg rendelkezésre álló, engedélyezett kezelésekre, később azonban a betegség progressziója következik be, és körülbelül 10-ből 4 betegen a jelenlegi készítmények nem képesek segíteni.

 

A hatóanyagról (glofitamab)

A glofitamab egy vizsgálati fázisban levő bispecifikus (CD20×CD3) antitest, melynek célpontjai a T-sejtek felszínén található CD3 receptorok, illetve a B-sejtek felszínén elhelyezkedő CD20 receptorok. Érdekesség, hogy a Genentech boszorkánykonyhájában a glofitamabot 2:1 strukturális kialakításúra tervezték, ami azt jelenti, hogy a hatóanyag egy olyan régiót tartalmaz, amely a CD3-hoz, és két olyan régiót, amely a CD20 receptorhoz kötődik. Ez a kettős kötődés (B- és T-sejtek) eredményezi azt a hatásmechanizmust, amelynek során a hatóanyaghoz kötődő egészséges vagy malignus B-sejtek mellé kerülnek a T-sejtek, amelyekben aktiválódnak a rák ellen harcoló fehérjék. A Genentech jelenleg egy igen robusztus klinikai vizsgálati programot futtat annak érdekében, hogy a glofitamab monoterápiában, illetve más készítményekkel kombinációban történő alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja részint B-sejtes non-Hodgkin limfómákban (köztük DLBCL-ben), részint egyéb vérráktípusokban. A program egyik tagja a 2020-ban indított fázis III. STARGLO klinikai vizsgálat, amelyben a glofitamabot gemcitabinnal és oxaliplatinnal (GemOx) kombinációban alkalmazzák 270 olyan betegnél, akik autológ őssejt-transzplantációra nem alkalmasak.

 

Az NP30179 klinikai vizsgálatról

Az NP30179 egy folyamatban lévő fázis I/II. multicentrikus, nyílt elrendezésű, dózis-eszkalációs klinikai vizsgálat, amelyben a glofitamab (RO7082859) hatásosságát és biztonságosságát vizsgálják diffúz nagy B-sejtes limfómában (DLBCL) szenvedő betegek terápiájában. A készítményt intravénásan, obinutuzumabbal, esetenként tocilizumabbal kombinációban adagolták, az elsődleges végpontok között a klinikai választ mutató betegek aránya, a progressziómentes túlélés, illetve a válasz időtartama is szerepelt. Fontos, hogy a betegek 85,1%-a az utolsó kezelésre refrakter volt, egyharmaduk pedig korábban CAR T-sejt terápiában részesült. Ennek fényében különösen jó eredmény, hogy a betegek 40%-ánál teljes klinikai válasz (CR, Complete Response) jelentkezett, azaz a betegség minden jele eltűnt (és ez a válasz 73,1%-nál 12 hónap múlva is perzisztált), 51,6%-ánál pedig objektív választ figyeltek meg az átlagosan 13,4 hónapos utánkövetési időszakban. A glofitamab adagolása során jelentkező leggyakoribb mellékhatás a citokin-felszabadulási szindróma (CRS; cytokine release syndrome) volt, ami a betegek 48,1%-ánál Grade 1, a betegek 12,3% Grade 2 súlyosságú volt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Grants Priority Review to Genentech’s Bispecific Antibody Glofitamab for People With Relapsed or Refractory Large B-Cell Lymphoma

A Dose Escalation Study of Glofitamab (RO7082859) as a Single Agent and in Combination With Obinutuzumab, Administered After a Fixed, Single Pre-Treatment Dose of Obinutuzumab in Participants With Relapsed/Refractory B-Cell Non-Hodgkin's Lymphoma

ASCO: Genentech touts bispecific data for DLBCL, calling it 'groundbreaking' for heavily pretreated patients

ASH: Roche bispecific delivers for hard-to-treat lymphoma patients failed by CAR-Ts

A Phase III Study Evaluating Glofitamab in Combination With Gemcitabine + Oxaliplatin vs Rituximab in Combination With Gemcitabine + Oxaliplatin in Participants With Relapsed/Refractory Diffuse Large B-Cell Lymphoma

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.