hirdetés

Harmadvonalbeli készítmény follikuláris limfómára

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a follikuláris limfóma kezelésére szolgáló Lunsumio (moszunetuzumab) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) április 19-22-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a relapszáló vagy refrakter follikuláris limfóma kezelésére szolgáló Lunsumio (moszunetuzumab, 1 mg-os és 30 mg-os infúzióhoz való koncentrátum) készítmény feltételes forgalomba hozatali engedélyének kiadására (kérelmező: Roche Registration GmbH). Az egy évig érvényes feltételes forgalomba hozatali engedély (CMA, conditional marketing authorisation) kiadásának célja, hogy a betegek számára hamarabb elérhetővé váljanak olyan gyógyszerek vagy terápiák, amelyek kielégítetlen gyógyászati igény ellátására alkalmasak, azonban pillanatnyilag még nem áll rendelkezésre elegendő adat a végleges engedély kiadására, ám a CHMP szerint a várható előnyök meghaladják a lehetséges kockázatokat. A teljes indikáció szerint:

a Lunsumio monoterápiában alkalmazható relapszáló vagy refrakter follikuláris limfómában szenvedő felnőtt betegek harmadvonalbeli kezelésére, azaz legalább két korábbi szisztémás terápiát követően.

A készítményt kizárólag onkológiai terápiák alkalmazásában jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA 2020. júniusában áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítéssel látta el a készítményt, de még nem adta ki a hivatalos forgalomba hozatali engedélyt.

 

A hatóanyagról

A Lunsumio hatóanyaga, a moszunetuzumab (ATC kód: L01XC) egy bispecifikus monoklonális antitest, mely egyidejűleg kötődik a B-sejtek felszínén található CD20 és a T-sejtek felszínén található CD3 fehérjékhez, így sejthalált idézve elő a malignus B-sejtekben. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások az alábbiak voltak: citokinvihar, neutropénia, láz, hipofoszfatémia és fejfájás.

 

Klinikai vizsgálatok

A készítmény gyártója, a Genentech az ASH 2021 konferencián mutatta be fázis I/b klinikai vizsgálati adatait (NCT02500407), melyek szerint a Lunsumio kiváló válaszaránnyal rendelkezik: a medián 18,3 hónap hosszúságú utánkövetési időszakban a betegeknél 80%-os válaszarányt, illetve 60%-os teljes válaszarányt (90-ből 54 beteg) mértek, részleges választ pedig a betegek 20%-ánál figyeltek meg. Figyelemre méltó továbbá a készítmény kedvező mellékhatás-profilja is, mivel a tapasztalt citokinvihar rendszerint az első kezelési ciklusban, kevésbé súlyos formában jelentkezett.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az áprilisi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 19-22 April 2022

EMA CHMP: Lunsumio, pending decision

'Outstanding Data': Mosunetuzumab in R/R Follicular Lymphoma

FDA grants Breakthrough Therapy Designation for Roche’s CD20xCD3 bispecific cancer immunotherapy mosunetuzumab recognising its potential in follicular lymphoma

FDA grants breakthrough therapy designation to mosunetuzumab for the treatment of adult patients with R/R follicular lymphoma

A Safety, Efficacy and Pharmacokinetic Study of BTCT4465A (Mosunetuzumab) as a Single Agent and Combined With Atezolizumab in Non-Hodgkin's Lymphoma (NHL) and Chronic Lymphocytic Leukemia (CLL)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.