hirdetés

Új GIP/GLP-1 receptor agonista diabetes mellitus kezelésére

Az EMA-CHMP pozitívan véleményezte a diabetes mellitus kezelésére szolgáló Mounjaro (tirzepatid) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 18-21-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a 2-es típusú cukorbetegség (diabetes mellitus) kezelésére szolgáló Mounjaro (tirzepatid, előretöltött injekciós toll) készítményre. A teljes indikáció szerint a Mounjaro alkalmazása az alábbi esetekben javallott nem megfelelően kontrollált 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére, a diéta és a testmozgás kiegészítéseként:

  • monoterápiaként, ha metformin intolerancia vagy egyéb ellenjavallatok miatt nem alkalmazható.
  • a cukorbetegség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek mellett.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2022. május 13-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező az Eli Lilly and Company volt. Az engedély egyelőre kizárólag 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szól, de az Indianapolis székhelyű vállalat több más indikációban is folytat klinikai vizsgálatokat, melyek közül kiemelkedik az obezitás kezelése.

 

A hatóanyagról (tirzepatid)

A Mounjaro hatóanyaga, a tirzepatid (ATC kód: A10B) kettős hatásmechanizmussal rendelkezik, mivel egyszerre agonistája a GIP (glükóz-dependens inzulinotróp polipeptid) és a GLP-1 (glükagon-szerű peptid 1) receptoroknak. Mivel mindkét inkretinre hatással van, az angol szakirodalomban a „twincretin” kifejezéssel is illetik.

 

Klinikai vizsgálatok

A Mounjaro három különböző dózisát (5 mg, 10 mg és 15 mg) összesen öt klinikai vizsgálatban (SURPASS vizsgálatok) értékelték monoterápiaként vagy más cukorbetegség elleni gyógyszerek kiegészítéseként. A Mounjaro hatásosságát és biztonságosságát placebóval, egy GLP-1 receptor agonistával (szemaglutid) és két hosszú hatású inzulin analóggal hasonlították össze.

A Mounjaro maximális ajánlott dózisára (15 mg) randomizált betegek hemoglobin A1c (HbA1c) szintje átlagosan 1,6%-kal csökkent monoterápiában történő alkalmazás során, és 1,5%-kal, amikor hosszú hatású inzulinnal kombinálva adagolták. A Mounjaro-t más cukorbetegség elleni gyógyszerekkel összehasonlító vizsgálatokban a legnagyobb ajánlott adagot kapó betegek HbA1c-értéke 0,5%-kal nagyobb mértékben csökkent, mint a szemaglutid, 0,9%-kal jobban, mint a degludec inzulin és 1,0%-kal jobban, mint a glargin inzulin adagolásakor.

A vizsgálatba bevont betegek között gyakori volt az elhízás, a vizsgálatba történő bevonás időpontjában átlagosan 32-34 BMI testtömegindexet regisztráltak. A maximális ajánlott dózisra randomizált betegek körében a Mounjaro által okozott átlagos testsúlycsökkenés monoterápiában 7,5 kilóval volt több, mint a placebónál, és csaknem 6 kilogramm előny mutatkozott a szemaglutiddal szemben.

A Mounjaro alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a hányinger, hányás, hasmenés, csökkent étvágy, székrekedés, felhasi diszkomfortérzet és hasi fájdalmak voltak.

 

Piaci lehetőségek, versenytársak

Az amerikai szaksajtó biztosra veszi, hogy a Mounjaro egy ’blockbuster’ szer, azaz jóval egymilliárd dollár feletti árbevételt generáló készítmény lesz: a 2026-os forgalmat már 5 milliárd dollár környékére becsülik. A klinikai vizsgálatok egyre újabb adatait valóságos diadalmenetként értékelték, és az árbevételre vonatkozó prognózisokban egyre magasabb számok szerepelnek: az SVB piaci elemző cég a 2030-ig befolyó árbevételt tavaly még 11,4 milliárd dollárra becsülte, júniusi előrejelzésében azonban már 14,1 milliárd dollárra korrigálta a prognózist. Az Eli Lilly legnagyobb riválisa az antidiabetikumok piacán kétségtelenül a jelenlegi piacvezető Novo Nordisk lesz szemaglutid hatóanyagú készítményeivel (Ozempic, Wegovy). A dán cég két gyógyszere ugyanazt a szemaglutid hatóanyagot tartalmazza, de az Ozempicet cukorbetegség, a Wegovyt obezitás indikációban engedélyeztették. A Mounjaro egyetlen szerként várhatóan mindkét javallatra meg fogja kapni az engedélyt, ráadásul a SURPASS vizsgálatokban valamivel jobb eredményeket ért el a szemaglutid hatóanyagnál. A különbség nem volt óriási, de bizonyítható volt az előny mind a testtömeg, mind a vércukorszint csökkentése tekintetében. Obezitás indikációban a fázis III. SURMOUNT-1 (NCT04184622) vizsgálat eredményei júniusban kerültek publikálásra. Ezek szerint a tirzepatid minden elsődleges végpontot sikerrel teljesített, a betegek jelentős százaléka (90% felett) ért el legalább 5%-os testtömeg-csökkenést (a placebo karon csak 28%), és a heti egyszer 5 mg dózist kapó betegeknél a fogyás átlagos mértéke 16%, míg a 10 mg-os adagot kapó betegeknél 21,4% volt. A 15 mg-os adag 22,5%-os átlagos testtömeg-csökkenést okozott, ami a kórosan elhízott betegek esetében csaknem 26 kilogrammnak felelt meg. További jelentős eredmény volt, hogy a testtömeg csökkenése a 72. héten sem állt meg, ami arra utal, hogy a betegek a Mounjaro hosszabb időtartamú alkalmazásával még tovább fogyhatnak. A vizsgálatban a derék körméretének csökkenését is feljegyezték: az 5 mg-os alacsony dózisnál átlagosan 14,6 cm, a 10 mg-os közepes adagnál 19,4 cm, míg a legmagasabb, 15 mg-os alkalmazás esetén 19,9 cm volt az átlagos derékbőség-csökkenés. Ezeken a kedvező eredményeken felül még a készítmény tartós vérnyomás-csökkentő hatását is megállapították (átlagosan 7,2 Hgmm), ami jobb volt, mint a legnagyobb riválisnak tekinthető Wegovy (6,2 Hgmm) esetében.

Az Eli Lilly valószínűleg nem fog megállni a diabetes mellitus és az obezitás indikációknál, mivel nem-alkoholos zsírmáj (NASH) és megtartott ejekciós frakció melletti szívelégtelenség (HFpEF) javallatokban is folytatnak klinikai vizsgálatokat.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 18-21 July 2022

CHMP summary of positive opinion for Mounjaro

FDA Approves Novel, Dual-Targeted Treatment for Type 2 Diabetes

Tirzepatide Results Published in The Lancet Show Superior A1C and Body Weight Reductions Compared to Insulin Glargine in Adults with Type 2 Diabetes with Increased Cardiovascular Risk

Lilly's Tirzepatide Led to Greater Time in Range Compared to Insulin Degludec in Adults with Type 2 Diabetes in SURPASS-3 CGM Sub-Study

Lilly's Tirzepatide Led to Greater Improvements in Liver Fat Content Compared to Insulin Degludec in Adults with Type 2 Diabetes in SURPASS-3 MRI Sub-Study

Lilly's SURPASS-1 Results Published in The Lancet Show Tirzepatide's Superior A1C and Body Weight Reductions Versus Placebo in Adults with Type 2 Diabetes

Lilly's SURPASS-2 Results Published in The New England Journal of Medicine Show Tirzepatide Achieved Superior A1C and Body Weight Reductions Compared to Injectable Semaglutide in Adults with Type 2 diabetes

Lilly's Tirzepatide Achieves All Primary and Key Secondary Study Outcomes Against Insulin Glargine in Adults with Type 2 Diabetes and Increased Cardiovascular Risk in SURPASS-4 Trial

Tirzepatide Achieved Superior A1C and Body Weight Reductions Across All Three Doses Compared to Injectable Semaglutide in Adults with Type 2 Diabetes

Tirzepatide Significantly Reduced A1C and Body Weight in People with Type 2 Diabetes in Two Phase 3 Trials from Lilly's SURPASS Program

Lilly's Tirzepatide Significantly Reduced A1C and Body Weight in People with Type 2 Diabetes

First Patient Dose Delivered for Lilly's Tirzepatide Cardiovascular Outcomes Trial

Lilly's Tirzepatide Demonstrates Benefits in Data Presented at the American Diabetes Association's® 79ᵗʰ Scientific Sessions

Lilly's tirzepatide doesn't necessarily top diabetes rivals Jardiance and Ozempic, ICER says

ADA: Eli Lilly's stellar tirzepatide weight loss data tee up showdown with Novo Nordisk's Wegovy, analysts say

A Study of Tirzepatide (LY3298176) in Participants With Obesity or Overweight (SURMOUNT-1)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.